Celebrity

14. října 2024 17:00

Tomáš Durčák

Jak dnes vypadá Michael Schumacher? Fanoušci spekulují o podobě se Stephenem Hawkingem

Michael Schumacher se po nějaké době bez větších novinek z jeho striktně střeženého soukromí opět dostal na titulky médií po celém světě. Velkou vlnu radosti mezi jeho fanoušky aspoň na chvíli vyvolala informace, že se s největší pravděpodobností poprvé od své nehody objevil na veřejnosti. A spolu s tím začaly rojit spekulace okolo toho, jak dnes asi slavný závodník vypadá.

Michael Schumacher nebyl na veřejnosti spatřen od prosince 2013, kdy spadnul při jízdě na lyžích bez helmy a podle všeho utrpěl velmi vážné poranění mozku. Jeho dcera Gina-Maria Schumacher se nyní vdala na španělském ostrově Mallorca, kde mají Schumacherovi sídlo, a dle některých lokálních zdrojů si veselku podle všeho nenechal ujít ani sám Michael.

Což by znamenalo, že se vůbec poprvé za posledních 13 let objevil na veřejnosti. Dle dostupných informací je totiž jinak pouze doma, kde jej kromě manželky a dětí může navštěvovat jen pár konkrétních osob. Informace o tom, že vyrazil do větší – byť stále uzavřené a pečlivě střežené – společnosti, proto vyvolala menší vlnu optimismu. Ale i četné otazníky nad tím, jak dnes sedminásobný mistr světa Formule 1 asi vypadá.

Schumachera v diskuzích přirovnávají k Hawkingovi

V četných diskuzích, které nyní online na toto téma vedou právě fanoušci Formule 1, přitom velmi často padá relativně velmi podobný popis i s ním spojené jedno jméno. „Víme, že má těžce poškozený mozek a pravděpodobně vůbec není schopen se hýbat. Pokud navíc opravdu komunikuje jen očima, může jeho stav být dost podobný tomu, jakým trpěl Stephen Hawking,“ spekuluje jeden fanoušek na online fóru Reddit v sekci točící se okolo Formule 1 s odkazem na slavného fyzika.

Informace o tom, že je Michael Schumacher schopen komunikovat pouze očima, však nepochází z ověřeného zdroje. Před pár lety pro britský Daily Mail promluvila exmanželka bývalého šéfa týmu ve Formuli 1 Flavia Briatoreho, který údajně patří k hrstce lidí, jež se s Michaelem po jeho nehodě mohli setkat. „Michael vůbec nemluví. Komunikovat může pouze pomocí očí. Navštěvovat ho mohou pouze tři lidé. Vím, o které tři jde,“ sdělila tehdy modelka Elisabetta Gregoraci s tím, že informace ví právě díky bývalému manželovi. Další konkrétní jména však odmítla zveřejnit.

Pokud by šlo o pravdu, pak existuje naděje, že by Michael se svým okolím mohl být schopen podobně jako Stephen Hawking komunikovat skrz počítač. Fakt, že Schumacher může komunikovat aspoň nějakým, byť velmi omezeným způsobem,  v dokumentu Schumacher, jenž měl premiéru v roce 2021, ostatně tak trochu potvrdil i jeho syn Mick.

„Myslím, že já a táta bychom se dneska chápali trochu jinak. Mohli bychom spolu probírat mnohem víc věcí. Často myslím na to, jak skvělé by to bylo. Vzdal bych se čehokoli jen proto, abychom si mohli znovu popovídat. Tyhle momenty, které má většina lidí se svými rodiči běžně, už tady pro mě nejsou – nebo v mnohem menším, omezeném měřítku,“ popsal mladý Schumacher, že už si s tátou asi nemůže do hloubky povídat o závodění, ale nějakou základní komunikaci spolu tu a tam zřejmě zvládají.

Řada fanoušků Schumachera jej v současném stavu ani vidět nechce

Většina fanoušků v diskuzích je rovněž toho názoru, že zásadní zlepšení v případě Schumachera zřejmě už nikdy čekat nemůžeme. „99 % zotavení u poškození mozku nastává během prvního roku, naprostá většina spíš v prvních pár měsících. Každá poškozená část mozku se už totiž není schopna zotavit. Jedinou šancí je využít flexibilitu mozku a umožnit neuronům najít jiná propojení a začít využívat jiné části mozku. Ta však musí být vytvořena co nejdříve, jinak pravděpodobnost jejich vzniku klesá a po nějaké době mozek informace nevratně ztrácí a je po všem. Z toho pohledu je jeho zlepšení jednoznačně nemožné,“ myslí si pesimisticky další komentující z řad Schumacherových fanoušků.

Další část komentujících je pak vysloveně ráda, že se nikomu nepodařilo současnou podobu Schumachera vyfotit, i pokud opravdu na svatbě byl. „Je skvělé, že nemáme žádnou fotku. Já mám v hlavě obraz Michaela v červeném, jak stojí na pódiu. A chci si ho pamatovat takhle,“ svěřil se další uživatel. „Jsem vážně vděčný, že jak my, tak novináři zřejmě vůbec netuší, jak na tom přesně je. Znamená to totiž, že všichni jeho blízcí i přátelé, kteří jej mohou vidět, drží slovo a mlčí,“ vyjádřil radost nad informačním embargem Schumacherů další komentující.

V roce 2023 uplynulo již 10 let od nehody, při níž si Michael Schumacher vážně poranil hlavu a z níž se podle všeho dodnes nezotavil:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.