Životní styl

12. června 2023 06:00

Marie Makovská

Sníst, nebo vyhodit? Tvrdé potraviny někdy stačí odkrojit, měkké už nekonzumujte

Někdo jakoukoliv jen lehce plesnivou potravinu ihned vyhodí, jiný ji naopak okrájí a „zdravý“ zbytek sní. V rámci neplýtvání jste už možná také nejednou zaváhali, jestli je jídlo zkažené celé, anebo ho ještě můžete zužitkovat. U některých potravin drobná plíseň nevadí, jiné ale rozhodně nejezte!

Nikdo není rád, když musí zbytečně vyhodit potravinu, zvlášť pokud jde o výběrovou, a ne úplně levnou delikatesu. Odkrojit plesnivou část přitom může být mnohem nebezpečnější, než si myslíte. Plísně se totiž rychle rozrůstají a nemusí být ani vidět. Některé navíc produkují jedovaté mykotoxiny, které mohou vyvolávat závažná onemocnění a při nadměrné konzumaci i smrt.

Konzumace plesnivých potravin se nedá nikdy doporučit – vždycky představuje riziko.

Ovšem plesnivé nerovná se nutně prošlé. Zplesnivět vám jídlo může i mnohem dříve, většinou v případě, že nedodržíte vhodné podmínky skladování.

  • Doba použitelnosti (nebo také datum spotřeby, spotřebujte do) je datum, po kterém byste už danou potravinu rozhodně neměli jíst. Toto označení mají potraviny, které podléhají rychlé zkáze, například ryby, drůbež a podobně.
  • Datum minimální trvanlivosti (nebo minimální trvanlivost do) je den, po kterém naopak ještě potraviny konzumovat můžete, pokud nejeví nestandardní známky, jako je netypický zápach a podobně. Tyto potraviny mohou být po řádném označení dokonce i dále prodávány.

Pokud na svém jídle objevíte plíseň, je jedno, jestli je nebo není prošlé. Ve většině případů už ho zkrátka nejezte.

Přečtěte si také: Skořápky od vajíček nevyhazujte. Tohle je 7 tipů, jak je maximálně využít

Které potraviny ještě sníst a které vyhodit?

Plesnivý sýr vždy vyhoďte, okrájet ho bohužel nestačí, protože plíseň už může být povrchem prorostlá. Výjimkou jsou jen velmi tvrdé sýry, u kterých, pokud ji odhalíte včas, můžete plesnivou část odkrojit. A co se týká hermelínu nebo nivy, na kterých je ušlechtilá plíseň žádoucí, i ty mohou dále plesnivět nestandardně – a v tu chvíli patří do koše.

Zavánějící maso také raději vyhoďte, nepomůže ani omývání octem, ani povaření. Někdy najdete doporučení, abyste takové maso uvařili psovi, ani jemu by ale nemuselo udělat dobře.

Plíseň na povrchu zavařenin vás většinou přivítá v případě, že jste do sklenic sahali špinavým příborem. Zlikvidujte celý obsah, bude totiž už pravděpodobně také kontaminovaný, a příště si dejte pozor. To samé platí u vařených jídel, plísně zkrátka snáze prostupují měkkým a vlhkým prostředím.

Plesnivé pečivo rovněž není vhodné okrajovat a jíst. Plíseň jím prorůstá snadno a hluboko.

Kyselé mléko poznáte podle zápachu a chuti, někdy i podle sražené konzistence. Pokud je opravdu jen zkyslé, a ne hořké, dá se ještě využít třeba na domácí tvaroh.

Zkažená tvrdá zelenina a ovoce, například papriky, jablka nebo mrkev a další kořenová zelenina, jsou pro plíseň horší k prorůstání. Pokud jste ji tedy odhalili rychle, můžete zkaženou část odkrojit a zbytek ještě použít k vaření.

Plesnivé salámy a šunky, pokud jde o ty tvrdé či sušené, také můžete stejným způsobem včas zachránit.

K plesnivým potravinám nikdy nečichejte. Spory plísní mohou vyvolat alergickou reakci a potíže s dýcháním.

5 tipů, jak zamezit kažení potravin

  1. Pravidelně důkladně čistěte ledničku i další místa, kde potraviny skladujete.
  2. Nakupujte raději menší množství potravin a ukládejte je podle systému FIFO (First In, First Out), tedy první dovnitř, první ven. Nově nakoupené tedy uložte dozadu za starší potraviny, abyste měli blíže po ruce ty s kratším datem spotřeby.
  3. Přemýšlejte už dopředu, kolik toho zvládnete sníst a jestli není lepší část zmrazit.
  4. Snažte se o maximální hygienu při kontaktu s potravinami, rozhodně nevracejte do zavařenin olíznutou lžičku a podobně.
  5. Zkuste voskové ubrousky a sáčky, včelí vosk přirozeně prodlužuje trvanlivost potravin.

Zdroje: dtest.cz, greenmatters.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 5. 2024

Je pravděpodobné, že se vám podaří vše, co si dnes řeknete, Berani. Pokud vás brzdí obavy o integritu vztahu nebo dlouhodobé vyhlídky partnerství, můžete obavy rozptýlit přímou konfrontací s danou osobou. Možná zjistíte, že on nebo ona má stejné pocity jako vy. Upřímnost je dnes důležitá.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.