Cukety (nejen) od tety: 5 tipů, jak je chutně využít
Jestli taky máte na zahradě cukety a právě řešíte, jak zužitkovat jejich úrodu, poradíme vám pár slaných i sladkých dobrot, které se z nich dají uvařit nebo upéct.
Na jaře a v zimě je cuketa vzácná lahůdková zelenina. Zato od léta do podzimu mají všichni pěstitelé cuket co dělat, aby vymysleli další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. A s nimi i celé okolí, které bývá zásobováno pěstitelskými přebytky.
Není to tak dávno, co si známí mezi sebou předávali rady, co s nimi v kuchyni provést. Nejčastěji zaznívalo: obalit a usmažit nebo nakrájet a podusit. Jenže cuketa je zelenina velmi univerzální a dá se použít i do jídel, kam by vás vůbec nenapadlo ji přidat, včetně moučníků.
Cukety jako univerzální zelenina
Nejchutnější a nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm. Velké přezrálé cukety je nutné zbavit semen, případně i oloupat, a pak je lze použít nastrouhané například na přípravu "bramboráků", k nastavení sekané a karbanátků nebo do těst (perník nebo bábovka díky tomu nebudou suché). Cukety lze vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidávají se do mnoha pokrmů, včetně polévek a nákypů. Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku.
Pečené knedlíky s cuketou a brynzou
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 30 g droždí
• špetku cukru
• 1,2 dl mléka
• 400 g vařených oloupaných brambor
• 230 g polohrubé mouky
• sůl
• 30 g másla
• 1 vejce
• 50 g sádla
• 100 g brynzy na posypání
Na cuketu:
• 100 g anglické slaniny
• 500 g cukety
• sůl a mletý pepř
1. Droždí a špetku cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte vzejít kvásek. Uvařené brambory nastrouhejte do mísy, přidejte mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte tuhé těsto, které nechte zakryté utěrkou na teplém místě vykynout.
2. Těsto nakrájejte na kousky velké jako vejce, zakulťte je, zakryjte utěrkou a nechte znovu vykynout. Takto připravené knedlíky opečte nejprve na rozehřátém sádle, pak je dejte na plech a dopečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
3. Slaninu nakrájejte na kostičky a lehce opečte na pánvi. Přidejte cuketu nakrájenou na delší nudličky, osolte, opepřete a míchejte, dokud cuketa nezměkne.
4. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, doplňte cuketou, posypte rozdrobenou brynzou a ihned podávejte.
Bramborovo-cuketové placky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g cukety
• 500 g vařených oloupaných brambor
• 150 g sterilované nebo mražené kukuřice
• 100 g polohrubé mouky
• 1 vejce
• 0,6 dl oleje
• sůl
1. Cuketu omyjte, nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu.
2. Studené uvařené brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte, přidejte cuketu, odkapanou kukuřici, mouku a vejce, osolte a vypracujte těsto. Udělejte z něj asi 12 placek, které opečte v pánvi nebo lívanečníku s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.
3. Hotové placky pokládejte na pekáč nebo plech vyložený savými papírovými utěrkami a uchovávejte je do doby podávání v troubě vyhřáté asi na 100 °C.
TIP: Tyto vylepšené bramborové placky vám budou chutnat jako příloha k pečenému masu nebo i samotné, jako lehké jídlo doplněné zeleninovým salátem.
Kostky s cuketou a rukolou
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 500 g oloupaných syrových brambor
• 1 cuketu
• 100 g rukoly
• 3 vejce
100 g brynzy nebo kozího sýru
• 1,5 dl zakysané smetany
• čerstvě mletý pepř a sůl
1. Brambory nakrájejte na kostky, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a brynzou (kozím sýrem). Směs dobře promíchejte a podle chuti přisolte a opepřete.
2. Pekáček vyložte papírem na pečení, naplňte ho bramborovou směsí, navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte a pečte asi 35–45 minut v troubě vyhřáté na 150 °C (podle toho, jak je vrstva brambor silná).
3. Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, do každé zapíchněte párátko a podávejte je jako jednohubky.
Špagety s cuketami a domácím pestem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 1 svazek čerstvé bazalky
• 1 svazek hladkolisté petrželky
• 2 filety ančoviček
• 4 stroužky česneku
• 30 g piniových oříšků
• olivový olej
• sůl a mletý pepř
• 1 malou cuketu
• 500 g špaget
• parmazán na posypání (nemusí být)
1. Bazalkové a petrželkové lístky, ančovičky a dva stroužky česneku nakrájejte nahrubo a smíchejte s nasekanými piniovými oříšky. Vše vložte do mixéru, zapněte ho a po kapkách přidávejte 1 dl olivového oleje, až vznikne hustá omáčka (pesto), kterou dochuťte solí a pepřem.
2-. Cuketu nakrájejte na plátky a opečte se zbylým nakrájeným česnekem dozlatova na oleji.
3. Přidejte uvařené špagety, krátce je prohřejte, přidejte pesto, lehce promíchejte a ihned podávejte. Kdo chce, může si špagety ještě posypat čerstvě mletým parmazánem.
A nakonec něco sladkého ke kávě:
Cuketová buchta
Foto: Profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 340 g oloupané cukety
• 3 vejce
• 400 g krupicového cukru
• jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
• 2,3 dl oleje
• 540 g polohrubé mouky
• 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 2 lžíce prosátého kakaového prášku
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
• moučkový cukr na posypání
1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a nechte ji chvíli stát. Pak ji dejte do cedníku a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a citronovou kůrou, přimíchejte olej, prosátou mouku s práškem do pečiva a cuketu. Nakonec do těsta po částech zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní kakao.
3. Do vymazané a vysypané formy (bábovkové nebo třeba obdélníkové) nalijte část světlého těsta, nalijte na něj tmavé těsto, špejlí ho opatrně promíchejte se světlým těstem, formu dolijte světlým těstem a bábovku zapékejte 12 minut při 180 °C. Pak zmírněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli ve formě chladnout, pak ji vyklopte opatrně na mřížku, nechte vychladnout a pocukrujte.