Celebrity

11. října 2024 11:45

David Laštovka

Normalizační hvězda Petrovická se nechtěla vdát. Do svatby ji nutila třikrát rozvedená matka

Jiřina Petrovická v totalitních dobách patřila mezi herecké hvězdy. Zářila na divadelních scénách, ve filmech, v seriálech i v dabingu. Zemřela ve věku 85 let a od její smrti 10. října uplynulo 16 let. Jaké bylo její soukromí?

Jiřina Petrovická, herečka s neobyčejným hlasem, která byla přesvědčenou členkou komunistické strany, díky čemuž se jí dostávalo řady výhod, prožila idylické dětství. Divadlo ji učarovalo už v jejích pěti letech. „Bydleli jsme v domě na náměstí. Byl tam divadelní sál, v němž mě uchvátila vůně líčidel. Když v sále nikdo nebyl, hrála jsem si tam,“ vzpomínala ve svých pamětech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vypadají a co dělají manželky slavných českých herců, kteří žijí v ústraní?

Měla tři tatínky

Její matka Běla se během života provdala třikrát, takže měla tři tatínky. Se všemi vycházela hezky, stejně tak jako s vlastním otcem, který měl restauraci v Přelouči. Původně chtěla studovat obchodní akademii, ale vzhledem k tomu, že nezvládla přijímací zkoušky z matematiky, absolvovala stejně jako starší sestra Běla učitelský ústav. Během studií docházela na soukromé hodiny herectví k Míle Pačové a Jaroslavu Průchovi.

Manželství skončilo rozvodem

Herectví si zamilovala a soukromý život šel stranou. Dokonce uvažovala o tom, že se nikdy v životě neprovdá. Pod vlivem své matky si nakonec za muže vzala svého dlouholetého kamaráda Miloše Pokorného. „Měli jsme se rádi, obřad jsme měli krásný. Přece jsme se ale o několik let později rozešli. Bez hořkosti... Prostě nám to nevyšlo,“ sdělovala.

Čtěte také: Jaroslav Moučka byl zarytým komunistou, svému bratrovi ale neodpustil. Brutálně mučil a týral lidi

Delší dobu pak byla sama a s nadšením a elánem se věnovala profesi. Když jí bylo padesát let, seznámila se s diplomatem Tomášem Lahodou, který se stal jejím životním partnerem.

Konec života prožila v ústraní

Většinu divadelní kariéry strávila v Národním divadle. Působila v něm až do svých osmdesáti let. „Každý zestárne, každý jsme nahraditelný. Moje umělecká éra skončila, já jsem se rozhodla skončit radostně. Poslední představení jsem měla 3. listopadu 1992. Bála jsem se té chvíle, myslela jsem, že mi bude bolestný poslední pohled do hlediště divadla. Nakonec jsem to poslední poděkování překonala. V Národním divadle jsem zažila nádherných 42 let. Děkuji ti za to, Národní divadlo,“ zmiňovala ve svých pamětech.

Poslední roky života prožila v ústraní. Trápily ji srdeční problémy. Zemřela 10. října roku 2008 ve věku 85 let.

Ve filmu debutovala v roce 1943 ve snímku Čtrnáctý u stolu. Zahrála si rovněž v seriálech Žena za pultem, Rozpaky kuchaře Svatopluka nebo Třicet případů majora Zemana. Výrazně se uplatnila také v dabingu, za který jí v roce 2008 byla udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Letos v lednu zemřela výborná herečka Jana Hlaváčová, připomeňte si ji v medailonku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 10. 2024

Přemýšleli jste o stěhování? Možná jste si dokonce koupili nový domov. Ať už je vaše situace jakákoli, možná dnes vyřizujete nějaké papíry, možná smlouvu s realitní kanceláří nebo dodavatelem, možná dokumenty o úschově. To může být frustrující, protože znění dokumentů se může zdát nejasné. Vyřiďte si je. Nebudete toho litovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.