Celebrity

20. března 2023 05:30

Tomáš Durčák

Jan Cina chce svatbu jako každý jiný. Registrace pro nás neznamená nic, tvrdí

Bodyguardi (1) - Díra

Svými nejen hereckými, ale i tanečními kreacemi již dokázal Jan Cina (35) zaujmout celou Českou republiku. Když však není před kamerou nebo na tanečním parketě, věnuje mnoho energie tomu, aby se jednou v Česku gayové mohli vzít stejně jako heterosexuálové. Na ten okamžik spolu s ním čeká i jeho partner Petr Vančura (38).

Média o nich někdy píší jako o snoubencích, jak ale sám herec v minulosti připomněl, zasnoubení nejsou a nikdo nikoho zatím oficiálně o ruku nepožádal. „Zasnoubení mi nepřijde jako úplně správný výraz. O svazku a svatbě jsme snili, aby to byla oslava toho, že jsme spolu,“ svěřil se loni Cina Deníku.

Čtěte také: Už se nechce skrývat a kličkovat. Fotbalista Jakub Jankto promluvil o homosexualitě

Dle jeho názoru byly bohužel v posledních letech pro společnost mnohem důležitější události jako pandemie či válka na Ukrajině, takže o řešení otázky sňatků homosexuálních párů zkrátka není zájem. „Zákon o sňatcích se stále nikam nepohnul a registrované partnerství pro nás není dostačující a zajímavé, takže budeme spíš dále čekat,“ svěřil se úspěšný herec.

Cina ostatně již před lety v jiném rozhovoru pro iDNES.cz přiznal, že jedním z důvodů, proč se s partnerem stali tváří iniciativy Jsme fér bojující právě za rovnocenné manželství pro všechny páry, byl fakt, že lidé mají o tomto tématu zkreslené informace. „Když jsme podpořili iniciativu Jsme fér, spousta lidí v našem okolí se podivovala nad tím, že se nemůžeme brát, protože měli za to, že registrace je totéž,“ řekl v roce 2018.

Čtěte také: Eduard Cupák se nebál přiznat, že je homosexuál. Kvůli své orientaci si prošel peklem

Jak ale herec jedním dechem dodal, třeba pro něj s přítelem registrace neznamená reálně nic a s oficiální svatbou nemá mnoho společného. „Bude to asi ještě hodně dlouhý proces, ale je potřeba vydržet,“ dodal mimo jiné vynikající tanečník nebo dabér, který se narodil v roce 1988 v Praze a absolvoval zde konzervatoř.

Další oblastí, v níž se Jan Cina snaží angažovat, jsou předsudky a stereotypy vůči Romům. A to především proto, že má sám po otci romský původ. Jak ale před lety přiznal v televizi Prima, předsudky vůči své osobě nevnímá. „Na sobě to nepociťuji, nějak se mě to nedotklo. A mohlo by, jsem napůl Rom a mám přítele,“ zmínil Cina.

„My jsme tolerantní národ, ale jen do chvíle, než se nás něco dotkne osobně. Pak nastupuje strach z neznáma,“ vysvětlil herec, který se nevzdává naděje, že mu česká legislativa dovolí mít s Petrem Vančurou plnohodnotnou svatbu a říct si oficiální „ano“.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.