
Jana Bernášková s dcerou vypadají jako sestry. Justýna koketuje s modelingem
Kapr je skvělá ryba, když se dobře připraví Zdroj: iStock
V mnoha rodinách je kapr tradicí a na slavnostní tabuli nesmí chybět. Jenže původně zdravého a chutného kapra často "zabijeme" nevhodnou úpravou. Aby rybí maso bylo co nejchutnější, je třeba dodržovat několik zásad.
Maso z kapra je velmi kvalitní. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Kromě toho obsahuje vitamíny a minerální látky.
Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě –1 až 5 °C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě –18°C. Při skladování čerstvé ryby je nutné dbát na to, aby teplota neklesla pod –1 °C, kdy se v kapří svalovině začínají tvořit velké krystalky ledu, které mechanicky narušují buněčnou stěnu svalových buněk a tím dochází k nežádoucím změnám ve struktuře masa. Z tohoto důvodu může také dojít ke zhoršení původní kvality kapřího masa při jeho neodborném domácím zmrazování.
Při výrobě mraženého kapra se používá tzv. šoková metoda, při které je kapří maso vystaveno velmi nízkým teplotám (– 35 až –40 °C) a tím se rychle překoná nežádoucí teplotní pásmo (–2 až –8 °C).
Někdo může mít z konzumace kapra obavy kvůli přítomnosti mnoha kostí. Kapra si ale můžete zakoupit i ve formě kapřích filetů, které jsou zpracované speciálními „prořezávačkami“, které drobné kůstky rozruší. Při tepelné úpravě se pak rozrušené části kostí zcela vytratí.
1. Čerstvý chlazený kapr v chladničce vydrží při teplotě 2 - 4 °C jeden den, při nasolení a pokapání citronem dva dny.
2. Kapr zmrazený vydrží při teplotě -18 °C až čtyři měsíce. Před kuchyňskou úpravou rybu pomalu rozmrazte v chladničce (nikdy ne ponořením do teplé vody).
3. Při úpravě ryby používejte raději prkénko z plastické hmoty.
4. Kapra pod chladnou tekoucí vodou operte a osušte.
5. Pokapejte ho citronovou šťávou, což výrazně zlepší chuť masa. Šťávu nechte působit alespoň 15 minut. Rybu také můžete přes noc naložit do mléka, aby ztratila rybí pachuť.
6. Rybu ze všech stran osolte. Solte trochu více, než jste normálně zvyklí. Nic totiž nechutná tak fádně, jako málo osolená ryba.
7. Pro hlavní jídlo počítejte na osobu s dávkou zhruba 200 g opracovaného syrového kapra.
V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte i kvalitní zdravé pokrmy, které se využívají při různých dietách. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Zdroj: Fithall.cz
Můžete zkusit některý z následujících receptů:
Zpoždění při přijímání sdělení ze vzdáleného místa by se dnes mohlo ukázat jako frustrující, Berani. Možná se těšíte na dovolenou, ale povinnosti, které se náhle objeví, by mohly cestu odložit. Pravděpodobně to nebude nutné, ale je třeba udělat nějaké úpravy, abyste mohli dělat to, co chcete, a zároveň plnit své povinnosti.
Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱
Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.