Vánoce

22. prosince 2023 12:20

Šarlota Chmelařová

Co symbolizují barvy na vánočním stromečku? Bílá neposkvrněnost, fialová pokání

Soutěž o nejkrásnější vánoční stromek

Vánoce bez stromečku jako by nebyly. Ať už máte umělý, nebo živý, důležitý je i správný výběr vánočních ozdob. Co symbolizují jednotlivé barvy? Inspirujte se různými kombinacemi a vyberte si, která se vám líbí nejvíce.

Nestárnoucí bílá

Bílá barva symbolizuje čistotu, něhu a nevinnost Panny Marie. V křesťanství je její hlavní symbolikou panenská neposkvrněnost. Bílý vánoční stromeček působí velice luxusně a elegantně. Hodí se téměř kamkoliv a bílé vánoční ozdoby se v posledních letech vždy umísťovaly mezi ty nejoblíbenější ze všech. Tato barva k zimě a Vánocům neodmyslitelně patří a lze ji dobře kombinovat s dalšími, jako je například zlatá či stříbrná.

Vánoční červená

Červená je další velice oblíbená vánoční barva. Symbolizuje lásku, krev a oheň a je také spojována s jablky stromu života. Považuje se za symbol prolité krve Ježíše Krista, když svým ukřižováním vykoupil křesťany. Červený vánoční stromeček bude velice výrazný, ale zároveň hřejivý a vašemu domovu dodá tu správnou sváteční atmosféru. Existuje spousta barevně laděných figurek, které spolu budu vypadat velice hezky. Fantazii se meze nekladou, nebojte se například mašliček či zvonečků.

Mohlo by vás zajímat: Vánoční tradice podle znamení: Štíři by měli rozkrojit jablko a Panny vyrazit na půlnoční

Modrá je dobrá

Modrá barva je symbolem všeho nebeského, nadpozemského, klidu a víry. Tato barva je o Vánocích typická pro protestanty. Je také vnímaná jako symbol Panny Marie, která nosila Ježíše. V minulosti se například do modré barvy mohli oblékat pouze členové královské rodiny nebo velmi bohatí lidé. Takto laděný stromeček působí velice příjemně, zkuste použít například ozdoby ve tvaru sněhových vloček.

Fialová a růžová

Fialová barva je barvou katolické církve a symbolizuje půst a pokání za hříchy. Růžová barva zase značí radost. Jemné odstíny pastelových barev jsou opět v módě. Na takto laděném stromečku budou vypadat krásně originálně tvarované ozdůbky ve stylu ledových kapek, hvězdy nebo třeba lesklé koule. Bude se skvěle vyjímat v žensky laděném prostoru.

Čtěte také: Vánoční dárky podle horoskopu: Kozorozi ocení kvalitní kávu, Lvi oblečení

Vznešená zlatá

Další velice oblíbenou barvou je zlatá. Ta je symbolem velkorysosti, vznešenosti, moudrosti, bohatství a hojnosti. O Vánocích je tato barva spojovaná s darem od jednoho ze tří králů. Ten totiž přinesl zlato do Betléma právě narozenému Ježíškovi. Zlatá je také symbol věčného života a v zimě představuje hřejivé světlo, slunce a naději. Na vánočním stromečků působí ozdoby velice hezky v kombinaci s bílou barvou.

Existuje nespočet dalších barevných kombinací a stylů. Mezi oblíbené barvy o Vánocích patří například i stříbrná, zelená či hnědá. V poslední době se lidé vrací také k jednoduchosti a stromeček si zdobí například v zemitých barvách, usušeným ovocem nebo na něj věší vlastnoručně vyrobené ozdoby z papíru a přírodních materiálů. Věřte, že v tomto směru můžete opravdu upustit uzdu své fantazii a ozdobit si strom podle svých představ.

Do jakých barev budete letos ladit váš vánoční stromeček?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.