Celebrity

8. června 2024 11:00

Tomáš Durčák

David Křížek o děsech za mřížemi: Zfetovaných vězňů se bojíte více než vrahů, přiznal

David Křížek o pobytu ve vězení

David Křížek má za sebou téměř dva roky za mřížemi, po nichž se mu podařilo dosáhnout podmíněného propuštění a uniknout tak zbytku svého pětiletého trestu. I po roce na svobodě však přiznává, že vzpomínky na život ve vězení z hlavy stále není schopen vymazat.

Bezmála dva roky za mřížemi strávil David Křížek ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Vrchní soud v Praze ho sem původně v roce 2021 poslal na tři roky za spoluúčast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva, kde měl profesionální jachtař sehrát roli bílého koně. O rok později mu byl trest zpřísněn na pět let.

Byť o jeho vině nebylo pochyb, svým příběhem veřejnost zaujal natolik, že dokonce vznikla i petice volající po mírnějším trestu. Sám sportovec totiž z podvodů jakožto bílý kůň neměl ani korunu. Jeho hlavním proviněním bylo to, že jej kvůli naivitě a přílišné důvěřivosti skuteční pachatelé zneužili pro vlastní obohacení. Loni v dubnu soud vyhověl jeho první možné žádosti o podmíněné propuštění a David tak mohl zamířit zpět domů za manželkou a svými dětmi.

Ani rok opětovného bezstarostného života na svobodě – byť ve stále běžící pětileté podmínce – mu však nestačil k tomu, aby věci, které za mřížemi viděl a zažil, dokázal ze své mysli vytěsnit. Zejména pak ty nejhorší situace, třeba když se musel vypořádat se spoluvězni pod vlivem drog. „Když narazíte na zfetovaného vězně, bojíte se ho více než vrahů. Nevíte, co od nich čekat,“ zavzpomínal na hrůzy vězení Křížek pro pořad ShowTime.

Mohlo by vás zajímat: České celebrity, které skončily ve vězení. Kdo zabil člověka, kdo přepadl benzinku?

Ve vězení se mimo jiné dostal do situace, kdy se na něj chtěla vrhnout skupinka asi čtrnácti vězňů. V takovém prostředí podle něj často stačí málo, aby se nevinné nedorozumění změnilo v potenciální strach o život. Za hrozné však považuje i to, jak je s vězni zacházeno a jaké mají během svého pobytu za mřížemi možnosti například v oblasti vzdělávání.

„Vedou vás na řetízku jako psa, ve 21. století mi to přijde úplně nesmyslné. Pokořit člověka a zbavit ho důstojnosti. Vězení bohužel není o napravování, je o izolaci,“ popsal dále podmínečně propuštěný jachtař, kterému dle jeho slov bylo zakázáno třeba i krátit si dlouhé chvíle za mřížemi učením se cizích jazyků. Právě izolace je něčím, čím dle jeho manželky velmi trpí i blízcí vězňů.

„Izolace byla složitá. Je to velký problém systému. To ale těžko vyřešíme, to je na zákonodárcích. Kontakt mezi rodičem a dětmi je velmi potřebný,“ myslí si Lucie Křížková, podle níž jsou tři hodiny měsíčně, navíc v ne dvakrát příjemném prostředí, pro kontakt rodiče a jeho potomků příliš málo. „Izolace i dopad na děti je větší, než si lidé umí představit,“ doplnila manželka odsouzeného Křížka.

Ten opět zopakoval, že opora v rodině a přátelích je ve vězení zcela zásadní. „Je to těžké, pokud nemáte takovou rodinu a přátele, jako mám já,“ vysvětlil David. Tomu za mříže lidé posílali stovky pohledů a dopisů, některé přitom chodily i od známých osobností. „Například Tomáš Řepka mi posílal podpisové kartičky. Když on trávil čas ve vězení, směňoval je za věci z kantýny. Byl jsem za to rád, nesmírně mi to pomohlo,“ vylíčil vděčný Křížek.

David Křížek upozorňuje na problém začleňování propuštěných vězňů zpět do společnosti:

Sdílejte článek
Štítky drogy rodina vězení Tomáš Řepka izolace věznice svoboda Vrchní soud v Praze Showtime Stráž pod Ralskem jachtař Lucie Křížková David Křížek bílý kůň Metropolitní spořitelní družstvo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 7. 2024

Jste dynamická osobnost, Berane. Díky dnešní nebeské energii byste se měli snažit nevynakládat energii na nesmyslné rozhovory. Snažte se být trochu pragmatičtější. Velmi pečlivě zvažte případné kompromisy. Pokud budete stát pevně na svém, dosáhnete svých cílů mnohem rychleji.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.