Jak předejít jojo efektu? Naučte se pracovat i s tím, že vše nemusí jít podle plánu

Udržet si hmotnost není vždy tak úplně jednoduché. Zvláště poté, co jste se rozhodli pro redukční dietu. Následující tipy vám pomůžou udržet ručičku na váze pod kontrolou.

Vyvážená strava, dostatečný pohyb a odpočinek – následující hesla už jste asi někdy v životě slyšeli. Pokud ale i vy patříte mezi ty, kteří zkusili některou z redukčních diet, po níž se vám sice podařilo něco zhubnout, ale následně jste nabrali shozená kila zpět i s nějakým tím bonusem, zbystřete. Následujících sedm rad vám pomůže udržet si vytouženou hmotnost.

Mohlo by vás zajímat: Jak zhubnout za jeden den? Existují triky, po kterých vám břicho do zítřka splaskne

1. Naučte se být flexibilní

Je důležité pochopit a naučit se respektovat, že ne vždy budete vše plnit stoprocentně podle plánu. Ale to nevadí. Pokud jste se o víkendu trošku přejedli, zařaďte si v následujícím týdnu o něco delší procházky. Naučte se reagovat na situace podle potřeby a netrestejte se za to, když někdy trochy vybočíte z cesty.

2. Naplánujte si dopředu události, které vám režim naruší

Zcela jistě se objeví nějaká ta letní party či narozeninová oslava. Pokud víte, že vás čeká událost, kde se bude hodně jíst nebo pít, snažte se do svého plánu dopředu zařadit více pohybu nebo si naordinujte lehčí jídelníček. Jestliže se chystáte například na venkovní piknik či grilování s přáteli, připravte si pro sebe zdravější a více odlehčenou verzi s vyšším obsahem zeleniny a bílkovin.

Čtěte také: Jak se přimět ke cvičení a udělat z něj zvyk? Zkuste se za výkony odměnit

3. Buďte na své úspěchy pyšní

Je důležité, abyste ze svých výsledků měli radost. Pochvalte se za dosažené úspěchy či splněné cíle. A klidně se odměňte – ne jídlem, ale třeba návštěvou wellness světa, něčím novým na sebe a podobně. Je to vaše motivace a hnací motor, který vás požene kupředu. Podle dosavadních studií se lidem, kteří se spíše zaměřují na pozitivní výsledky než na své neúspěchy, daří lépe udržet hmotnost pod kontrolou.

Odbornice na výživu o jarním hubnutí do plavek:

4. Vytvořte si návyky

Vytvoření návyků vám pomůže v dosahování vytoužených výsledků. Zpočátku to možná bude těžší, pokud ale setrváte, stane se z toho automatizace asi jako ranní šálek kávy. Můžete si například říct, že po každé večeři si dáte krátkou procházku nebo půjdete raději po schodech vždy, když to bude možné. Věděli jste například, že 10 tisíc kroků denně vám může prodloužit život?

Čtěte také: Stále se vám nedaří zhubnout? Možná děláte dobře téměř vše, ale nejíte vědomě

5. Buďte aktivní

K tomu, abyste vedli spokojený a zdravý život, pohyb zkrátka potřebujete. A dalším plusovým bodem je i to, že vám pomůže k vytoužené postavě i lepší náladě. Některé studie uvádějí, že k redukci hmotnosti byste měli dodržovat alespoň 250 minut cvičení každý týden. Začněte malými krůčky a postupně si přidávejte.

Mohlo vám uniknout: Zhubněte chůzí: Co dělat, aby to opravdu fungovalo?

6. Pravidelně se važte

Budete díky tomu mít přehled a budete schopni reagovat na případné změny. Berte však na vědomí, že hmotnost může v týdnu kolísat a měnit se o 1–2 kg. Pokud nemáte speciální váhu, která bývá dost drahá, nezjistíte na ní, zda jste třeba neshodili tuk a naopak nepřibrali na svalové hmotě. Tím pádem by váha sice neukazovala o tolik kilogramů méně, ale rozhodně byste to pocítili a poznali třeba na oblečení. Neměli byste se hroutit, když se vám zrovna nebude dařit přesně podle plánu. Vážení berte jen jako orientační měřítko.

7. Nezapomínejte na snídani a zaměřte se na vlákninu

Studie zaměřená na úspěšné udržení hmotnosti zmínila, že 97 % lidí, kterým se to podařilo, každý den pečlivě snídá a své ranní jídlo nikdy nevynechá. Do jídelníčku zařaďte vlákninu a dostatek zeleniny. Dodá vám to pocit sytosti a také ty správné živiny. Pokud ovšem patříte mezi zaryté „nesnídače“, i tak to můžete zvládnout – záleží na celkovém energetickém příjmu za den a také na potravinách, které si vybíráte.

Zdroj: autorské články webu Prima Ženy


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.