Životní styl

13. května 2025 07:30

Ema Bártová

Street food ani krevety si na dovolené nedávejte. Slivovice vás před průjmem nezachrání

Nemusí se nám to líbit, ale průjem a další zažívací potíže patří při cestování mezi časté zdravotní problémy. Na dovolené jimi trpí 30 až 70 procent lidí. Často si je přitom způsobíme sami tím, že si dopřejeme něco, co se zkrátka nedá doporučit. Čemu byste se měli raději vyhnout?

Na cesty do zahraničí nejspíše vyrážíte se seznamem věcí, které chcete vidět nebo zažít. Bolesti břicha, průjem nebo zvracení na něm mít nebudete, přesto se zdaleka ne každému vyhnou. Většinou přitom nejde o virovou infekci, ale o nákazu z jídla a pití, které se dá předejít.

Stačí se držet následujícího pravidla: „Uvař to, upeč to, oloupej to nebo na to zapomeň.“ Samozřejmě je nakonec jedno, kdo jídlo uvaří nebo upeče, jde o to, aby bylo tepelně upravené.  Infekce z jídla vás může postihnout kdekoli, ale na dovolené je riziko vyšší. „Cestování nás vystavuje novým zdrojům potravin, místním postupům manipulace s potravinami a odlišným standardům čistoty. Kromě toho, že nejste zvyklí na neobvyklé potraviny, může imunitní systém oslabit i jet lag a změna klimatu,“ vysvětlila pro magazín Huffington Post dietoložka Leah Silberman.

Dezinfekce na ruce nutná není, mýdlo ano

Nejčastějším spouštěčem onemocnění označovaného jako cestovatelský průjem je bakterie E. coli, cestovatelé se mohou nakazit také salmonelou, shigellou nebo kampylobakterií. Průjmy mohou být i virového původu, ale ty nechytíte z jídla, spíše od někoho dalšího.

Čtěte také: Jak s 20 dny dovolené získat měsíc volna navíc? Chytře plánujte, rozhoduje čas, radí expertka

„Základem je důkladné mechanické mytí rukou mýdlem a vodou po použití toalety a před jídlem. Není vždy nutné používat dezinfekci, a pokud ano, tak jsou vhodné dezinfekční prostředky na bázi alkoholu,“ říká docent Ilja Tachecí, předseda České gastroenterologické společnosti. Příznaky virových nebo bakteriálních infekcí se obvykle projeví během šesti až 24 hodin, u parazitů ale klidně až po několika týdnech.

Nejde samozřejmě jen o jídlo, rizikové může být i pití. Stačí se podívat na seznam věcí, které by si odborníci na výživu nebo lékaři nikdy nedali, přinejmenším v rizikových zemích.

1. Voda z kohoutku

Je dobré vědět, že některé oblíbené turistické destinace mají své slabiny, o kterých je dobré vědět předem. Příkladem budiž Egypt a kvalita vody, která je vzdálená evropským standardům. Rozhodně si nemůžete jen tak natočit vodu na pití a pozor si dávejte na všechno, kde by mohla být použita nepřevařená kohoutková voda. Tedy například na ovoce a zeleninu, které se běžně právě touhle vodou omývají, stejně jako kostky ledu do nápoje, protože mráz nemusí zahubit všechny problematické zárodky chorob.

Mohlo by vás zajímat: Jaké destinace navštívit v roce 2025? Průvodce láká i na místa blízko českých hranic

Kupte si balenou vodu, zkontrolujte, zda je originálně uzavřená, a používejte ji i k čištění zubů. Stejně tak je voda problémem i v mnoha dalších zemích s obecně nižšími hygienickými standardy, ale v Egyptě s jinak luxusními službami na to člověk může snadno zapomenout. Rizikový je zejména Blízký východ, většina asijských zemí a Afrika.

2. Street food

Naší střevní rovnováze nesvědčí ani street food neboli pouliční jídlo, ačkoli se najdou cestovatelé, kteří budou přísahat, že bez jeho ochutnání cizí zemi nikdy nepoznáte. Zažívání nám může rozhodit hned dvěma způsoby - svým pro nás nezvyklým složením a zároveň i kvůli nižší hygieně při jeho přípravě. Můžeme se tak kvůli němu dočkat cestovatelského průjmu, což paradoxně může být ten menší problém, protože hrozí i otrava jídlem, parazitární infekce, případně žloutenka typu A. Průjem a otrava by se ozvaly hned, na další potíže mohou ukazovat zdravotní problémy trvající i po návratu domů.

Když už, dejte si třeba něco, co se před vámi teprve griluje a bude to díky tomu dostatečně horké, rozhodně ne pokrmy, které už jsou delší dobu hotové na pultě. „Je dobré zvážit, zda ochutnat skutečně všechny exotické pokrmy, které se nám po cestě nabízejí. I pouhá konzumace neobvyklých potravin – byť nejsou infekční – totiž může vést k úporným průjmům,“ varuje docent Tachecí. Podle něj je ve vedru a na cestách lepší jíst spíše lehce stravitelnou a přitom dobře tepelně upravenou stravu.

3. Syrové ryby a mořské plody

Zatímco čerstvé a tepelně upravené ryby patří k důvodům, proč někam cestujeme a můžeme si je s chutí užít, jakýkoli pokrm se syrovými nebo nedostatečně tepelně upravenými rybami a mořskými plody byste si měli striktně zakázat. Tedy například různé saláty s krevetami, protože absolutně nemůžete mít tušení, jak s nimi kdo zacházel.

Nepřehlédněte: Když se cesta letadlem změní v noční můru. Které trasy nejčastěji provází turbulence?

Ostatně platí to i pro pokrmy ze syrového masa jako takového, jako je například tatarský biftek. Nebo ještě jinak - pochybujete-li o tom, že je jídlo dostatečně propečené nebo uvařené, nejezte ho.

4. Krájené ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu si musíte pokaždé ideálně oloupat nebo alespoň omýt spolehlivě pitnou vodou, rozhodně nejezte plody jen ledabyle otřené. Přednost dávejte ovoci s tlustou slupkou, jako jsou banány, pomeranče nebo avokáda. Čím exotičtější destinace, tím více se držte doporučení, abyste všechno jedli tepelně upravené.

Ale prakticky všude platí, že byste neměli jíst ovoce či zeleninu, které se prodávají už nakrájené - zvláště u stánků ne. Nevíte, kdo na ně sahal, jak čisté ruce měl a jak dlouho už je tam vystavené.

5. Mléčné výrobky ano, ale...

Pasterované mléčné výrobky v originálním obale koupené v supermarketech ano, ale jinak je na místě opatrnost. Nepasterované výrobky, včetně sýrů, jogurtů nebo zmrzliny, mohou obsahovat nebezpečné bakterie, jako je listerie, salmonela nebo E. coli. Zmrzlina je kapitolou sama o sobě, vyhněte se podezřelým pouličním prodejcům a u nanuků kontrolujte, zda už náhodou mezitím nerozmrzly a nebyly znovu zmrazené.

Nepřehlédněte: Dovolenkové trendy Čechů: Cílem už není ušetřit. Za co si rádi připlatí a na co si stěžují?

Kdy je to s průjmem na doktora

„Dobrou zprávou je, že naprostá většina těchto obtíží spontánně odeznívá. Je ale třeba tlumit výraznější projevy jako úporné průjmy, zvracení, bolesti břicha a teploty, i kvůli riziku dehydratace,“ říká docent Ilja Tachecí. K doktorovi je podle něj nutné vyrazit především při obtížích trvajících déle než týden, při vysoké horečce nad 38,5 °C nebo při projevech dehydratace, jako jsou zmatenost, spavost, těžká únava, svalové křeče, malé množství moči. Jakmile se objeví krvavé průjmy, zesiluje bolest břicha a člověk není schopen jíst a pít, pak je pomoc lékaře nutná okamžitě.

Někomu to vadí, někomu ne

Zažívání nám může rozhodit jiná strava sama o sobě, případně fakt, že se setkáváme s jinými mikroby, na něž naše střevní flóra na ně není zvyklá. To samo o sobě nemusí být na škodu, protože to může přispět k větší diverzitě ve střevech a zvýšení odolnosti vůči potenciálním rizikům. Jenže při cestování to bývá větší náraz. „Exotické destinace představují pro mikrobiom velkou změnu v podobě pro něj neznámých virů, bakterií, klimatických změn, odlišné hygieny a také rozdílných stravovacích návyků,“ vysvětluje genetička Barbora Procházková.

Čtěte také: Dovolená podle UNESCO: Poznejte české divy světa a jejich okolí. Čím v létě zaujmou?

Možná jste si všimli, že někdo může ochutnávat ledacos, aniž by mu po tom něco bylo, zatímco jiný má zažívání mnohem citlivější. Roli tady hraje genetika. „Někteří z nás mohou mít z genetického hlediska větší náchylnost k výskytu infekcí a gastrointestinálním problémům, proto si budou muset dávat velký pozor například i na vychlazený drink s kostkami ledu,“ vysvětluje genetička Procházková.

Ještě před samotnou cestou proto není od věci zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem fermentovaných potravin, vlákniny, minerálů a prospěšných vitamínů. Pomáhá také užívání probiotik před a na začátku cesty. Mikrobiom se tak stane odolnější a s exotickými patogeny si spíše poradí.

Mohlo by vás zajímat: České kempy zažívají renesanci navzdory cenám, tvrdí expert. Řekl, kde je prostor ke zlepšení

Pokud se chystáte do nějaké exotičtější destinace, není od věci zvážit očkování. „Z vakcinace, která má vztah k onemocnění gastrointestinálního traktu, doporučujeme především očkování proti hepatitidě A, břišnímu tyfu nebo jiným endemickým nemocem. Při cestování do exotičtějších zemí je vždy dobré očkování konzultovat v centrech očkování a cestovní medicíny,“ doporučuje lékař Tachecí.

Naopak s sebou netahejte slivovici, i když na její dezinfekční účinky stále dost lidí věří. Přestože má alkohol antimikrobiální vlastnosti, případné střevní potíže na dovolené nevyléčí. Jeho pití může dokonce poškodit střevní výstelku, čímž se výrazně naruší i rovnováha celého mikrobiomu. Spíše nezapomeňte na léky proti průjmu a pro jistotu přibalte i rehydratační roztok.

Zdroje: Huffington PostHopkins MedicineWeb MD

Nejlepší pláže světa roku 2025. Lákají na odpočinek i aktivity, dominuje Řecko:

Sdílejte článek
Štítky jídlo nemoc zdraví hobby dovolená průjem volný čas přenosné nemoci nemoci a zdravotní potíže životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití cestování a turismus

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 6. 2025

Dnes může být těžké zůstat při zemi, když kolem vás létají všechny informace a v srdci se vám bouří emoce. Snažte se nebrat věci příliš vážně, Berani. To je klíčem k tomu, abyste si dnes zachovali chladnou hlavu. Přistupujte k dnešnímu dni s nadšením a věnujte se jakékoli vyšetřovací práci, kterou je třeba udělat. Z nečekaných zdrojů přicházejí důležité skutečnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.