Celebrity

24. června 2023 06:30

David Laštovka

Josef Dvořák zavzpomínal na roli Sváti Kuřátka. Vařit neuměl a při natáčení přibral

Pohádkových 7 pádů Honzy Dědka (29) - Josef Dvořák o tom, jak z něj maminka chtěla mít horníka

Josef Dvořák (81) ztvárnil hlavní roli v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, v němž o samotném ději rozhodovali diváci prostřednictvím vypínačů. Ty na vyzvání buď rozsvěcovali, nebo naopak zhasínali, aby vyjádřili svůj názor. Jak herec na natáčení vzpomíná?

K roli kuchaře Svatopluka, kterou mu lidé na ulici dodnes připomínají, se Josef Dvořák dostal na poslední chvíli. „Přinesli mi scénář všech třinácti dílů, ale neměl jsem ani čas si je pořádně přečíst. Pan režisér František Filip a scenárista Jaroslav Dietl byli pro mě dostatečnou zárukou kvality,“ prozradil herec redakci webu Prima Ženy.

Kurzy vaření před natáčením absolvovat nemusel. „Hned jsem oba zmíněné pány upozorňoval na to, že vařit neumím. Párkrát jsem něco uklohnil, ale pokaždé to skončilo dost špatně. František Filip ale řekl, že to není vůbec potřeba, že tam od toho budou profesionální kuchaři. Prý to udělá tak, že nikdo nebude vědět, kdo je zrovna u plotny. Takže záběry, kde jsou krásně vidět geniální a zručné kousky, například krájení cibule, zeleniny, jak u toho nádherně cvaká nůž, to nejsou moje ruce,“ přiblížil s úsměvem Josef Dvořák.

Čtěte také: Josef Dvořák prozradil, že z něj maminka chtěla mít horníka a jak se minul s Werichem

Aby vše vypadalo autenticky, natáčelo se v reálné kuchyni, dokonce za plného provozu. „Pracovní doba byla úžasná. Točit se začínalo kolem 11. hodiny, tedy v době, kdy se začaly připravovat obědy, a kolem 14. hodiny, kdy už bylo po obědech, jsme končili a začínalo nám volno. Opravdoví kuchaři, kteří tam byli zaměstnaní byli úžasní. Nevztekali se, že musí uhýbat kamerám a světlu, naopak nám se vším ochotně pomáhali. Měl jsem jen vždycky strach, aby jídlo, které jsme jakoby naoko ukuchtili, číšník v tom zmatku neexpedoval hostům v restauraci,“ zavzpomínal herec, který při natáčení s dalšími kolegy přibral na váze.

„Vedle byla cukrárna, kde dělali samé dobroty, třeba labuťky se šlehačkou. Ještě teď když si na to vzpomenu, se mi sbíhají sliny. Tam jsme po práci chodívali mlsat,“ vylíčil Josef Dvořák.

Díky postavě kuchaře měl protekci

Postava kuchaře Svatopluka v populárním seriálu, který můžete sledovat každou neděli od 13:50 na TV Prima, mu zajistila věčnou slávu a bývaly doby, kdy na ní i trochu profitoval. „Mělo to jisté výhody. Když jsem jezdil s divadlem po zájezdech, vždycky jsme se stravovali v restauracích a po hospodách. Tehdy to fungovalo tak, že jakmile jsem se tam někde objevil, hned mě brali do kuchyně, abych jim to zkontroloval, jestli mají všechno v pořádku, a samozřejmě mi s jídlem věnovali maximální péči,“ prozradil herec.

Rád vzpomíná i na partu, která se v seriálu sešla. „Staří bardi Bláha, Brodský, Somr, Vrchota – s tím jsme často sedávali, on byl fešák, krásný chlap. Vyptával jsem se ho, jaké to bylo být ženským idolem, že bych chtěl od něj nabrat nějaké zkušenosti a finty. On říkával: ‚Pepíčku, to byla nádhera, nám ženské padaly větracím okýnkem do auta.‘ Výborná byla i Katka Macháčková, Jana Paulová, Dáša Veškrnová Havlová... Prostě všichni,“ uvedl Dvořák.

Mohlo by vás zajímat: Josef Dvořák byl čtyřikrát ženatý. Manželka jezdí s jeho ex na dovolenou

Protože mohli diváci zasahovat do děje hlasováním, bylo natáčení komplikovanější. „U každého rozhodování se opravdu natočily dvě rozdílné scény. Na to, když diváci řekli ano a když řekli ne. O to bylo natáčení zdlouhavější. Hned jsme se ale zase ve scénáři vrátili zpátky. Děj se nedá štěpit, to bychom jinak nikdy nenatočili,“ přiblížil herec.

Sdílejte článek
Štítky kuchyně vzpomínky FTV Prima vaření seriál kuchař herec role Josef Dvořák Jana Paulová Jaroslav Dietl Rozpaky kuchaře Svatopluka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.