GLOSA: Máma mele maso, EU mele brouky. Dejte si pozor, ať je nemáte v mouce

Na jídlo jsou lidé experti. Vědí naprosto přesně, co chtějí jíst, ale když se někdo zeptá, z čeho se skládá řízek, koulí očima. Když pak nějaká zpráva jen trochu zavání tím, že by nás někdo nutil jíst něco, co „nechceme“, je zle. Až dobojujeme s ukrajinskou moukou, můžeme se pustit do vyhlazování brouků. EU totiž na konci ledna dala zelenou používání dalších druhů hmyzu v potravinách.

Možnost přidávat například cvrččí bílkovinu do potravin pobouřila některé i veřejně známé osobnosti. A to natolik, že se zdá, jako by to snad byla nová povinnost výrobců. Hmyzí mouka do každého výrobku. A nejlépe tak, aby o tom spotřebitel nevěděl, protože tak to přece je – výrobci nechtějí, abychom zjistili, co jíme… Počkat, nejsme to náhodou my, kdo si odmítá připustit, kolik jsme schopni sníst třeba cukru nebo nasycených tuků, a tak složení potravin radši nečteme?

Fuj, to jíst nebudu

Znáte písničku o farmářovi Tondovi od Pokáče: „Nikdo nemá pochyb, odkud jeho mléko pochází, a bůhví co tam do něj nehází…“ Tak já vám řeknu, že do něj nikdo nehází nic. Mléko podléhá ze zákona přísným kontrolám a nesmí obsahovat žádné konzervační látky. Jeho trvanlivost prodlužuje tepelná úprava a obal, které zamezují množení rizikových mikroorganismů. A není to jen mléko, ale i spousta dalších potravin, do kterých se nesmí přidávat další „vylepšováky“.

Nová „hmyzí vyhláška“ nás možná donutí číst složení na obalech

Do potravin, kam se přidávat smí, je zase výrobce samozřejmě nemůže dát bez našeho vědomí – všechny složky musí být vyjmenované ve složení výrobku. Takže jestli nás může nová „hmyzí vyhláška“ k něčemu donutit, tak určitě ne k nechtěné konzumaci brouků, ale maximálně k tomu, abychom se zajímali o to, co jíme, a začali číst složení na obalech.

Přečtěte si také: Cvrčky nežeru. EU nás bude tajně krmit brouky, brojí dezinformátoři proti „hmyzí diktatuře“

Hmyz jako alternativa

Využití hmyzu by se mělo na složení potraviny projevit spíš pozitivně, díky zvýšení obsahu bílkovin. Pozitivní vliv se očekává i v případě životního prostředí. Nic se ale nemá přehánět a je jisté, že brouk není brokolice. Někomu se zkrátka bude vždy hnusit už jen představa, že v potravině něco takového je – a oproti brokolici možná tenhle druh fobie nikdy nepřekoná. Naštěstí ani nemusí, křupaví červi a proteinové tyčinky z cvrččí mouky tu ještě mnoho let (a spíš navždy) budou jen pro ty, kteří je jíst chtějí.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny a certifikovanou trenérkou)

Sdílejte článek