Diety a hubnutí

16. ledna 2024 06:30

Jana Březinová

Zvažujete detox s chlorellou? Dbejte na správné dávkování a vyhněte se levným výrobkům

Chlorella je řasa, která se v posledních letech stala velmi oblíbeným přírodním detoxikačním prostředkem. Kromě očisty organismu přispívá k lepšímu trávení, silnější imunitě i pevnější pleti. Kde se tahle zelená superpotravina vzala a jak ji správně užívat?

Co je chlorella

Chlorella je sladkovodní řasa původem z jihovýchodní Asie. Pro použití v potravinových doplňcích se pěstuje nejčastěji v Japonsku a na Taiwanu. K nutričně nejhodnotnějším druhům patří Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris.

Charakteristickou vlastností chlorelly je, že má celulózovou buněčnou stěnu, kterou lidský organismus nedokáže strávit. Proto je nutné, aby řasa prošla procesem dezintegrace. Při něm se membrány buněk naruší, což umožní maximální využití prospěšných látek.

Řasa má schopnost na sebe vázat toxiny a těžké kovy, a tudíž se musí pěstovat v čistém prostředí. Proto se vždy zajímejte o původ chlorelly a způsob zpracování, vše byste se měla dočíst na obalu přípravku. Dejte si pozor na podezřele levné výrobky.

Detoxikace organismu s chlorellou

Chlorella je velmi účinná při detoxikaci organismu. Pomáhá zbavit tělo toxinů, těžkých kovů a dalších škodlivin, které se mohou hromadit v organismu a způsobovat zdravotní problémy. Chlorella na sebe váže toxické látky a odvádí je z těla pryč v moči a stolici. Zároveň podporuje funkci jater a ledvin, které jsou hlavními detoxikačními orgány v těle.

Mohlo by vás zajímat: Jak předejít jojo efektu? Naučte se pracovat i s tím, že vše nemusí jít podle plánu

Detox organismu chlorella podporuje také svým příznivým vlivem na zažívání. Přispívá k růstu zdravé střevní mikroflóry, působí tedy jako prebiotikum. Navíc obsahuje hodně vlákniny (9–18 %), a tak přímo pomáhá upravit zažívání. Předchází zácpě, průjmu i nadýmání a zlepšuje vstřebávání živin.

Jak začít se změnou životního stylu?

Co vám přinese detox s chlorellou

Detoxem chlorellou můžete dosáhnout celé řady pozitivních účinků na zdraví, například:

  • odstranění zažívacích potíží
  • zlepšení kvality spánku
  • zmírnění dlouhodobé únavy a přetrvávajících bolestí hlavy
  • zvýšení množství energie a vitality
  • zpevnění pokožky, zmírnění kožních problémů
  • zlepšení kvality vlasů a snížení vypadávání vlasů
  • nastartování metabolismu a podpora hubnutí
  • zlepšení imunity a zvýšení odolnosti proti nemocem

Chlorella je pouze doplňkem stravy, a proto nemusí mít prokázané léčebné účinky. Vnímejte ji tedy spíše jako pomoc k detoxu organismu. Ten koneckonců probíhá neustále i bez doplňků.

Pokud chcete dosáhnout očisty těla od škodlivých látek, měla byste v první řadě celkově upravit svůj životní styl. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, bílému cukru, alkoholu a cigaretám. Dostatečně spěte a dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu. Věnujte se sportu i relaxačním činnostem.

Chlorella není vhodná pro:

  • těhotné a kojící ženy
  • děti do 3 let
  • pacienty užívající warfarin
  • pacienty při ozařování
  • osoby po transplantaci

Jak chlorellu konzumovat

Chlorella je k dostání v různých formách, včetně tablet, kapslí a prášku. Doporučená denní dávka chlorelly je 4–6 gramů. Obvykle se doporučuje detox po dobu 3 měsíců a poté pauza alespoň 1 měsíc. Vždy se řiďte doporučením výrobce doplňku stravy. Začněte s nízkou dávkou a postupně ji zvyšujte, abyste se vyhnula nežádoucím účinkům.

V průběhu užívání chlorelly se můžete potýkat s bolestí hlavy, únavou, průjmem, nadýmáním nebo zhoršením vyrážky. Tyto příznaky jsou projevem probíhající detoxikace a časem by měly samovolně odeznít. Pokud se objeví, snižte dávku a navyšujte ji pozvolněji. Výjimečně se může vyskytnout i alergie, v takovém případě okamžitě přerušte užívání.

Přečtěte si také: Jídelníček na podporu psychiky: Nesmí chybět kvalitní zdroje živin, pomohou i sladkosti

Při detoxu chlorellou zvyšte příjem tekutin, abyste podpořila odvádění toxinů z těla. Během užívání si můžete všimnout nazelenalého zbarvení stolice, což je normální.

Pokud konzumujete chlorellu v prášku, můžete ji přidat do smoothie, jogurtu, cereálií nebo jiného pokrmu – třeba pomazánky nebo bábovky. Myslete ale na její charakteristickou chuť řasy. Tu můžete srazit ve sladkých pokrmech pomocí ananasového, hruškového nebo jablečného džusu.

Recept na detoxikační smoothie s chlorellou

  • 1 hrnek mléka nebo rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku ovoce (např. jahody, banán, mango)
  • 1 polévková lžíce chlorelly
  • 1 polévková lžíce chia semínek

Chlorella, zelený ječmen a další zelené superpotraviny

Chlorellu pro detox zakoupíte nejen jako tablety a čistý prášek, ale i v kombinaci s dalšími zelenými superpotravinami (známé také jako green superfoods). Nejčastěji se jedná o kombinaci zelený ječmen, chlorella, spirulina a mladá pšenice.

Tyto zelené superpotraviny se postarají nejen o detoxikaci organismu, ale dodají tělu také spoustu vitamínů a minerálů, posílí imunitu a podporují zdravé trávení. Podobné doplňky stravy se dávkují spíše pro dlouhodobé užívání, a tak se detoxikační účinky obvykle neprojeví tak nápadně.

Co dalšího byste měla vědět o chlorelle

  • Chlorellu tvoří z 55–67 % bílkoviny přírodního původu, proto se skvěle hodí pro vegetariány a vegany.
  • K unikátním látkám v chlorelle patří CGF (Chlorella Growth Factor – chlorella růstový faktor), který urychluje hojení a v jiné rostlině ho nenajdete.
  • Obsahuje velké množství chlorofylu (1–4 %), který působí protizánětlivě a dezinfekčně, např. mírní zápach potu.
  • Chlorella je také zdrojem železa, vitamínu B12, vitamínu K, antioxidantů a zdraví prospěšných aminokyselin.

Zdroje: lekarnickekapky.czsuperpotraviny-naturalis.czherbalus.czNational Library of Medicine

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.