Celebrity

14. listopadu 2023 06:00

David Laštovka

Ester Krumbachová se upila k smrti. Nesnášela pach partnera, tvrdila Chytilová

Před 100 lety se narodila Ester Krumbachová, nezapomenutelná postava českého filmu 60. let. Byla nejen kostýmní výtvarnicí, ale také režisérkou, scenáristkou, dramatičkou nebo spisovatelkou a ve všech profesích vynikala. Její soukromý život byl velmi bouřlivý.

Ester Krumbachová patřila k výrazným představitelkám československé nové vlny 60. let. Podílela se na vzniku desítek filmů, včetně trezorového snímku Ucho. Byla všestranně nadaná a talentovaná. Říkávalo se, že režiséři Otakar Vávra nebo Karel Kachyňa natočili své nejlepší počiny jen díky spolupráci s ní. Velmi často pracovala i s režisérkou Věrou Chytilovou. Rozuměli si nejen po profesní stránce, ale i po té lidské.

V hrníčku místo kávy měla rum

Devět let po smrti Ester o ní Chytilová natočila televizní dokument. V něm o ní sama promluvila. „Netušila jsem, s jak obrovským množstvím lidí udržovala styky. Možné vysvětlení je alkohol a sex. Hledání partnera pro ni mohlo být bleskové, byla bez skrupulí, ale taky nedůtklivá. Nesnášela blízkost, třeba pach partnera, a výsledkem její svobody se stala osamělost,“ sdělila v něm Chytilová.

Čtěte také: Karel Hála byl milovník žen a alkoholu. Gott vzpomínal na skandál, který způsobil

Problém její kamarádky byl alkohol, který ji ničil. „Já jí sice dala napít, ale jen tolik, kolik by jí neškodilo, a ty řeči kolem toho nesnášela. Když jsme spolu psaly, pořád si nosila kávu v malém hrníčku, jednu za druhou. A já až náhodou zjistila, že mě balamutí. Neměla v něm kávu, ale rum. Pravda je, že se upila. Jako mnoho géniů se neuměla a nechtěla omezovat v žádném směru. Chtěla žít naplno až do konce,“ prozradila režisérka Chytilová.

Na Věru Chytilovou zavzpomínali i soutěžící v oblíbené show:

Umírala v zapomnění, společnost ji dělaly pouze kočky

Krumbachová se vdávala třikrát, ani jeden vztah jí ovšem nevydržel. První manželství s architektem Boleslavem Písaříkem trvalo necelé dva roky. „Poprvé jsme se setkali v hospodě, když šla pro pivo. Společně jsme pak tři dny popojížděli po různých restauracích. Ester měla takové fluidum, že když si to přála, přilákala k sobě, koho ji napadlo,“ vzpomínal její první muž.

Mohlo by vás zajímat: Zora Ulla Keslerová patřila k nejvíc sexy herečkám. Co dnes dělá?

Rozvodem skončil i vztah s filmařem a překladatelem Stanislavem Papežem a režisérem Janem Němcem, který byl o 13 let mladší. Ester se nikdy netajila tím, že má pro výrazně mladší muže slabost. Režisér Němec se poté dal dohromady se zpěvačkou Martou Kubišovou, s níž v manželství prožil tři roky. Mezi velké lásky Krumbachové patřil i herec Miroslav Macháček. Ester Krumbachová dožívala osaměle v ústraní ve svém pražském bytě. Společnost ji dělaly pouze její milované kočky. Zemřela 13. ledna roku 1996 ve věku 72 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.