Film Světýlka po úspěchu ve Varech láká do kin oficiálním trailerem

Trailer - Světýlka

Nový film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové Světýlka měl letos tu čest účastnit se Hlavní soutěže karlovarského festivalu, kde jej návštěvníci měli možnost vidět. Od 5. září však tuto příležitost dostanou i všichni ostatní, jelikož drama o jednom letním dni malé Amálky zamíří do kin. A s měsíčním předstihem divákům nabízí první ochutnávku v podobě oficiálního traileru.

Středobodem filmu Světýlka i hlavním tématem, které se Beata Parkanová snaží uchopit, je pomíjivost každého dětství a s ním spojeného pocitu bezstarostnosti. Tu ilustruje na sledování jednoho letního dne očima hlavní hrdinky, malé Amálky, která jej tráví se svou babičkou, dědou, rodiči, kocourem i známým okolím zahrady. Na první pohled by mělo jít o den, který bude stejný jako ty předchozí. Jenže nebude a malá dívka už od rána tuší, že je něco jinak.

„Zapomínáme, jak jsme se cítili a co jsme prožívali, když jsme byli malí, to už je taková vlastnost dospělých,“ komentuje téma filmu třiapadesátiletý Martin Finger, jenž ztvárnil dědečka Amálky. „Pro dobrou výchovu našich dětí je však nutné umět se znovu vcítit do dětské duše. Spoustu rodičovských příkazů a návodů není dítě schopné uchopit, protože jim zkrátka nerozumí. Spousta bolestí dítěte plyne ze zdánlivě malicherných věcí, ovšem malicherných z našeho pohledu,“ dodává.

Sama režisérka si zvolenou tématikou i postavami připravila na první pohled nelehký úkol – jelikož děj sleduje okolní svět pohledem malé dívky, musela pro její roli najít tu správnou malou herečku, která dokáže její vizi na plátno bezchybně převést. Tou se nakonec ukázala být talentovaná Mia Bankó, která držitelku Křišťálového glóbu Beatu Parkanovou doslova nadchla.

„Práce s Miou byla úplně profesionální, neklamali jsme nebo nemanipulovali nevědomé malé dítě. Scénář se naučila, zkoušela s ostatními herci dopředu před natáčením. Byla další profesionální herečkou do party, jakkoli před tím neměla žádné zkušenosti s natáčením. A mně se s ní pracovalo nejlépe, jak jen je možné. Absolutně otevřeně, napojeně,“ pochvalovala si tvůrkyně Světýlek představitelku hlavní role.

„Myslím, že se v případě jejího hereckého výkonu stal malý zázrak – provede vás filmovým i vašim vlastním světem bez jediného falešného tónu,“ dodává Parkanová o mimořádném výkonu malé Mii, o němž velmi pochvalně hovořili nejen diváci na letošním festivalu v Karlových Varech, ale i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde bylo možné snímek rovněž zhlédnout.

„Světýlka jsou opravdu mimořádný film, a to v každém ohledu: jak svojí formou, tak poselstvím. Jsme zvyklí, že ve filmu vidíme svět, ve kterém se pořád něco zajímavého odehrává, ale jaký je svět jednoho dne ve skutečnosti? Beata Parkanová nás s obrovskou citlivostí pro formu a detail provází zdánlivě obyčejným dnem malé dívky. Každý, kdo na sebe ale nechá tento film působit, bude překvapen, s jak obrovskou silou vlastních vzpomínek z dětství nás její příběh zasáhne,“ láká na Světýlka výkonný ředitel Bontonfilmu Martin Palán.

Čtyřiasedmdesát minut dlouhé drama Světýlka bude v českých kinech mít premiéru již 5. září. V dalších rolích se můžete těšit na Veroniku Žilkovou, Elizavetu Maximovou či Jenovéfu Bokovou. A chcete-li vidět víc, je tu pro vás oficiální trailer, který je už nyní k dispozici.

Veronika Žilková se v rozhovoru rozpovídala o filmu Světýlka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 9. 2024

V lásce a romantice by se vám nyní mělo dařit, Berani. Něco ve vás vzbudilo detektivní náladu a vy toužíte zkoumat, pátrat a hledat pravdu v každé situaci. Váš fundovaný, stabilní a praktický přístup bude vaší největší předností. Ujistěte se, že dnes necháte roli mučedníka někomu jinému. Vy jste ten, kdo musí převzít kontrolu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.