Helena má ohromit porotu lahůdkami z grilu. Problém je, že ztratila čich a chuť

Česko na grilu - MEDAILONEK HELENA a RADO

Soutěžící Helena vstupuje do soutěže s hendikepem, který by rozhodně od soutěžení odradil většinu adeptů. Ne tak ale neřízenou střelu Helenu, která tvrdí, že vyzkoušet se má vše. Zdatně sekunduje svému kamarádovi Radovi, se kterým by chtěla dojít pro titul Grilmastera roku.

Padesátiletá Helena vaří v grilovací show po boku kamaráda Rada. Pochází původně z Havířova, několik let už ale žije v Praze. Pracuje jako produkční, podílí se na různorodých projektech a je mámou dospělého syna. Pracovně-kamarádský vztah Heleny a Rada trvá už několik let, stojí na pevných základech a nehrozí, že by ho sežehly plameny. Její role u grilu bude jiná, než by se dalo předpokládat.

Čtěte více: Česko na grilu představuje deset dvojic, které se utkají o titul Grilmastera roku

Jak sama Helena přiznala před Zdeňkem Pohlreichem a Martinem Svatkem, ztráta čichu a chuti jí po prodělaném covidu vydržela až do dnešního dne. Tedy do soutěžního dne, přesněji. Jaké limity kvůli tomu měla a jak si je uvědomovala? Helena vysvětluje: „V mém případě se nebavíme o vaření, jak by si řada z nás představovala. Za tu dobu to mám zredukováno na bezpečné minimum. Základem je zelenina na všechny způsoby, protože tu můžete jíst od syrové po maximálně tepelně upravenou na všechny způsoby. Konzistenci poznám a osobně dávám přednost všemu na skus.“

Vzhledem k tomu, že je toto omezení součástí jejího života už několik let, naučila se s ním žít a potvrzuje: „S tímto omezením žiju od prosince 2020. Prostě to tak je. První dny jsem to brala jako 100% jistotu, že se to do pár týdnů vrátí, ovšem týdny se proměnily ve více než jen pár měsíců... Stále věřím, že to přijde. Určitě nás je více, kteří si neseme tyto covidové vzpomínky. Jsou okamžiky, kdy něco cítím. Ne vždy je to sice správná vůně, ale něco tam je a jsem z toho šťastná. Aktuálně už bezpečně poznám mrkev, jablko, papriku, rajče, vajíčko, kozí sýr a občas rukolu. A wasabi! To se mi přihodilo cestou vlakem, kdy jsem si dala sushi a nadšeně začala křičet, že to pálí. Tím, že nemám ráda pálivé, už jsem to neopakovala.“

Podívejte se na rozhovor s moderátorem pořadu Tomášem Zástěrou:

Vařit pro ostatní je pro ni náročnou výzvou

Co je pro Helenu na jejím postcovidovém syndromu nejhorší? Přiznává: „Smutné jsou pro mě chvíle, kdy je pro mě uvařeno a já to nemohu docenit se vším všudy. Nevzdám hold a uznání za kuchařovo umění v celé jeho parádě. Nebo jen běžné situace, kdy vám někdo řekne: Ochutnej. Co na to říkáš? Jak ti to chutná? Nechybí tomu něco? Co si myslíš o té vůni? A vy se prostě jen usmějete nebo pokrčíte rameny".

Heleně je líto, že ostatní musí zklamat, ale dobré jídlo zkrátka neocení. "Výrazy obličejů vašeho okolí jsou v tu chvíli od lítostivých přes samozřejmé: Jo, vlastně... až po ty naštvané: Jako fakt?! Když se odhodlám k vaření a strávníkům chutná a řeknou to, protože mám štěstí na upřímné hodnotitele pozitivně i negativně, celým tělem mě prostoupí krásný pocit, i když s lehkou esencí pochybností, jestli to tak opravdu je." Jejím úkolem u grilu je tedy hlavně pomáhat svému parťákovi, který má vše pevně v rukou. Jestli se jako pomocná kuchařka osvědčí, sledujte na prima+ nebo ve 20:15 v sobotu na Primě.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.