Zdraví a nemoci

30. května 2024 10:07

Ema Bártová

Poznat depresi u vlastního dítěte není snadné. Příznaky bývají hodně atypické

Na jedné straně nedostatek odborníků, na druhé stoupající počet dětí a dospívajících s psychickými problémy. Aby se však vůbec mohly začít řešit, musí rodiče nejdříve poznat, že s jejich dítětem je něco v nepořádku. Příznaky mohou být matoucí. Na co si dát pozor a co dítěti nabídnout?

Stejně jako jinde ve světě, i v Česku se posledních pár let výrazně zvyšuje počet dětí a dospívajících, kteří trpí různými duševními problémy. Docentka Iva Dudová z Dětské psychiatrické kliniky v pražské motolské nemocnici zmiňuje, že vše se zásadně změnilo v době koronavirové pandemie, která vypukla v roce 2020.

Od té doby podle ní lékaři pozorují dramatický nárůst celkové potřeby dětské psychiatrické péče. „Zasažena je hlavně populace dívek. Jde o epidemii sebepoškozování a sebevražedných pokusů, objevila se přívalová vlna pacientek na lůžková zařízení dětské psychiatrie,“ popsala psychiatrička na nedávném kulatém stolu ve Sněmovně, který se věnoval právě psychice nejmladší generace.

Podle odborníků se na tom zásadně podílela sociální izolace a ztráta běžného denního režimu v době pandemie. Od ní sice už utekl nějaký čas, ale i na děti dopadají například obavy z klimatické krize nebo války na Ukrajině. Některé studie vidí jako spouštěč nebo katalyzátor problémů také stále větší rozšíření sociálních sítí, na nichž se děti pohybují už od mladšího školního věku.

Od roku 2020 prudce roste také počet sebevražd nebo pokusů o ně mezi mladistvými. Dobrovolné ukončení života je důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let,“ potvrdil Alexandr Kasal z Národního ústavu pro duševní zdraví.

Je proto nanejvýš důležité, aby si okolí všímalo toho, zda jsou děti a dospívající v pořádku a jestli nepotřebují pomoc. To ale není snadné, protože je například těžké poznat, co patří k běžným projevům puberty a co už je příznakem duševní nemoci. „Možných duševních poruch v dětství je mnoho, dítě ale zároveň prochází různými obdobími duševního vývoje,“ říká primář Tomáš Havelka z havlíčkobrodské dětské psychiatrie.

Podle něj, pokud jde o deprese a úzkosti, je nejlepší věřit tomu, když dítě mluví o tom, že se necítí dobře. Zvláště když se tak děje opakovaně a nemá to žádné jiné vysvětlení. Bylo by chybou jeho pocity zlehčovat či dokonce zesměšňovat. Na druhou stranu, děti se nesvěřují zdaleka se vším, a proto je třeba všímat si i jiných náznaků možných potíží. Každopádně se dítě spíše svěří rodičům, kteří s ním tráví hodně času a běžně s ním otevřeně hovoří o různých tématech.

Přečtěte si také: Jana Doleželová popsala boj s epilepsií. Rodiče jí vše tajili až do střední školy

Agrese, halucinace, fóbie

Nápovědou, že se dítě potýká s nějakým duševním trápením, může být třeba ztráta dosavadních zájmů. I když opět, opouštění koníčků je jedním z průvodních jevů puberty. Na pozoru je ale třeba rozhodně být, když se dítě nezvládá zapojovat do běžných aktivit a povinností.

U dospělých depresivní stav provází smutek, skleslost, zvýšená únava, lítostivost, nesoustředěnost, nevýkonnost, problémy se spánkem, případně úvahy o nebytí. Škála příznaků u dětí je mnohem širší.

Někdy se deprese projeví somatickými potížemi, jako jsou bolesti hlavy a břicha, u kterých ani opakovaná vyšetření neodhalí příčinu. „Často se dětská deprese pojí s poruchou chování, s agresivitou obrácenou proti druhým nebo proti sobě. Dítě je podrážděné, reaguje nepřiměřeně, někdy agitovaně, hyperaktivně, ničí věci, ubližuje druhým, jindy se naopak zcela stáhne ze sociálních situací,“ uvádí na svých webových stránkách Asociace dětské a dorostové psychiatrie.

Léky raději ukliďte

U dětských depresí se mohou objevit i halucinace, často sluchové, jindy mají dospívající problémy s vnímáním okolního světa a objevuje se u nich zvýšená vztahovačnost ve smyslu „pořád proti mně něco mají, dívají se na mě, vysmějí se mi“ a podobně.

Je nicméně pravda, že některé projevy jsou podobné jako u dospělých. Třeba ztráta schopnosti radovat se z věcí a situací, které děti či teenagery dříve bavily či jim byly příjemné. Mohou rovněž mít silný pocit viny, problémy se sebepojetím a sebehodnocením, bývají smutné a plačtivé, někdo by mohl říct, že jsou přecitlivělé. Také různé formy sebepoškozování mohou být projevem deprese a byla by chyba je považovat za nešikovnou snahu na sebe upozornit nebo jako chování inspirované někým jiným.

Asociace dětské a dorostové psychiatrie rovněž upozorňuje na to, že i u dětí a dospívajících hrozí sebevražedné chování, včetně impulsivních či zkratkovitých činů - může jít třeba o spolykání léků, které jsou často v domácnostech velmi snadno dostupné.

Přečtětě si také: Jak s dítětem mluvit o smrti: Je to přirozené, nechte ho rozhodnout, zda jít na pohřeb

Proč se to děje

Deprese u školáků a studentů mohou spustit různé situace a zážitky, velkou roli tady hraje i dědičnost. Mezi vnější spouštěče patří přetížení dítěte dlouhodobým tlakem na školní či sportovní výkon, potíže s vrstevníky, třeba nerozpoznaná školní šikana, ztráta kamaráda, nešťastná láska.

Často se ukáže zásadní vliv rodiny. Mohou to být tragédie, které poznamenají život všech členů, jindy vážná nemoc někoho v blízkém okolí. Mnohdy se spouštěč najde v konfliktním rodinném prostředí plném hádek, ať už kvůli výchovným rozporům, nedostatku financí či třeba alkoholismu.

Podívejte se, co říká psycholožka o výchově dětí:

Jak dítěti pomoci a kde najít odborníka

I když rodiče správně vyhodnotí, že jejich dítě má psychické potíže a potřebuje odbornou pomoc, není snadné ji najít, protože psychologů a psychiatrů je málo. Zvláště těch, kteří mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Má smysl vzít klidně i vzdálený termín a poprosit ambulanci, aby dali vědět, kdyby někdo objednávku zrušil a uvolnil se dřívější termín.

Pokud rodič nemůže najít dětského psychiatra, může se obrátit na zdravotní pojišťovnu svého dítěte, měla by ho umět nasměrovat. Určitou péči dokáže zajistit dětský praktik.

Zdroj: suicideprevention.nv.govwww.mayoclinic.org, www.addp.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 9. 2024

Experimenty kombinující kreativitu a technologie mohou vést k možnostem zvýšení vašich příjmů. Jste vnímaví k novým nápadům a ochotní vynaložit úsilí, abyste je využili ve svůj prospěch. Pravděpodobně objevíte nové talenty, o kterých jste nevěděli, že je máte. Tento den je vhodný k tomu, abyste se přihlásili do kurzu, navštívili přednášku nebo vyhledali doučování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.