Celebrity

23. dubna 2022 06:00

David Laštovka

Temné vzpomínky. Konvalinková, Preiss i David skončili kdysi v dětském domově

7 pádů Honzy Dědka (6): Naďa Konvaliková

Na rozdíl od většiny lidí, kteří mají na dětství ty nejkrásnější vzpomínky, některé slavné osobnosti by toto období ze svého života nejspíše nejraději úplně vymazaly. Skončily totiž v dětském domově, kde se jim opravdové lásky nedostávalo. Někteří se dokonce pokusili o útěk.

Michal David

V dětském domově skončil, když mu bylo osm let. Psal se rok 1968, kdy naši zemi začala okupovat sovětská armáda. „Pamatuju se, jak jsem z okna toho děcáku kdesi na Smíchově koukal na tanky a mával jim. To bylo asi nejhorší období mého života,“ vzpomínal v knize Život nonstop zpěvák, který se do dětského domova dostal kvůli problematickému rozvodu svých rodičů. Jeho sestru získal do péče otec, který s ní emigroval do Švýcarska. On zůstal s matkou, která však péči o něj nezvládala. V dětském domově strávil zhruba jeden rok.

Naďa Konvalinková

Když jí bylo deset let, rodiče se za velmi bouřlivých okolností rozvedli a ona i se svou o dva roky starší sestrou Ljubou skončila v dětském domově. Nejenže tam citově strádala, ale zažila i šikanu. Dokonce je tam zamykali do koupelny. Naďa s Ljubou byly tak vyděšené, že se rozhodly utéct a svůj plán také uskutečnily. Plačící je zpátky přivedli až policisté. Trvalo celý rok, než si ji babička vybojovala do vlastní péče. Teprve až u ní získaly domov, lásku, porozumění a potřebný klid.

Viktor Preiss

Jako malý zažil drsné hádky svých rodičů, kteří se během rozvodu nedokázali dohodnout ani na tom, u koho z nich zůstane. Viktor tak skončil v dětském domově. Pobýval v několika zařízeních, nejdéle v Pyšelích. „K Dětskému domovu v Pyšelích mám velmi úzký osobní vztah. Strávil jsem v něm několik let a ačkoli od té doby uplynulo půl století, vzpomínám na tu dobu s jistou nostalgií a vděčností. Oproti jiným podobným zařízením, ve kterých jsem strávil část svého dětského života, v sobě právě toto neslo jistého genia loci (duch místa, pozn. red),“ prozradil herec ve svém prohlášení na záchranu dětského domova v Pyšelích

Jiří Štěpnička

V dětském domově skončil v pěti letech poté, co ho s matkou, herečkou Jiřinou Štěpničkovou zadrželi při pokusu o emigraci. Ona putovala za mříže, on na policejní stanici. „Měl jsem na sobě námořnický modrý kabátek se zlatými knoflíky a v kapsách zašité rodinné šperky. O ty mě samozřejmě soudruzi obrali a odvezli mě do polepšovny pro batolata, jak jsem tomu říkal. Naši opatrovatelé byli ozbrojení. Pamatuji si, že obden z ústavu utíkala holka, které bylo tak šest let,“ vybavil si herec v pořadu Neobyčejné životy. Nakonec si ho k sobě vzal otec, se kterým vyrůstal do svých třinácti let, než maminku propustili z vězení.

Veronika Kašáková

Finalistka soutěže Česká Miss Veronika Kašáková v dětském domově strávila celé dětství. „Rodiče s mým bratrem Kájou bydleli v Pařížské ulici. Když jsem se narodila já, už spolu nežili. Maminka propadla drogové závislosti a byt nakonec prodali. Do domova ve Vysoké Peci jsem se dostala ve čtyřech letech, kdy mě odebrali mámě. Tenkrát jsme už žili v Klášterci nad Ohří. Bylo to pro mě strašné, pořád jsem plakala, ale na druhou stranu jsem byla šťastná. Měla jsem postel, teplé jídlo, spoustu hraček a kolem sebe plno dětí a hlavně bratra Káju,“ svěřila se v rozhovoru pro idnes.cz modelka, která o své cestě z ústavu na výsluní napsala knihu.

Nejtěžší okamžik pro ni nastal, když starší bratr dětský domov opustil a ona v něm zůstala sama. „Byl to pro mě nejbolestivější zážitek, když jsem v domově zůstala bez něj. Je to pro mě ten nejvzácnější člověk na světě. V životě pro mě znamená nejvíc. Jsme si velice blízcí. Je to můj životní hrdina,“ dodala Veronika, jejíž malý syn trpí vzácnou metabolickou vadou. Veronika však s jeho nemocí bojuje velmi statečně.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.