Celebrity

10. května 2023 16:00

David Laštovka

Herec Jan Pivec byl pohřben v den svých narozenin. Matka mu rozbila manželství

Jan Pivec patří k legendám. Výjimečný a neopakovatelný solitér českého herectví byl zároveň pozoruhodný člověk. Od jeho smrti právě uplynulo třiačtyřicet let. Zemřel pouhých devět dní před svými 73. narozeninami. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Jan Pivec žil dlouhá léta sám se svou matkou. Na společenské akce si nikdy příliš nepotrpěl a po představení většinou vždycky pospíchal domů. Jeho první ženou byla o třináct let mladší herečka Jana Romanová, do které se zamiloval během natáčení filmu Muži nestárnou. Po únoru 1948 však emigrovala do Anglie a s jejich láskou byl konec.

Druhou manželkou byla půvabná Taťána, kterou ovšem Pivcova maminka neměla ráda, a tak se s ní herec, na její přání, rozešel. Životní lásku našel až napotřetí, když se ve svých jednapadesáti letech oženil s účetní Národního divadla, paní Věrou. S ní žil až do své smrti. Prožili spolu šťastných dvaadvacet let.

Mohlo by vás zajímat: Nevyjasněná úmrtí slavných českých herců. Kdo byl obětí surové vraždy?

První manželka se o něj po rozvodu znovu pokoušela

V šedesátých letech se však do Prahy nečekaně vrátila jeho první žena Jana Romanová a hned ho vyhledala v divadle. „Pivec ji bouřlivě přivítal a zahrnul všemožnými lichotkami, jak skvěle vypadá a jak jí to sluší. Ona mu komplimenty opětovala. Asi po pěti minutách jí sdělil, že je hodná, že za ním přišla, ale že je tu i jeho žena, která je žárlivá, proto se s ní musí rozloučit. Když odešla, otočil se na nás a řekl: ‚Ježišmarjá, ta zestárla, ta ale sešla... Já ji ani nemohl poznat, jak strašně vypadala. A co to měla na sobě, proboha... Učiněné strašidlo,'“ popisoval s úsměvem redaktorovi webu Prima Ženy během života Pivcův herecký kolega Jan Skopeček.

Poslední roky života Jana Pivce sužovaly vážné zdravotní problémy. Měl srdeční astma a ucpávaly se mu cévy. Nakonec byl zcela upoután na lůžko. Zemřel devět dní před svými 73. narozeninami a pohřeb měl přesně v den svého příchodu na svět. Poslední rozloučení měl velkolepé, tak jak se na velkého mistra sluší. Dorazili nejen kolegové, ale i stovky jeho fanoušků.

Morous, skrblík a rejpal? Ani náhodou

Mezi jeho největší záliby patřilo sledování televize, především sportovních přenosů, rád maloval a četl. Byl jediným synem nožíře a zámečníka Jana Pivce a jeho ženy Františky a původně se měl stát účetním v obchodě. Jak sám s úsměvem říkával, hercem se stal z jednoho prostého důvodu, nikdy se nenaučil deskriptivní geometrii.

K herectví ho přivedla maminka, se kterou odmalička s oblibou navštěvoval divadelní představení. Od školy hrál na housle a zpíval ve sboru. „Pivec byl génius. Nejlepší herec, jakého jsem poznal. Říkávalo se o něm ledacos. Že je na korunu, morous, cholerik, rejpal, nepříjemný člověk a já nevím, co všechno. Ale on byl prostě svůj. Byl svým způsobem unikát. S úžasným smyslem pro humor. Takoví lidé, jako byl on, se nerodí denně. Byl to vzácný člověk,“ pronesl na jeho adresu herec Jan Skopeček.

Sdílejte článek
Štítky rozvod Anglie smrt láska matka manželství narozeniny Jan Skopeček herec Praha Národní divadlo v Praze Únor 1948 Jan Pivec Jana Romanová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.