Cukety (nejen) od tety: 5 tipů, jak je chutně využít

Jestli taky máte na zahradě cukety a právě řešíte, jak zužitkovat jejich úrodu, poradíme vám pár slaných i sladkých dobrot, které se z nich dají uvařit nebo upéct.

Na jaře a v zimě je cuketa vzácná lahůdková zelenina. Zato od léta do podzimu mají všichni pěstitelé cuket co dělat, aby vymysleli další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. A s nimi i celé okolí, které bývá zásobováno pěstitelskými přebytky.

Není to tak dávno, co si známí mezi sebou předávali rady, co s nimi v kuchyni provést. Nejčastěji zaznívalo: obalit a usmažit nebo nakrájet a podusit. Jenže cuketa je zelenina velmi univerzální a dá se použít i do jídel, kam by vás vůbec nenapadlo ji přidat, včetně moučníků.

Cukety jako univerzální zelenina

Nejchutnější a nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm. Velké přezrálé cukety je nutné zbavit semen, případně i oloupat, a pak je lze použít nastrouhané například na přípravu "bramboráků", k nastavení sekané a karbanátků nebo do těst (perník nebo bábovka díky tomu nebudou suché). Cukety lze vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidávají se do mnoha pokrmů, včetně polévek a nákypů. Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku.

Pečené knedlíky s cuketou a brynzou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 30 g droždí

• špetku cukru

• 1,2 dl mléka

• 400 g vařených oloupaných brambor

• 230 g polohrubé mouky

• sůl

• 30 g másla

• 1 vejce

• 50 g sádla

• 100 g brynzy na posypání

Na cuketu:

• 100 g anglické slaniny

• 500 g cukety

• sůl a mletý pepř

1. Droždí a špetku cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte vzejít kvásek. Uvařené brambory nastrouhejte do mísy, přidejte mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte tuhé těsto, které nechte zakryté utěrkou na teplém místě vykynout.

2. Těsto nakrájejte na kousky velké jako vejce, zakulťte je, zakryjte utěrkou a nechte znovu vykynout. Takto připravené knedlíky opečte nejprve na rozehřátém sádle, pak je dejte na plech a dopečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

3. Slaninu nakrájejte na kostičky a lehce opečte na pánvi. Přidejte cuketu nakrájenou na delší nudličky, osolte, opepřete a míchejte, dokud cuketa nezměkne.

4. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, doplňte cuketou, posypte rozdrobenou brynzou a ihned podávejte.

Bramborovo-cuketové placky

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g cukety

• 500 g vařených oloupaných brambor

• 150 g sterilované nebo mražené kukuřice

• 100 g polohrubé mouky

• 1 vejce

• 0,6 dl oleje

• sůl

1. Cuketu omyjte, nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu.

2. Studené uvařené brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte, přidejte cuketu, odkapanou kukuřici, mouku a vejce, osolte a vypracujte těsto. Udělejte z něj asi 12 placek, které opečte v pánvi nebo lívanečníku s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.

3. Hotové placky pokládejte na pekáč nebo plech vyložený savými papírovými utěrkami a uchovávejte je do doby podávání v troubě vyhřáté asi na 100 °C.

TIP: Tyto vylepšené bramborové placky vám budou chutnat jako příloha k pečenému masu nebo i samotné, jako lehké jídlo doplněné zeleninovým salátem.

Kostky s cuketou a rukolou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 500 g oloupaných syrových brambor

• 1 cuketu

• 100 g rukoly

• 3 vejce

100 g brynzy nebo kozího sýru

• 1,5 dl zakysané smetany

• čerstvě mletý pepř a sůl

1. Brambory nakrájejte na kostky, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a brynzou (kozím sýrem). Směs dobře promíchejte a podle chuti přisolte a opepřete.

2. Pekáček vyložte papírem na pečení, naplňte ho bramborovou směsí, navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte a pečte asi 35–45 minut v troubě vyhřáté na 150 °C (podle toho, jak je vrstva brambor silná).

3. Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, do každé zapíchněte párátko a podávejte je jako jednohubky.

Špagety s cuketami a domácím pestem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 1 svazek čerstvé bazalky

• 1 svazek hladkolisté petrželky

• 2 filety ančoviček

• 4 stroužky česneku

• 30 g piniových oříšků

• olivový olej

• sůl a mletý pepř

• 1 malou cuketu

• 500 g špaget

• parmazán na posypání (nemusí být)

1. Bazalkové a petrželkové lístky, ančovičky a dva stroužky česneku nakrájejte nahrubo a smíchejte s nasekanými piniovými oříšky. Vše vložte do mixéru, zapněte ho a po kapkách přidávejte 1 dl olivového oleje, až vznikne hustá omáčka (pesto), kterou dochuťte solí a pepřem.

2-. Cuketu nakrájejte na plátky a opečte se zbylým nakrájeným česnekem dozlatova na oleji.

3. Přidejte uvařené špagety, krátce je prohřejte, přidejte pesto, lehce promíchejte a ihned podávejte. Kdo chce, může si špagety ještě posypat čerstvě mletým parmazánem.

A nakonec něco sladkého ke kávě:

Cuketová buchta

Foto: Profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 340 g oloupané cukety

• 3 vejce

• 400 g krupicového cukru

• jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

• 2,3 dl oleje

• 540 g polohrubé mouky

• 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 2 lžíce prosátého kakaového prášku

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• moučkový cukr na posypání

1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a nechte ji chvíli stát. Pak ji dejte do cedníku a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.

2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a citronovou kůrou, přimíchejte olej, prosátou mouku s práškem do pečiva a cuketu. Nakonec do těsta po částech zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní kakao.

3. Do vymazané a vysypané formy (bábovkové nebo třeba obdélníkové) nalijte část světlého těsta, nalijte na něj tmavé těsto, špejlí ho opatrně promíchejte se světlým těstem, formu dolijte světlým těstem a bábovku zapékejte 12 minut při 180 °C. Pak zmírněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli ve formě chladnout, pak ji vyklopte opatrně na mřížku, nechte vychladnout a pocukrujte.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.