Filip Vaněk kritizuje diskriminaci starších lidí v Česku. Na situaci reagoval vyšíváním

Přísný stylista Filip Vaněk: Co by nikdy neoblékl a v čem Češi vypadají příšerně?

Také světa showbyznysu a módy, ve kterém se pohybuje slavný stylista Filip Vaněk (37), se dotkly zprávy o důchodové reformě. Stylista na ně reagoval vytvořením nové spolupráce a kolekce oblečení, přičemž celý zisk půjde dámám na Moravě, které kousky vyšívaly.

Při příležitosti představení nové kolekce kašmírových unisex svetrů Filip Vaněk sdílel příspěvek na Instagramu, kde poukázal na to, že česká společnost diskriminuje lidi vyššího věku. „Přes neustálé hlásání, že nemáme nikoho diskriminovat, právě nejvíce česká společnost diskriminuje ty, kteří mají nejvíce zkušeností, a to díky svému věku. Nahrazujeme je v zaměstnání mladšími a levnějšími,“ napsal.

Přečtěte si také: Stylista Filip Vaněk řekl, proč nechce oblékat Lucii Bílou

Proto se rozhodli ve spolupráci s JUSTLOVE nechat vyšít kašmírové svetříky dámami na Moravě, kterým věnují veškerý zisk z prodeje. Slavný stylista si kašmír velmi pochvaluje, přestože například v Česku o něj ještě není takový zájem jako v některých jiných zemích.

„Muži většinou víc tíhnou k příjemnějším materiálům. Ženy si koupí i něco, co je trendy nebo je pro ně zajímavé, a jsou ochotné snést, že to třeba kouše nebo že jsou v tom umělé materiály. Jde jim o to, jak to vypadá, zatímco muž chce to pohodlnější,“ popsal stylista. Hlavním smyslem celé kolekce je upozornit na téma ageismu, tedy na fakt, že v dnešní době je velmi těžké najít uplatnění, pokud je člověk v určitém věku.

Filip Vaněk, který je známý tím, že se rozhodně nebojí říct svůj názor, si myslí, že bychom měli ctít zkušenosti starších lidí – stejně jako českou tradici, k níž ruční vyšívání rozhodně patří. Jedna z žen, které se do projektu zapojily, se tomuto řemeslu věnuje už 25 let. „Ornamenty mě bavily už jako malé dítě, jen jsem nevěděla, jak je vytvářet. Až mnohem později jsem dostala odvahu začít sama tvořit a posléze i podnikat,“ řekla usměvavá Magda z moravského Kyjova o své životní vášni.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.