Celebrity

11. června 2024 15:35

David Laštovka

Herce Karla Effu matka odložila k adopci. I přes vážnou nemoc hrál do poslední chvíle

Díky své vizáži patřil Karel Effa k nepřehlédnutelným českým hercům. Před kamerou býval obvykle obsazován do rolí padouchů. Na konci života onemocněl vážnou nemocí, hrál však téměř do poslední chvíle. Od jeho smrti 11. června uplynulo jednatřicet let. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Karel Effa neprožil zrovna idylické dětství. Narodil se jako nechtěné dítě svobodné matce, proto putoval do náhradní rodiny na Příbramsko. Tu považoval za svou vlastní. Skutečná matka si ho k sobě vzala zpátky až v době, kdy začal navštěvovat školu. Vzhledem k tomu, že o tom neměl tušení, byl to pro něj šok a nikdy ji plně nepřijal.

Než se stal hercem, byl vojákem z povolání

Cesta k herectví byla trnitá. Během druhé světové války se stal vojákem z povolání. V období Protektorátu Čechy a Morava sloužil ve Vládním vojsku, které bylo odvedeno do Itálie. Odtud pak zběhl k československým jednotkám bojujícím na straně západních spojenců.

Po válce působil v Armádním uměleckém souboru, kde hrál a zpíval. Poté jeho umělecká kariéra vystřelila vzhůru. Po zastávkách v Hudebním divadle Karlín, Divadle ABC si vysloužil angažmá v divadle Semafor. Nakonec se stal členem Filmového studia na Barrandově, díky čemuž měl možnost natočit desítky nezapomenutelných filmů a komedií.

Režiséři ho litovali a nesměli kritizovat

I přesto, čím si v životě prošel, měl veselou, srdečnou povahu. Kolegové ho zbožňovali. Na svou stranu si uměl získat i režiséry. „Když jsem mu něco, byť se třeba jednalo o drobnost, vytkl, udělal takové smutné, psí oči, že mi ho bylo až líto. A příště už jsem raději neříkal nic,“ prozradil s úsměvem během života redaktorovi webu Prima Ženy režisér Václav Vorlíček, který Effu obsadil například do komedie Pane, vy jste vdova!

Syn s ním objížděl zájezdová představení

Karel Effa s oblibou jezdíval formou besed lidem vyprávět své veselé příhody ze života i z natáčení. Odjezdil šest tisíc zájezdových představení, kde uplatnil svůj lidový humor. Vtipné historky provázel hrou na kytaru a zpěvem oblíbených trampských písní. Některá vystoupení s ním absolvoval i jeho jediný syn Jiří. „Byl jsem vtažený do toho jeho života, začal jsem s ním jezdit po zájezdech. Byl večer tak unavený, že chtěl, aby s ním někdo jel a povídal si s ním. Později jsem ho začal vozit, když už jsem měl řidičák,“ zavzpomínal v Českém rozhlasu Effův syn.

Čtěte také: Temné vzpomínky. Konvalinková, Preiss i David skončili kdysi v dětském domově

Díky tomu měl možnost svého otce poznat blíže a nakouknout do jeho herecké profese. „Lidé ho měli rádi. Šel za nimi do jakékoli vesničky, nevybíral si. Začal jsem si uvědomovat, že je to člověk, který kamkoliv přijede, tak ho lidé znají,“ uvedl potomek slavného herce.

Doma měli cedulkové hospodářství

Rodina musela zvyknout na Effův herecký režim. „Ráno, když vstávám, tak na mě nemluvte, musím se napřed probudit, říkával. Večer vždycky přišel a dal nám cedulku: ‚Vzbuď mě v jedenáct‘ nebo ‚V devět vstávám‘. Takové cedulkové hospodářství. Ale byl to normální člověk. Nebylo to tak, že by doma byla sranda od začátku do konce. Povolání bylo jeho povolání a já jsem si na něm strašně cenil toho, že co řekl, to splnil,“ prozradil ještě syn.

Na sklonku života Karel Effa onemocněl vážnou nemocí. Hrát se však snažil do poslední chvíle. Zemřel 11. června 1993, ve věku 71 let.

Herec Jiří Krampol se přesunul do pečovatelského domu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.