Společnost

20. října 2024 06:00

Tomáš Durčák

Bezdětná Kamala Harris obětovala kariéře vše, vdala se až na prahu padesátky

Kamala Harris (60) je od roku 2021 první ženou, které se v USA podařilo dosáhnout postu viceprezidentky. Jen o pár let dříve přitom její politická kariéra o tom, že by se brzy měla vydat vstříc Bílému domu, nenaznačovala téměř nic. Dcera emigrantů jamajsko-indického původu a bývalá dlouholetá státní zástupkyně však pro svou kariéru obětovala myšlenky na vlastní rodinu a „ano“ řekla osudovému muži před oltářem až na prahu padesátky. A nyní může dosáhnout nejvyšší politické mety i historického okamžiku.

Celým jménem Kamala Devi Harris pochází z rodiny emigrantů a narodila se 20. října 1964 v kalifornském městě Oakland. Její otec Donald Jasper Harris (86) do USA emigroval z Jamajky a stal se profesorem ekonomie na prestižní Stanfordově univerzitě, zatímco matka Shyamala Gopalan Harris (†71) byla onkoložkou zaměřující se na výzkum rakoviny prsu a do Ameriky emigrovala z Indie. Kamala má jednoho sourozence, a to o tři roky mladší sestru jménem Maya Lakshmi (57).

Dvě vysoké školy a tři obory

Už od malička bylo jasné, že Kamala po rodičích, kteří se však později rozvedli, zdědila talent pro studium i intelekt. Poté, co vystudovala politologii a ekonomii, se vrhla ještě na právo, v němž nakonec nalezla svou opravdovou vášeň i budoucí kariéru. Studia ukončila v roce 1989 a právu se začala aktivně věnovat o rok později.

Po nasbírání praxe a zkušeností se ve 40 letech se stala státní zástupkyní, kterou byla následujících třináct let až do roku 2017. Mimo to od roku 2011 působila také jako nejvyšší státní zástupkyně státu Kalifornie. Před tím navíc sedm let zastávala také funkci okresní státní zástupkyně v kalifornském San Franciscu. Velmi rychle si vydobyla pověst efektivní a ambiciózní státní zástupkyně, která měla chuť nejen řešit aktuální případy, ale i upravovat a vylepšovat celý soudní systém.

Ze státní zástupkyně senátorkou

Mimo to začala poměrně brzy dávat jasně najevo, že se chce zaměřovat na zločiny páchané z nenávisti, mimo jiné proti dětem z LGBT komunity. Zároveň se aktivně zasazovala o nové programy pro základní školy ve snaze snížit počet dětí, které vzdělávání příliš brzy opouštěly a pak byly statisticky mnohem náchylnější k páchání trestné činnosti. V roce 2016 se Kamala Harris ucházela o nově uvolněné místo senátorky státu Kalifornie, kterou se následujícího roku stala.

A právě zde začal její první konflikt s nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem. Harris totiž slíbila, že ve své funkci bude bojovat za ochranu imigrantů proti Trumpovým zákonům. Jejím velkým tématem byly také přísnější zákony o držení zbraní nebo legalizace konopí. V roce 2019 se pak odhodlala k ještě většímu kroku a oznámila svou kandidaturu na prezidentku Spojených států.

Neúspěšná prezidentská kampaň a role viceprezidentky

Po jedenácti měsících kampaně však bylo jasné, že nemá nejmenší šanci, a tak se rozhodla kandidaturu stáhnout a místo toho podpořit Joe Bidena. Ten se nakonec rozhodl, že by jeho viceprezidentem měla být žena, přičemž volba nakonec padla právě na Kamalu. Z možná příliš ambiciózní senátorky, která by v prezidentské volbě zcela jistě pohořela, se tak od 20. ledna 2021 stala historicky první žena v roli americké viceprezidentky.

Nyní má navíc Kamala Harris, opět díky nečekané šanci od Bidena, příležitost provést ve své politické kariéře další a definitivně poslední krok vzhůru. Poté, co se současný prezident Joe Biden rozhodl kvůli svému podlomenému zdraví rozjetou kampaň pro své letošní znovuzvolení americkým prezidentem opustit, padla volba právě na Kamalu, aby se místo něj pokusila ve volbách postavit Donaldu Trumpovi, jenž rovněž usiluje o návrat do Bílého domu na straně republikánů. Její vítězství by znamenalo historicky první prezidentku USA.

Kritiku za absenci svých biologických dětí Kamala rázně odmítá

Na rozdíl od svého rivala v prezidentské volbě se Kamala Harris nemůže pochlubit vlastní širokou rodinou ani dětmi. Své kariéře totiž obětovala vše, a byť v 90. letech i na přelomu století měla randit s minimálně dvěma muži, vždy šlo o velmi krátké vztahy. Svého budoucího manžela, rovněž právníka Douglase Emhoffa, poznala až v roce 2013 během rande naslepo, které zorganizoval jejich společný přítel. Dvojice si ihned padla do oka a našla společnou řeč. Netrvalo dlouho a mezi nimi přeskočila jiskra.

Jejich svatba proběhla 22. srpna a díky ní se Kamala Harris stala aspoň nevlastní matkou. Manžel Doug totiž do sňatku přivedl také své dvě děti z předchozího manželství, syna jménem Cole a dceru jménem Ella. Společné jmění manželů magazín Forbes v srpnu 2024 odhadl na 8 milionů dolarů, tedy asi 185 milionů korun.

„Naši rodinu máme jednak tu pokrevní, a pak tu, k níž nás poutá láska. A já mám obojí, což považuji za požehnání. Mám dvě děti, Cola a Ellu, kteří mi říkají Momala. Jsme velmi moderní rodina, exmanželka mého muže je mou kamarádkou. Tohle nejsou 50. léta, rodiny dnes mají všechny možné tvary a formy a všechny jsou i přesto rodinami,“ ohradila se Harris proti kritice spojené s tím, že nemá vlastní biologické děti.

Kamala Harris na nedávném sjezdu Demokratické strany, kde se oficiálně stala prezidentskou kandidátkou, popsala svou vizi pro Spojené státy:

Zdroje: Kamalaharris.com, Wikipedia, Forbes, CBS News


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 10. 2024

Dobré zprávy z dalekých zemí by vás mohly přivést k dobrému pocitu ze života a k dychtivému očekávání budoucnosti. Vaše myšlení je bystré a jasné. Tento den je vhodný pro uskutečnění plánů, zejména pokud se týkají cestování nebo vzdělávání. Pokud máte pocit, že nadcházející týdny přinesou nějaké dramatické změny k lepšímu, vaše instinkty jsou pravděpodobně správné. Máte důvod k oslavě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.