Celebrity

23. října 2023 11:00

Tomáš Durčák

Zesnulý Eduard Krečmar byl třikrát ženatý. Texty psal Gottovi i Neckářovi

Česká hudební scéna letos již poněkolikáté truchlí nad ztrátou velké osobnosti. Po dlouhé těžké nemoci ji totiž ve věku 81 let opustil známý textař Eduard Krečmar, který ve své bohaté kariéře otextoval více než 1 500 písní, mezi nimi i nezapomenutelné hity nejen pro Karla Gotta či Martu Kubišovou, ale také pro Václava Neckáře.

Seznam oblíbených interpretů a skladatelů, s nimiž Eduard Krečmar jako textař spolupracoval, bohužel připomíná smutnou letošní bilanci úmrtí mezi legendami české hudby. Nechyběli mezi nimi totiž ani Vašo Patejdl nebo Yvonne Přenosilová. Krečmarovy texty ale ve svém repertoáru mají třeba i Helena Vondráčková, Věra Martinová, Jitka Zelenková nebo již zmíněný Václav Neckář.

Čtěte také: Václav Neckář zůstal celý život věrný jedné ženě. Co dělala jeho osudová láska?

Krečmar se narodil v Praze, kde rovněž vystudoval gymnázium. Následně se musel živit jako dělník, ve volných chvílích už ale pronikal do umělecké branže – zejména jako člen rokenrolové skupiny Sputnici, v níž byl zpěvákem. Stal se vůbec prvním textařem, který napsal píseň pro Karla Gotta, a sice Láskou se léčí (1964). Od roku 1965 se už Eduard živil pouze psaním hudebních textů. Z hitů, které Gottovi otextoval, měl osobně nejraději Být stále mlád.

Jeho dlouholetý vztah s Karlem Gottem nakonec vyústil v celkem 60 songů, které spolu dali dohromady. Asi nejznámější text Eduard Krečmar napsal k písni Až na vrcholky hor pro Věru Martinovou. Velkého úspěchu však dosáhly třeba také Boty proti lásce Yvonne Přenosilové, Gottova Jen se hádej nebo Malinká Pavla Nováka.

Mohlo by vás zajímat: Šokující okolnosti smrti Pavla Nováka. Když vyhlásili pátrání, byl už mrtvý

Krečmar se ženil celkem třikrát, přičemž z prvního manželství měl dvě děti, syna a dceru. Potřetí a naposledy se oženil na Velký pátek roku 2011, kdy si vzal o 29 let mladší Ildiku původem z Ukrajiny. Na Staroměstské radnici je oddal jeho kamarád a hudební skladatel Zdeněk Barták. Deník Blesk tehdy přinesl informaci, že známý textař by rád s novou manželkou přivítal na svět dalšího potomka. K tomu už ale dle dostupných informací nedošlo. Ildika s ním zůstala a ještě v loňském roce se spolu vydali i do společnosti, jak můžete vidět i v naší fotogalerii.

Smrt Eduarda Krečmara nepochybně opláče také legendární zpěvák Václav Neckář, který slaví 80. narozeniny. V jeho repertoáru totiž najdeme celkem 43 skladeb, u nichž je autorem nebo spoluautorem textu právě Krečmar. Mezi nimi třeba Telegrafní klíč, Lady Jane, Mějte se rádi, Táto, mámo, v komoře je myš, Chci tě líbat, Kam se první lásky ztrácejí, Nejsem hvězda nebo Dokonalá žena. Sledujte také speciální vysílání k významnému jubileu Václava Neckáře na CNN Prima NEWS v pondělí 23. října od 15:20 a v repríze od 20:20.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.