Celebrity

13. března 2022 06:10

David Laštovka

Hříchy Viktora Preisse: Nemanželská dcera a nevěry. Proč mu žena všechno odpustila?

Nestárnoucí herec Viktor Preiss, který část svého dětství prožil v dětském domově, slaví 75. narozeniny. Přestože manželství s herečkou Janou Preissovou, s níž má dva syny Martina a Jana, trvá už třiapadesát let, byly doby, kdy museli překonat několik vážných krizí, které málem vedly až k rozvodu.

Viktor Preiss měl u žen odjakživa velký úspěch, a i když měl rodinu, mnohdy jejich kouzlu podlehl. Na začátku 80. let se mu z jednoho nevinného románku narodila nemanželská dcera. Herec dlouho nevěděl, jak s nečekanou událostí naložit. Dokonce prý uvažoval o tom, že spálí všechny mosty, opustí rodinu a začne nový život. Nakonec ale zvítězil zdravý rozum. Zašel za svou manželkou Janou, všechno jí pověděl a ona mu nakonec odpustila. Pro Preissovy je toto téma dodnes tabu. Ani jeden z nich se k tomu nikdy nevyjádřil. Jen Jana opatrně v náznacích přiznala, že kdysi musela učinit jistou velkorysost. Nebýt jí, jejich manželství by se už zřejmě dávno rozpadlo.

„Na ženě záleží, jak se řeší krizová situace, pokud k ní dojde. Muž je v takovou chvíli buď slaboch, nebo zpanikaří. Já jsem v takových situacích kupodivu racionální. Najednou jako by se mi v hlavě ochladily lampy a začnu jednat a myslet pragmaticky,“ prozradila Preissová. Měla k tomu své důvody. Nechtěla, aby jejich dva synové prožili to, co kdysi ona. Když jí bylo osmnáct, její rodiče se za bouřlivých okolností rozvedli a ona tím byla poznamenaná na celý život. „Pro mě byl jejich rozchod velké trauma. Dodnes si myslím, že se nespokojenost a krize v manželství dají řešit i jinak než rozchodem,“ svěřila se Preissová.

Kvůli rodičům herec skončil v dětském domově

Když se Preissovi nemanželská dcera narodila, herec na ni celou dobu poctivě platil alimenty, vídat se s ní ale nechtěl. S odstupem let jsou Jana i Viktor šťastní, že všechny krize přečkali, nevzdali to a vydrželi. Dnes se těší z vnoučat svých synů a snaží se být těmi nejlepšími prarodiči. „Recept na spokojené manželství? Na to nejsou rady. Jenom podle sebe můžu soudit, že člověk musí rozlišovat ve vztahu podstatné a nepodstatné věci. Aby si měli oba pořád o čem povídat a aby se spolu smáli. Humor je láska. Humor je život. To my s mým mužem máme, my se mlátíme smíchy celý život,“ popsala herečka.

Viktor Preiss neměl zrovna idylické dětství. Stejně jako rodiče jeho manželky i jeho otec s matkou se rozvedli. Dokonce se spolu nedokázali dohodnout ani na tom, u koho z nich malý Viktor zůstane. Situace zašla tak daleko, že nakonec skončil v dětském domově. Pobýval v několika zařízeních, nejdéle v Pyšelích. „K Dětskému domovu v Pyšelích mám velmi úzký osobní vztah. Strávil jsem v něm několik let, a ačkoli od té doby uplynulo půl století, vzpomínám na ni s jistou nostalgií a vděčností. Oproti jiným podobným zařízením, ve kterých jsem strávil část svého dětského života, v sobě právě toto neslo jistého genia loci,“ prozradil herec.

Zdroj: Zlínský deník, Český rozhlas, Dětský domov Pyšely, Blesk.cz, archiv autora


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.