Celebrity

20. března 2023 05:30

Tomáš Durčák

Jan Cina chce svatbu jako každý jiný. Registrace pro nás neznamená nic, tvrdí

Bodyguardi (1) - Díra

Svými nejen hereckými, ale i tanečními kreacemi již dokázal Jan Cina (35) zaujmout celou Českou republiku. Když však není před kamerou nebo na tanečním parketě, věnuje mnoho energie tomu, aby se jednou v Česku gayové mohli vzít stejně jako heterosexuálové. Na ten okamžik spolu s ním čeká i jeho partner Petr Vančura (38).

Média o nich někdy píší jako o snoubencích, jak ale sám herec v minulosti připomněl, zasnoubení nejsou a nikdo nikoho zatím oficiálně o ruku nepožádal. „Zasnoubení mi nepřijde jako úplně správný výraz. O svazku a svatbě jsme snili, aby to byla oslava toho, že jsme spolu,“ svěřil se loni Cina Deníku.

Čtěte také: Už se nechce skrývat a kličkovat. Fotbalista Jakub Jankto promluvil o homosexualitě

Dle jeho názoru byly bohužel v posledních letech pro společnost mnohem důležitější události jako pandemie či válka na Ukrajině, takže o řešení otázky sňatků homosexuálních párů zkrátka není zájem. „Zákon o sňatcích se stále nikam nepohnul a registrované partnerství pro nás není dostačující a zajímavé, takže budeme spíš dále čekat,“ svěřil se úspěšný herec.

Cina ostatně již před lety v jiném rozhovoru pro iDNES.cz přiznal, že jedním z důvodů, proč se s partnerem stali tváří iniciativy Jsme fér bojující právě za rovnocenné manželství pro všechny páry, byl fakt, že lidé mají o tomto tématu zkreslené informace. „Když jsme podpořili iniciativu Jsme fér, spousta lidí v našem okolí se podivovala nad tím, že se nemůžeme brát, protože měli za to, že registrace je totéž,“ řekl v roce 2018.

Čtěte také: Eduard Cupák se nebál přiznat, že je homosexuál. Kvůli své orientaci si prošel peklem

Jak ale herec jedním dechem dodal, třeba pro něj s přítelem registrace neznamená reálně nic a s oficiální svatbou nemá mnoho společného. „Bude to asi ještě hodně dlouhý proces, ale je potřeba vydržet,“ dodal mimo jiné vynikající tanečník nebo dabér, který se narodil v roce 1988 v Praze a absolvoval zde konzervatoř.

Další oblastí, v níž se Jan Cina snaží angažovat, jsou předsudky a stereotypy vůči Romům. A to především proto, že má sám po otci romský původ. Jak ale před lety přiznal v televizi Prima, předsudky vůči své osobě nevnímá. „Na sobě to nepociťuji, nějak se mě to nedotklo. A mohlo by, jsem napůl Rom a mám přítele,“ zmínil Cina.

„My jsme tolerantní národ, ale jen do chvíle, než se nás něco dotkne osobně. Pak nastupuje strach z neznáma,“ vysvětlil herec, který se nevzdává naděje, že mu česká legislativa dovolí mít s Petrem Vančurou plnohodnotnou svatbu a říct si oficiální „ano“.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.