Celebrity

30. října 2022 09:52

Eliška Reiglová

Karel Vágner převzal státní vyznamenání za Hanu Zagorovou: Medailí jí zamával k nebi

Koncem srpna tento svět navždy opustila zpěvačka Hana Zagorová (†75). Prezident Miloš Zeman (78) jí udělil státní vyznamenání, a protože vdovec Štefan Margita (66) ho kvůli pracovním povinnostem nemohl za svou milovanou Haničku převzít, tohoto úkolu se zhostil její dobrý přítel, hudebník Karel Vágner (80). Ten nejen přítomné dojal gestem, při němž medaili s úsměvem zdvihl k nebi.

Skon Hany Zagorové byl velkou ránou pro celý hudební svět, nepopsatelné utrpení pak způsobil těm, kteří ji znali. Jen pár dní po jejím skonu si zpěvačku připomínali u příležitosti jejích nedožitých 76. narozenin a nyní její památku uctili při předávání státních vyznamenání. Medaili za ni převzal hudebník Karel Vágner, který patřil mezi nejdůležitější muže jejího života.

Štefana Margitu pracovní povinnosti zavály do Washingtonu na premiéru Elektry, a proto se předávání nemohl zúčastnit. Převzetím vyznamenání zaúkoloval Vágnera on sám. Jeho syn Jakub Vágner si naštěstí šel převzít své vyznamenání a tak mohl emotivnímu tatínkovi být oporou.

Těžký úkol a velká pocta

Pro Karla Vágnera nebylo předávání státních vyznamenání nenáročnou událostí. „Myslel jsem si, že budu odchod Hanky zvládat lépe. Zatím je to ale stále moc těžké. Složitější úkol, než mi dal Štefan, si snad ani neumím představit,“ prozradil Blesku.

V loňském roce si Karel Vágner převzal svou medaili, proto alespoň částečně věděl, co zhruba ho čeká. I když převzetí vyznamenání Hany Zagorové pro něj bylo citově náročné, vnímal to jako poctu. „Na druhou stranu si velice vážím toho, že to mohu převzít právě pro ni. Věřím, že se na mě bude z muzikantského nebe dívat,“ řekl před předáváním. I proto pak medaili s úsměvem zvedl směrem k nebi.

Strážný anděl Hanička

Pro oblíbeného hudebníka byla Hana Zagorová nenahraditelnou přítelkyní. Vztah s ní si budoval desítky let a její skon ho proto hluboce zasáhl. Měli mnoho společných zážitků a jeden druhému byli oporou.

„Znali jsme se spolu 50 let. Byli jsme kamarádi na život a na smrt. Byla jedním z nejlaskavějších lidí, které jsem v životě potkal. Byla hodná, nikomu neublížila,“ řekl Karel Vágner v září pro CNN Prima News, jaký měl s legendární zpěvačkou vztah a jak si ji bude navždy pamatovat.

Hana Zagorová pro něj nebyla jen kamarádkou, ale strážným andělem. Zabránila totiž velké tragédii, když v děsivé situaci dokázala zachovat chladnou hlavu a udělat, co bylo potřeba. „Překážel mi reflektor, chtěl jsem ho dát stranou, a jak tam neměli uzemnění, probila mě elektrika. Cítil jsem, že umírám. Vím, že mě oživovala právě Hanka,“ vylíčil Vágner jednu ze svých nejsilnějších vzpomínek.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.