Životní styl

14. září 2023 05:55

Marie Makovská

Jak vybrat netoxickou svíčku či difuzér? Záleží na složení náplně i samotném přístroji

Někdo si neumí útulný interiér bez svíček a dalších vonných komponentů ani představit. Aromaterapie slibuje, že dokáže zmírnit stres, bolest či poruchy spánku, nicméně ne všechny vůně, kterými si domov vylepšujeme, jsou tak bezpečné, jak jste si možná doposud mysleli. Ani 100% přírodní složení nemusí zaručit, že se vyhneme toxickým zplodinám.

Mezi nejoblíbenější domácí vonné „disciplíny“ patří jednoznačně zapalování svíček a difuzování esenciálních olejů. V průběhu let se začalo více zkoumat složení a lidé se postupně začali rozdělovat na dva tábory. Na ty, kteří věnují složení výrobků větší pozornost a snaží se škodliviny ve svých domácnostech eliminovat, a na ty, kteří tvrdí, že toxických látek se uvolňuje malé množství na to, aby mohly naše zdraví ohrozit. Kde je pravda?

Toxicita vonných svíček

Jedním z prvních velkých alarmů ve výrobě svíček bylo olovo v knotech. Objevovalo se zejména u těch levnějších, původem nejčastěji z USA, Číny, ale i některých evropských zemí. Výrobci chtěli přidáním olověných částic zabránit tomu, aby se knot propadal do vosku.

Mohlo by vás zajímat: Jak na to, aby svíčka dohořela až do konce. Víc si užijete a ještě ušetříte

Expozice olovu je spojena s řadou vážných zdravotních problémů, včetně vývojových potíží a kognitivních poruch. Zatímco výztuž knotů z olova byla postupně zakázána, některé knoty stále obsahují olovo v povlaku.

Aktuálně velmi diskutovanou látkou, ze které se svíčky stále hojně vyrábějí, je parafín. Jde o ropný produkt, který při hoření uvolňuje do vzduchu škodlivé chemikálie. Kromě toho se mnohdy toxické chemikálie používají také k ovonění svíček, mohou tedy při častějším používání v nevětraných místnostech způsobit:

  • bolesti hlavy,
  • dýchací problémy,
  • alergické reakce,
  • nevolnost,
  • podráždění očí.

Mezi toxické látky ve svíčkách, které se při hoření uvolňují, patří například ftaláty, formaldehyd, benzen, toluen nebo oxid uhelnatý. Kromě podráždění očí a dýchacích cest jsou některé z nich spojovány se vznikem rakoviny, reprodukčními či vývojovými problémy. Co se týká syntetických vůní, zde je ještě potřeba větší výzkum. Jejich složky zahrnují desítky až stovky látek, z nichž jsou některé prokazatelně škodlivé nebo potenciálně nebezpečné.

Existuje zdravá svíčka?

Při výběru „co nejzdravější“ svíčky, by vás měly zajímat tři věci.

  1. Složení knotu, které u „zdravých“ svíček bývá většinou z bavlny nebo ze dřeva. Knot by určitě neměl obsahovat olovo nebo zinek. Bohužel se tuto informaci pravděpodobně nedozvíte z obalu, ale pouze u výrobce.
  2. Složení vosku, které by mělo být také přírodní. Používají se rostlinné oleje (sójový, řepkový) nebo také včelí vosk. I používání těchto vosků má svá úskalí, a to ekologická.
  3. Složení bez rizikových látek, jako jsou ftaláty, parabeny a další.

V případě svíček bude většinou platit dražší = kvalitnější, jelikož výroba svíček z přírodních surovin je nákladnější. Je ale nutné také uvést, že prozatím nevznikla vědecká studie, která by prokazatelně dokázala, že domácí pálení svíček způsobuje lidem zdravotní problémy. Existují samozřejmě „dílčí“ studie, které poukazují na škodlivost látek uvolňovaných při spalování. Co se týká množství, odkazují však tyto studie spíše na to, že jsme v každodenním životě mnohem více vystaveni částicím a těkavým organickým látkám například kvůli výfukovým plynům a dalšímu znečištění ovzduší.

Podívejte se, jak vyrobit svíčku z pomerančové slupky a olivového oleje:

Toxicita esenciálních olejů

Zatímco esenciální oleje jsou bezpečnějším způsobem, jak provonět domov, výzkumy ukazují, že také uvolňují těkavé organické sloučeniny, které přispívají ke znečištění ovzduší a představují zdravotní rizika.

Studie z roku 2022 zveřejněná v International Journal of Environmental Research and Public Health zjistila, že esenciální oleje uvolňují látky jako limonen (například v citrusových olejích), linalool (například v levandulovém či bergamotovém oleji) nebo alfa-pinen a beta-pinen (v borovicovém a jedlovém oleji), které mohou reagovat s jinými chemikáliemi ve vzduchu a vytvářet formaldehyd, známý karcinogen. Esenciální oleje mohou navíc přispívat k tvorbě přízemního ozónu, který může způsobit dýchací potíže.

Další studie zjistila, že esenciální oleje uvolňují těkavé organické sloučeniny bez ohledu na to, zda jsou organické nebo čisté. Proto je i s aromaterapií potřeba zacházet umírněně a místnosti dobře větrat.

Bezpečnost difuzérů

Také samotný přístroj nebo pomůcka k difuzování olejů má vliv na to, co si do ovzduší vypouštíme. Mnoho lidí používá difuzéry, které mohou zhoršit problémy spojené s esenciálními oleji.

  • Ultrazvukové difuzéry využívají k rozptýlení esenciálních olejů do vzduchu vodu. I když jsou obecně považovány za bezpečnější než jiné typy difuzérů, produkují jemnou mlhu, která může při vdechování způsobit podráždění dýchacích cest. Měli byste tedy od difuzéru udržovat odstup a nenasávat výpary přímo nad ním nebo v jeho těsné blízkosti.
  • Nebulizační difuzéry využívají k rozbití esenciálních olejů na malé částice a jejich rozptýlení do vzduchu stlačený vzduch. Nepoužívají vodu a mohou produkovat silnou koncentraci esenciálních olejů, což může mít za následek dýchací potíže.
  • Tepelné difuzéry využívají k odpařování esenciálních olejů a jejich rozptýlení do vzduchu teplo. To může změnit chemické složení olejů a vytvářet škodlivé vedlejší produkty.
  • Atomizační difuzéry jsou nejbezpečnějším typem. Stejně jako nebulizační difuzéry nevyužívají vodu, ale na rozdíl od nich odměřují množství oleje difundovaného do vzduchu, aby se zabránilo silným koncentracím, které mohou dráždit dýchací cesty.

Jestli patříte mezi milovníky vonných látek, nemusíte se jich ve svém interiéru zbavovat. Co se týká svíček, pro svůj klid můžete zvolit zdravější varianty například ze včelího či rostlinného vosku. Z difuzérů pak vychází nejlépe ty, které fungují bez vody na principu atomizace a odměřují množství olejů difundovaných do vzduchu. Vyberte si vysoce kvalitní, přírodní esenciální oleje.

Jakékoliv vonné prostředky používejte v dobře větraných prostorech, vyhněte se jejich nadměrnému používání (především v přítomnosti malých dětí) a samozřejmě i přímému inhalování.

Zdroje: rehabilitace.infoairdoctorpro.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.