Denní jídelníček VI.
Během jara pro Vás společnost Zepter International připravila NOVÉ celodenní jídelníčky! Naleznete zde recepty na zdravá a chutná jídla sestavená do vyváženého jídelníčku. Žijte zdravě a déle!
Denní jídelníček VI.
(5840 kJ, 67 g bílkovin, 48 g tuku, 181 g sacharidů)
Uvedený příklad jídelníčku je určen pro ty, kteří chtějí hubnout efektivně a zároveň si na jídle pochutnat. Navržený jídelníček je z hlediska obsahu energie redukční, obsahuje dostatek kvalitních bílkovin, přiměřené množství sacharidů a je nízkotučný. Při přípravě pokrmů bylo použito nádobí společnosti Zepter, které umožňuje vařit bez tuku, šetrně k obsaženým vitaminům a minerálním látkám a přitom velmi chutně.
Snídaně – závin s tvarohem a bílá káva
(1190 kJ, 14 g bílkovin, 9 g tuku, 36 g sacharidů)
50 g závinu s tvarohem, 250 ml nízkotučného mléka
Závin s tvarohem
500 g polohrubé mouky, 120 g Hery, 2 lžíce oleje, sklenka vody
Náplň: 250 g netučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce 12% smetany
Mouku prohneteme spolu s Herou a olejem, postupně přidáváme vodu a těsto důkladně vypracujeme pomocí univerzálního mixéru MixSy (VG-022-K). Těsto rozdělíme na poloviny. Obě rozválíme na pomoučeném vále na plát o průměru asi 30 cm. Následně jeden plát potřeme olejem, přiložíme druhý plát a těsto zatížíme a necháme alespoň 15 minut odpočinout. Sejmeme zatížení, pláty tence rozválíme, potřeme připravenou tvarohovou náplní, svineme závin a ve středně horké troubě upečeme dorůžova v univerzálním pekáčku Zepter (LX-443-N).
Přesnídávka – ovoce
(410 kJ, 1 g bílkovin, 0 g tuku, 26 g sacharidů)
200 g ovoce
Oběd – kuřecí špíz na grilu s bramborem
(1990 kJ, 34 g bílkovin, 24 g tuku, 32 g sacharidů)
100 g kuřecího masa, 100 g červené a zelené papriky, 50–100 g cibule, 200 g brambor, kávová lžička oleje, grilovací kořeníKuřecí maso nakrájíme na větší kousky, papriky na kostky, cibuli na čtvrtky a brambory na silnější plátky. Na špejli střídavě napichujeme maso, papriky a cibuli. Rozehřejeme si grilovací nádobu o objemu 1,5 l (TF-015-26-Z). Špízy a brambory potřeme grilovací směsí a dáme opékat (bez tuku). Z každé strany grilujeme 3–4 minuty, až se maso odlepí od pánve. Hotové špízy uchováme v teple a na grilu připravíme brambory.
Svačina – jablko a kysaný nápoj
(590 kJ, 6 g bílkovin, 2 g tuku, 27 g sacharidů)
jablko, ½ balení kysaného nápoje
Večeře – flíčky s houbami, salát z červené řepy
(1660 kJ, 12 g bílkovin, 13 g tuku, 60 g sacharidů)
50 g těstovin, 10 g sádla, 100 g hub, ½ cibule, mletý bílý pepř, kmín a sůl podle chuti, 150 g sterilované řepyV nádobě o objemu 5,8 l (TF-058-20) s nádobou na těstoviny (TF-970-20) ohřejeme vodu. Jakmile začne vřít, nasypeme do ní těstoviny, mírně osolíme, promícháme a přikryjeme. Vaříme na mírném ohni 5 minut. Vypneme plotnu a necháme dojít, aby byly těstoviny připravené „al dente“. Mezitím si na předehřáté pánvi na smažení o objemu 0,9 l (TF-009-20-S) rozehřejeme sádlo a dáme na něj cibuli a houby. Orestujeme je, lehce osolíme, okořeníme a přikryjeme poklicí. Stáhneme oheň, po 5 minutách ho vypneme úplně a dalších 5 minut necháme houby dojít. Před podáváním snadno scedíme těstoviny díky nádobě TF-970-20, smícháme je s houbami a podle potřeby ještě dochutíme kořením. Podáváme se salátem z červené řepy.