Celebrity

21. ledna 2024 06:30

David Laštovka

Evě Olmerové režim zakázal zpívat s Ellou Fitzgerald. Zklamání utápěla v alkoholu

Style - Olmerová - muzikál

Životní příběh Evy Olmerové by vydal na román. Patří k nedoceněným českým zpěvačkám. Mohla se stát světovou hvězdou, nakonec umírala v chudobě a v zapomnění. V lednu roku 2024 si připomínáme její nedožité 90. narozeniny.

Eva Olmerová patřila k osobitým jazzovým, šansoniérovým a popovým zpěvačkám a měla našlápnuto stát se světovou hvězdou. Zlom v její kariéře mohl nastat v roce 1969, kdy si na vltavském parníku zajamovala s americkou jazzovou legendou, božskou Ellou Fitzgerald. Jakmile ji tato černošská hvězda uslyšela, okamžitě jí nabídla spolupráci. Chtěla ji vzít na světové turné. Jenže všechny plány zhatil tehdejší komunistický režim, který Evu na Západ nepustil.

Ve vězení si odseděla dva roky

Kvůli politickým poměrům měla Eva Olmerová s policií problémy už od 17 let. Její dědeček byl spolupracovníkem Edvarda Beneše ve Velké Británii a částečně i kvůli strýci, který sloužil u britského Královského letectva. Dvakrát dokonce skončila ve vězení, kde strávila více než dva roky. Poprvé za to, že vlepila facku příslušníkovi SNB, podruhé za autonehodu, kterou způsobila.

Čtěte také: První dámy republiky. Které národ miloval, které nenáviděl a které o svou roli vůbec nestály?

Zmařená životní šance zpívat po světě s Ellou Fitzgerald, což z Olmerové mohlo udělat skutečnou hvězdu, v její duši zanechala navždy bolestný šrám. O to více začala holdovat alkoholu. Nejraději měla hospody čtvrté cenové skupiny. Pila a flámovala, někdy i několik dní v kuse. Ztratila víru v sama sebe a postrádala motivaci cokoliv dokázat.

Umírala v zapomnění a v chudobě

Když přišla vytoužená revoluce, bylo Evě šestapadesát let. Na to, aby udělala díru do světa, už bylo příliš pozdě. Zemřela čtyři roky po pádu totalitního režimu. V tichosti, zapomnění a chudobě. Na konci života navíc pobírala směšný důchod, který činil pouhých 1 400 korun.

Mohlo by vás zajímat: Alimenty mě drží naživu. Jan Saudek musí kvůli svým dětem i v 88 letech pracovat

„Snažili jsme se jí ještě pomoci, nastartovat její kariéru. Zvali jsme ji na naše koncerty, aby si s námi zazpívala, ale ona o to nestála. Měla už svůj vlastní svět, do kterého nikoho moc nepouštěla,“ líčil za života deníku Blesk zpěvák Pavel Bobek. „Eva byla a je nezapomenutelná. Když zpívala, lidé zapomínali dýchat. Každou píseň dokázala podat tak procítěně, až běhal mráz po zádech,“ vysekl jí kompliment.

Na muže měla smůlu, randila i s Michalem Tučným

Ani na životní partnery Eva Olmerová štěstí neměla. Poprvé se vdávala už v 18 letech za Vladimíra Falouta, manželství ale skončilo po čtyřech letech rozvodem. Bouřlivý vztah poté prožila s o 13 let mladším zpěvákem Michalem Tučným.

Čtěte také: Michal Tučný randil s o 13 let starší zpěvačkou. Lacláče nosil kvůli jizvám

Podruhé se k oltáři vydala ve 31 letech, kdy si vzala svého spolužáka ze školy Jana Dvořáka. Jak se záhy ukázalo, byl to její životní omyl. Manželství vydrželo pouhé čtyři měsíce. Když se zpěvačka vrátila z týdenního koncertního zájezdu domů, našla prázdný byt. Manžel rozprodal veškerý nábytek, obrazy i všechny její cennosti a emigroval.

Potřetí se vdávala dva roky před 40. narozeninami, ani tentokrát jí ale láska nevyšla. Po roce šli od sebe. Od té doby už žila sama. Každodenním společníkem se jí stal alkohol a léky na uklidnění. Byla schopná jich spolknout klidně i 30 za den. Dávky postupně zvyšovala, což se podepsalo na jejím zdravím.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.