Celebrity

27. srpna 2022 06:01

David Laštovka

Jiří Datel Novotný z Návštěvníků vymyslel pro Dádu Patrasovou nepěknou přezdívku

Od smrti herce Jiřího Datla Novotného, kterého nejvíce proslavil seriál Návštěvníci, v němž se objevil po boku Josefa Bláhy, Josefa Dvořáka a Dagmar Patrasové, právě uplynulo pět let. Pojďme si připomenout největší zajímavosti z jeho bohatého života.

S Patrasovou cestoval autem na zájezdy

S Dagmar Patrasovou ho pojila nejen spolupráce na slavném seriálu Návštěvníci, ale také spolu dlouhá léta účinkovali v divadle Semafor. Díky tomu královnu dětských srdcí poznal zblízka, a dokonce jí vymyslel nepříliš lichotivou přezdívku. „S Dádou jsem jezdil několik let autem na zájezdy se Semaforem. Každou chvíli chtěla zastavit, a tak si brzy vysloužila dlouhodobou přezdívku Chcanda. Mezi několika kamarády se tato přezdívka úspěšně uchytila, ale v programu byla i nadále uváděná svým občanským jménem. Na plakátech by Chcanda Patrasová asi nepůsobila nejlíp,“ prozradil v knize Fenomén Dáda.

Prostřední jméno Datel měl i v občance

Tím, že v českém showbyznysu působilo několik umělců se stejným jménem jako on, rozhodl se dát si mezi jméno a příjmení slovo datel. Jednalo se o jeho přezdívku z dětství. Rád totiž v přírodě sledoval ptáky a nejvíce ho fascinoval právě datel.

Vzal si vdovu po zemřelém bratru Oldřicha Víznera

Jeho manželkou byla grafička Johana Víznerová. Bývalá manželka bratra herce Oldřicha Víznera, který přišel tragicky o život na dovolené na Elbě, když si šel do stanu vařit kávu a v rukou mu vybouchl plynový vařič. Manželství Jiřího Datla Novotného s Johankou ovšem nevydrželo. Těsně před jeho smrtí se rozvedli. „V poslední době se všichni nějak uzavřeli do sebe. Jak Jiří, tak Johanka mi nezvedali telefon. Věděla jsem, že Jirka prodělal mrtvici, ale mluvit o tom zřejmě nechtěl,“ svěřila se tehdy Blesku herečka Jana Šulcová, bývalá manželka Oldřicha Víznera.

Vyfoukl roli Jaromíru Hanzlíkovi

Jeho nejslavnější roli doktora Jacquese Michella v seriálu Návštěvníci měl hrát původně Jaromír Hanzlík. Poté co vyšlo najevo, že Hanzlík randí s Janou Brejchovou, kterou přebral Vlastimilu Brodskému, rozhodli se tvůrci pro změnu. Pro Brodského totiž měli připravenou postavu Velkého učitele alias dědu Drchlíka a nechtěli riskovat, že by se sokové v lásce potkávali na place. Obávali se, že by to mohlo negativně ovlivnit atmosféru na natáčení.

Záhadná smrt. Co se stalo?

Jiří Datel Novotný zemřel ve věku 73 let. Zpráva o jeho úmrtí se dostala na veřejnost až po dvou dnech. Zveřejnil ji principál divadla Semafor Jiří Suchý. Na co přesně zemřel, není dodnes jasné. Kolegové vzpomínali, že pět let předtím prodělal mrtvici a měl nemocné srdce. Pravidelně však chodil k lékaři a o své zdraví velmi pečoval. Byl však velmi uzavřený a o svém soukromí nikdy s nikým příliš nemluvil.

Sdílejte článek
Štítky smrt Dagmar Patrasová herec Vlastimil Brodský Josef Dvořák Oldřich Vízner Divadlo Semafor Josef Bláha Jiří Datel Novotný datel seriál Návštěvníci

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.