Holit, či neholit intimní partie v létě? 5 důvodů, proč byste to dělat neměla

TOP STAR - Celebrity ochlupení

Léto znamená sluníčko, krátké rukávy, sukně a plavky. S tím je zpravidla spojena i chuť zbavit se na těle všech chloupků do posledního, aby náhodou v plavkách nebyly někde vidět. Nikdo by vám neměl rozkazovat, zda se tam dole holit, nebo ne, ale existuje několik s tím spojených rizik, která byste měla mít zejména v létě na paměti.

Na úvod stručná hodina biologie. Existuje samozřejmě velmi pádný důvod pro to, proč nám chloupky rostou zrovna tam, kde rostou. Jejich hlavní význam je ochrana pokožky. V místech, jako je podpaží nebo právě i intimní partie, chloupky zároveň zabraňují tření a podráždění pokožky.

Přístup k ochlupení v různých částech těla podléhá v čase se měnícím trendům a zdá se, že aktuálně se nacházíme v období, kdy je holení intimních partií pro ženy naprostou samozřejmostí. To platí i pro Češky, kterých se dle webu ctidoma.cz nadpoloviční většina holí úplně všude a až 70 % nesnese chloupky na svých intimních partiích.

Holíte se na intimních partiích?

Jako důvod nejčastěji uvádějí to, že jim přirození bez chloupků připadá čistější, svěžejší a zvyšuje jim sebevědomí. Nejen vědci, ale zejména doktoři dnes kroutí hlavou nad tím, odkud se toto přesvědčení vzalo. Specificky v případě ženského podbřišku už dnes navíc existují jasné vědecké důkazy, které popírají některé zavedené stereotypy a „pocity“ o chloupcích. Pojďme si proto říct pár důvodů, proč je dobré se nad holením zejména v letních měsících minimálně zamyslet.

1. Pubické ochlupení NENÍ nehygienické

Představa, že chloupky znamenají více pocení, více bakterií, více nečistot nebo více podráždění pokožky, je široce rozšířená, ale mylná. Jak jsme si ostatně řekli výše, chloupky plní přesně opačnou roli – před podrážděním pokožky vás chrání. Není rovněž pravda, že jsou nehygienické nebo zvyšují riziko přenosu nějakých bakterií (jak si ukážeme níže, i v tomto případě paradoxně dělají pravý opak).

„Ano, pubické ochlupení se může stát špinavým, rozcuchaným nebo do sebe sbírat bakterie. Ale pokud jste někdo, kdo se pravidelně sprchuje či koupe, v žádném případě neplatí, že je pro vás nehygienické jej mít,“ vysvětlila pro časopis SELF doktorka Tami Rowenová.

2. Holením možná snižujete šanci, že poznáte „toho pravého“

Navzdory našim starostem o holení, módu či kariéru je dobré nezapomínat na to, že jsme v principu jen a pouze zvířata. A jakožto zvířata vysíláme do okolí pro naše tělo přirozené chemické signály zvané feromony, jejichž cílem je přilákat potenciální partnery.

Pubické ochlupení velmi pravděpodobně pomáhá udržovat feromony na vašem těle a tím může zvyšovat šanci, že podvědomě přilákáte vhodného partnera. Takže pokud vám partner tvrdí, že jej vaše chloupky tam dole odpuzují, ve skutečnosti je dost možná opak pravdou a jsou to právě ony, kdo jej k vám skrz feromony přitahují.

3. Zvyšujete šanci přenosu pohlavních chorob

I pokud nestojíte o to, aby vaše intimní partie vysílaly potenciálním partnerům jakékoli feromony, studie naznačují, že by se vám mohly přesto hodit. Odstraňování chloupků z intimních partií je totiž například dle této americké studie také spojováno s vyšším rizikem přenosu pohlavních chorob, jako je herpes, syfilis a HPV neboli lidský papillomarvirus.

Dle vědců úplné odstranění chloupků aspoň jednou během vašeho života zvyšuje riziko nákazy aspoň jednou pohlavní chorobou dvojnásobně, u pravidelného odstraňování chloupků dokonce čtyřikrát (zvlášť, když se vám při holení navíc podaří se pořezat nebo pokožku podráždit, takže je na infekce ještě náchylnější).

4. Ochlupení může zpříjemnit i sex

Ano, čtete správně. Z toho, jak naše chloupky fungují, lze usuzovat, že jejich funkce v intimní oblasti není výhradně ochranná, ale hrají evolučně určitou roli při pohlavním styku. Nejenže chloupky i v tomto případě fungují jako určitý mechanický „ochranný polštář“, který snižuje tření a případné podráždění některých delikátních oblastí, ale mají ještě jednu výhodu.

„Přírodní oleje, které jsou chloupky produkovány, zároveň poskytují lubrikaci a tím během pohlavního styku snižují tření,“ vysvětlila pro Femail doktorka Lauren Stretcherová.

5. Zbytečně zvyšujete riziko, že si ublížíte

Ve snaze odstranit si z intimních partií první a zásadní linii ochrany navíc celá řada propagátorek hladké pokožky bohužel pozná, proč tam tuto ochranu příroda umístila. Lidské genitálie obsahují velké množství nervových zakončení, které nám skvěle slouží při intimnostech. Když se ale zdejší pokožka potká s žiletkou, může z toho být velmi bolestivý zážitek. A nejde o nic výjimečného.

Například podle této studie z roku 2017 ze 76 % dotázaných, kteří přiznali, že si holí intimní partie, více než čtvrtina zároveň připustila, že se jim během této činnosti podařilo zranit. A to do té míry, že někteří museli dokonce následně vyhledat lékaře.

A nejde jen o riziko pořezání. Drobné odřeniny či říznutí se v těchto partiích pomaleji a hůře hojí a zejména v letních parnech existuje větší šance, že se do nich dostanou nějaké bakterie, začnou vás svědět nebo se zanítí. Typickým následkem příliš častého nebo odbytého holení (při němž dojde k drobným řezným rankám nebo přílišnému podráždění pokožky) je také folikulitida neboli zánět folikul.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.