Celebrity

13. března 2022 06:10

David Laštovka

Hříchy Viktora Preisse: Nemanželská dcera a nevěry. Proč mu žena všechno odpustila?

Nestárnoucí herec Viktor Preiss, který část svého dětství prožil v dětském domově, slaví 75. narozeniny. Přestože manželství s herečkou Janou Preissovou, s níž má dva syny Martina a Jana, trvá už třiapadesát let, byly doby, kdy museli překonat několik vážných krizí, které málem vedly až k rozvodu.

Viktor Preiss měl u žen odjakživa velký úspěch, a i když měl rodinu, mnohdy jejich kouzlu podlehl. Na začátku 80. let se mu z jednoho nevinného románku narodila nemanželská dcera. Herec dlouho nevěděl, jak s nečekanou událostí naložit. Dokonce prý uvažoval o tom, že spálí všechny mosty, opustí rodinu a začne nový život. Nakonec ale zvítězil zdravý rozum. Zašel za svou manželkou Janou, všechno jí pověděl a ona mu nakonec odpustila. Pro Preissovy je toto téma dodnes tabu. Ani jeden z nich se k tomu nikdy nevyjádřil. Jen Jana opatrně v náznacích přiznala, že kdysi musela učinit jistou velkorysost. Nebýt jí, jejich manželství by se už zřejmě dávno rozpadlo.

„Na ženě záleží, jak se řeší krizová situace, pokud k ní dojde. Muž je v takovou chvíli buď slaboch, nebo zpanikaří. Já jsem v takových situacích kupodivu racionální. Najednou jako by se mi v hlavě ochladily lampy a začnu jednat a myslet pragmaticky,“ prozradila Preissová. Měla k tomu své důvody. Nechtěla, aby jejich dva synové prožili to, co kdysi ona. Když jí bylo osmnáct, její rodiče se za bouřlivých okolností rozvedli a ona tím byla poznamenaná na celý život. „Pro mě byl jejich rozchod velké trauma. Dodnes si myslím, že se nespokojenost a krize v manželství dají řešit i jinak než rozchodem,“ svěřila se Preissová.

Kvůli rodičům herec skončil v dětském domově

Když se Preissovi nemanželská dcera narodila, herec na ni celou dobu poctivě platil alimenty, vídat se s ní ale nechtěl. S odstupem let jsou Jana i Viktor šťastní, že všechny krize přečkali, nevzdali to a vydrželi. Dnes se těší z vnoučat svých synů a snaží se být těmi nejlepšími prarodiči. „Recept na spokojené manželství? Na to nejsou rady. Jenom podle sebe můžu soudit, že člověk musí rozlišovat ve vztahu podstatné a nepodstatné věci. Aby si měli oba pořád o čem povídat a aby se spolu smáli. Humor je láska. Humor je život. To my s mým mužem máme, my se mlátíme smíchy celý život,“ popsala herečka.

Viktor Preiss neměl zrovna idylické dětství. Stejně jako rodiče jeho manželky i jeho otec s matkou se rozvedli. Dokonce se spolu nedokázali dohodnout ani na tom, u koho z nich malý Viktor zůstane. Situace zašla tak daleko, že nakonec skončil v dětském domově. Pobýval v několika zařízeních, nejdéle v Pyšelích. „K Dětskému domovu v Pyšelích mám velmi úzký osobní vztah. Strávil jsem v něm několik let, a ačkoli od té doby uplynulo půl století, vzpomínám na ni s jistou nostalgií a vděčností. Oproti jiným podobným zařízením, ve kterých jsem strávil část svého dětského života, v sobě právě toto neslo jistého genia loci,“ prozradil herec.

Zdroj: Zlínský deník, Český rozhlas, Dětský domov Pyšely, Blesk.cz, archiv autora


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.