Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Jak připravit kapra, aby byl co nejchutnější

V mnoha rodinách je kapr tradicí a na slavnostní tabuli nesmí chybět. Jenže původně zdravého a chutného kapra často "zabijeme" nevhodnou úpravou. Aby rybí maso bylo co nejchutnější, je třeba dodržovat několik zásad.
Vydáno: 22.12.2015
Kapr je skvělá ryba, když se dobře připraví
Autor: Thinkstock Kapr je skvělá ryba, když se dobře připraví

Maso z kapra je velmi kvalitní. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Kromě toho obsahuje vitamíny a minerální látky.

Skladování kapřího masa

Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě –1 až 5 °C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě –18°C. Při skladování čerstvé ryby je nutné dbát na to, aby teplota neklesla pod –1 °C, kdy se v kapří svalovině začínají tvořit velké krystalky ledu, které mechanicky narušují buněčnou stěnu svalových buněk a tím dochází k nežádoucím změnám ve struktuře masa. Z tohoto důvodu může také dojít ke zhoršení původní kvality kapřího masa při jeho neodborném domácím zmrazování.

Při výrobě mraženého kapra se používá tzv. šoková metoda, při které je kapří maso vystaveno velmi nízkým teplotám (– 35 až –40 °C) a tím se rychle překoná nežádoucí teplotní pásmo (–2 až –8 °C).

 

Jak na kapříka bez kostí?

Někdo může mít z konzumace kapra obavy kvůli přítomnosti mnoha kostí. Kapra si ale můžete zakoupit i ve formě kapřích filetů, které jsou zpracované speciálními „prořezávačkami“, které drobné kůstky rozruší. Při tepelné úpravě se pak rozrušené části kostí zcela vytratí.

Co je dobré dodržovat?

1. Čerstvý chlazený kapr v chladničce vydrží při teplotě 2 - 4 °C jeden den, při nasolení a pokapání citronem dva dny.

2. Kapr zmrazený vydrží při teplotě -18 °C až čtyři měsíce. Před kuchyňskou úpravou rybu pomalu rozmrazte v chladničce (nikdy ne ponořením do teplé vody).

3. Při úpravě ryby používejte raději prkénko z plastické hmoty.

4. Kapra pod chladnou tekoucí vodou operte a osušte.

5. Pokapejte ho citronovou šťávou, což výrazně zlepší chuť masa. Šťávu nechte působit alespoň 15 minut. Rybu také můžete přes noc naložit do mléka, aby ztratila rybí pachuť.

6. Rybu ze všech stran osolte. Solte trochu více, než jste normálně zvyklí. Nic totiž nechutná tak fádně, jako málo osolená ryba.

7. Pro hlavní jídlo počítejte na osobu s dávkou zhruba 200 g opracovaného syrového kapra.

Úpravy kapřího masa v kuchyni

V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte i kvalitní zdravé pokrmy, které se využívají při různých dietách. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.

Můžete zkusit některý z následujících receptů:

Nebo si připravte kapra podle šéfa. Podívejte se na video inspiraci od Zdeňka Pohlreicha.

LOSOS VAŘENÝ V PÁŘE S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM A BRAMBOREM.

VIDEORECEPTY: Ještě více (nejen) rybí inspirace od Šéfa


 

 

Zdroj: Fithall.czFithall banner 6 Foto:

 

Článek je zařazen v: ryba, dietní kapr, vánoční kapr, smažený kapr, štědrovečerní večeře