Celebrity

15. února 2023 09:25

Tomáš Durčák

Kateřina Neumannová je hrdá na dceru. V cíli Jizerské 50 mámu vítala jako v Turíně

Kateřina Neumannová oslaví ve středu 50. narozeniny

Se svými šesti medailemi patří k nejúspěšnějším českým účastnicím zimních olympijských her a řada Čechů ji vnímá jako legendu běhu na lyžích. Kromě cenných kovů je Kateřina Neumannová, která slaví padesátiny, nejvíc hrdá na svou devatenáctiletou dceru Lucii. Ta se do povědomí všech zapsala už v roce 2006, kdy v cílové čáře závodu na 30 kilometrů jako dvouapůlletá přiběhla přivítat svou vyčerpanou maminku, vítězku a čerstvou zlatou medailistku.

Repete z Turína na letošní Jizerské 50

Každému se jistě vybaví dojemná scéna, kdy malá Lucka vítala svou zlatou maminku v cíli závodu na OH v Turíně. Podobný zážitek si Kateřina Neumannová, která slaví významné jubileum, zopakovala tentokrát na domácí bílé stopě Jizerské 50, kde ji s objetím opět čekala její milovaná dcera.

Kromě úctyhodného času a celkového 37. místa mezi ženami však Kateřinu nejvíc těšila právě přítomnost dcery. „Lucka to strašně prožívala, kontrolovala mě, abych si nedala večer pivo, abych šla brzo spát. Já jsem hlavně ráda, že chtěla jet se mnou. Odmalička se běžkám vyhýbala. Že k tomu nachází vztah, je moc hezký,“ citoval dojatou Neumannovou iSport. Tu rovněž nadchlo, že si zde dcera zkusila kratší závod na běžkách a dle slov hrdé maminky ji to „chytlo“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: David Výborný prodává byt za 150 milionů korun

Lásku ke sportu dcera zdědila, k běžkám nikoli

O svém odporu k běžkám i lyžování všeobecně ostatně Lucie promluvila loni v pořadu Show Jana Krause. Byť jí maminka Kateřina dle svých slov na první lyžičky postavila už v roce a půl, nakonec se tento přístup moc neujal. „Už odmala jsem k běžkám měla nějaký odpor. U nás všichni lyžovali, v televizi byly pořád puštěné běžky, babička i máma lyžovaly a já už to odmala nesnášela, vlastně ani nevím proč. Až teď jsem se k tomu trochu vrátila, když potřebuju běžky k trénování kondice. Jinak je moc ráda nemám,“ svěřila se Lucie po boku své matky v pořadu.

Lucie Neumannová dělá matce radost hlavně v jiných sportech. Své sportovní vlohy prozatím raději směřovala k tenisu nebo atletice a jak přiznala, není příliš nadšená z toho, když ji lidé na základě příjmení s úspěšnou matkou srovnávají nebo od ní mají veliká očekávání. „Všichni se mě neustále ptají na maminku, ale přece jen – už jsem dospělá a věnuji se svým vlastním aktivitám. Není moc příjemné být všemi nahlížena jen jako dcera,“ svěřila se v roce 2022 pro Lifee.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Manželka Vladimíra Růžičky popsala, jak došlo k seznámení

Disciplinovaná dříčka, která se soupeřkami nekamarádila

Kateřina Neumannová byla odjakživa známá jako tréninková „mašina“, kterou trenéři nikdy nemuseli k ničemu přemlouvat. Dokázala naplno den co den makat i sama od sebe a tvrdý trénink následně zužitkovala k celé řadě běžkařských úspěchů. Její sportovní začátky byly překvapivě v kanoistice. V zimě, kdy měla od kánoe pohov, s oblibou nasazovala sjezdové lyže, avšak v rámci budování kondice stále více přesedlávala na náročnější běžky.

Když se pak stala profesionální běžkyní na lyžích, ze své dřiny neubrala a vždy se primárně soustřeďovala na sebe. A to až do té míry, že mezi soupeřkami, s nimiž se na závodech vídala celou sezonu, neměla nikdy žádné kamarádky. „U některých byly vzájemné sympatie, ale že by to byly holky, se kterými bych šla na kafe nebo je vyhledávala mimo závody, to ne. Svoje kamarádky jsem měla spíš mimo svět vrcholového sportu,“ řekla Neumannová loni v rozhovoru pro Prima Ženy.

Dcera Neumannové Lucie vyrostla do krásy a stejně jako maminka je při tréninku nesmírná dříčka:

O tom, jak nekompromisní dříčkou Kateřina Neumannové ve své sportovní kariéře byla, svědčí i fakt, že se v roce 1996 jako vůbec první česká sportovkyně v historii zúčastnila zimních i letních her. Dokázala se totiž kvalifikovat do závodu horských kol na 31,9 kilometru na letní olympiádě v Atlantě, kde skončila na solidním 18. místě. A k čemu by přirovnala získání vytoužené zlaté medaile? „Vzdáleně se to může podobat euforii při narození dítěte. Nějaký takový pocit jsem měla po konci závodu na 30 kilometrů. Zvlášť, když se pak v cíli objevila dcera,“ řekla Kateřina pro CNN Prima News.

Osudový muž Neumannové byl veřejným tajemstvím

Když se v červenci roku 2003 narodila Kateřině Neumannové dcera Lucie, rozjely se velké spekulace o tom, kdo je otcem. A byť se prakticky ihned začalo skloňovat jméno jejího o patnáct let staršího manažera Josefa Jindry, až do konce profesionální sportovní kariéry Neumannové v roce 2007 média dodržovala nepsanou dohodu a o muži sportovní legendy nepsala. Následně se však o jeho roli v životě i kariéře slavné běžkařky začalo psát více.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neumannová řekla, jak vnímala, že ji v Naganu zastínili hokejisté

Nejenže jí skrz zajišťování nákladných tréninkových metod pomáhal plnit sportovní sny a získávat medaile, ale když po jeho boku Neumannová zatoužila po rodině, našla vhodného otce blíž, než si možná myslela. Dvojice rovněž společně podnikala, ale dnes už jsou řadu let od sebe a jak Kateřina přiznala loni, je z jejího života pryč a mimo dceru už spolu nemají společného vůbec nic.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.