Charakteristiky postav seriálu Eliška a Damián. Koho si zamilujete a kdo je záporák?

Eliška a Damián mají premiéru v sobotu ve 20.15 na Primě

Seznamte se blíže s ústředními hrdiny nového seriálu Eliška a Damián a jejich podrobnými charakteristikami. Romantický pohádkový příběh plný nádherných exteriérů, kostýmů a skvělého hereckého obsazení začíná již v sobotu ve 20:15 na Primě.

Hlavní postava Eliška žije v současnosti, Damián ale pochází z roku 1758. Díky elixíru začne Damián cestovat časem a potká Elišku, která mu není lhostejná. A jak už to v pohádkách bývá, jejich cesta k lásce nebude jednoduchá. Oba se budou muset vzepřít svému osudu. Damián se totiž má zasnoubit s pruskou princeznou Frederikou a Eliška se zase musí starat o marmeládovnu, kterou zdědila.

Damián (Robert Urban)

Šlechtic vysoce urozeného rodu v nejlepších letech.

Od dětství byl cvičen v boji, v jízdě na koni, v tanci, dvorném chování, diplomacii, a dokonce dostal i obstojné právní vzdělání. Byl vychováván k vládnutí a válčení a zažil i nějaký ten boj. Je velice sebevědomý.

Damián se nechová zbytečně povýšeně, ale je si vědom své ceny a schopností. Když třeba předává koně sluhovi a nepoděkuje mu, není to tím, že je arogantní, ale protože ho to nikdo neučil. Sluhové podle něj dělají automaticky věci, které činí jeho život pohodlným, a není třeba tomu věnovat pozornost. Někdo by si mohl myslet, že je Damián suchar. Vystupuje tak, ale ve skutečnosti chce za všech okolností působit důstojně. Tento mladík má smysl pro humor a je v něm i kus rošťáka.

Eliška (Emma Smetana)

Dynamická žena, která zdědila marmeládovnu po své matce.

Má dobře nastavený morální kompas, ale umí být rázná a nebojácná. Její až pečovatelský vztah k zaměstnancům a touha držet se dobrých zásad své matky by se daly považovat za podnikatelské chyby, ovšem bráno lidským pohledem je tímto svým přístupem sympatická. S matkou Eliška pracovala už od útlého mládí, vystudovala marketing a ekonomii na vysoké škole. Marmeládovna Marmelišky je jejím domovem i rodinou.

Poslechněte si, co o postavě Elišky říká její představitelka Emma Smetana:

Morten (Petr Vaněk)

Muž s tajuplnou agendou.

Inteligentní padouch, jehož předobrazem je holmesovský Moriarty. Slovem, které by Mortena mělo charakterizovat úplně nejvíce, je tajemství. O jeho osobní charakteristice a vlastnostech toho víme velice málo, protože po většinu času je Morten v interakci s okolím v jedné ze svých rolí.

Kuje tajemné plány a je schopen nejrůznějších převleků, s pomocí kterých se přesvědčivě vydává za nejrůznější profese a charaktery. Morten ví o cestování časem více, nežli naši hrdinové, a jeho cílem je zneužití přesunů v čase pro vlastní prospěch. Je to sečtělý muž s extrémně širokým obecným přehledem a znalostmi. Bez problémů se dokáže vydávat za žoviálního prosťáčka, pokud to poslouží k dosažení jeho cílů.

Naďa (Michaela Kuklová)

Dobrá duše rodinné firmy Marmelišky.

Jako přítelkyně zakladatelky firmy pomáhala celý podnik postavit na nohy. Je schopná manažerka, vyzná se i v ekonomice a účetnictví. Po smrti matky zakladatelky, Eliščiny matky, funguje dál jako pravá ruka dalších ředitelek společnosti. Nejprve se jí podařilo zachránit firmu před krachem, když Eliška nechala podnik řídit svou kamarádku Alici. Od té doby pomáhá Naďa Elišce postavit Marmelišku zase na nohy.

Naďa je mateřská, obětavá a chápavá žena, která je jak praktickou, tak emoční oporou nejenom ve firmě, ale i mezi přáteli a blízkými. Postava Nadi bude procházet celým seriálem, v první sérii pomáhá sblížení prodavačky Jolany a hospodského Honzy, v druhé musí bojovat s Alicí, které se podaří získat zpět vedení ve firmě. Všichni vědí, že na Naďu je spolehnutí, že u ní najdou pochopení a pomoc a že má srdce na pravém místě.

Správce zámku (Milan Šteindler)

Je nejen správcem zámku, ale celého panství. Vše, co dělá, činí především pro svůj prospěch.

„Je to taková, řekl bych záporná postava, která má určitý vliv na knížete Adama a jeho ženu Terezii. Snaží se ovlivňovat různé postavy ve svůj prospěch. Protože předpokládá, že jeden syn, který je v diplomacii, mu zařídí pro rodinu šlechtický titul. Jiný syn se o to samé pokusí zas prostřednictvím kléru,“ naznačuje k charakteru své seriálové postavy prospěcháře s dlouhými prsty herec Milan Šteindler.

Jolana (Michaela Dittrichová)

Rozvedená, maminka dvou dětí.

Jolana je milá, chytrá a pracovitá ženská, se kterou se ale život nepáře, protože narazila na grázla. Byla by atraktivní, kdyby nebyla tak utahaná a z toho i trochu nedbalá ke svému vzhledu. Díky své historii má přirozenou nedůvěru k mužům a vše si raději udělá sama, než by znovu někomu naletěla.

Lucie (Hana Drozdová)

Nejlepší kamarádka Elišky. Firemní poklad, protože má neuvěřitelně vyvinuté chuťové buňky a je schopná uvařit a vyvinout ty nejlepší marmelády a džemy na světě.

Hlavně díky ní Marmelišky získávají mezinárodní ceny a distribuují se těm nejnáročnějším klientům. Lucie je multifunkční osobnost na hranici geniality. Obléká se extravagantně, má nějaký ten piercing i tetování, ale nejde tak daleko, aby to klienty firmy uvádělo do rozpaků.

Honza (Martin Písařík)

Martinův bratr. Bezva chlápek bez ambicí.

Honzu baví mít hospodu a je paličák, protože ji chce mít takovou, jaká je, i když mu nesype. Je klaďas, kterému záleží na tom, jestli ho mají ostatní rádi. Nemá rodinu, miluje ale Jolanu. Nosí džíny, triko a zástěru, protože točí pivo, roznáší i vaří.

Kateřina (Dana Syslová)

Eliščina potrhlá babička, na zjevu ani v chování to ale není na první pohled patrné.

Má osobitý humor a není snadné odhalit, co kdy myslí vážně a co ne. Nejsme si ani zcela jistí, zda její potrhlost není jen sofistikovaná hra. Obléká se jako dáma i doma – výstředně, pohodlně a rozevlátě, ale se vkusem.

Tomáš (Štěpán Staněk)

Mladší bratr Elišky.

Tomáš studuje a skládá hudbu. Je funkční asociál, od smrti matky zcela ponořený do svého bohatého vnitřního světa. Je tichý, nikoli však ustrašený a zaskočený. Lapidárně řečeno – problémy ostatních mu jsou lhostejné, ale k nejbližší rodině cítí jakousi atavistickou náklonnost. Dávají mu přece najíst a v zimě spí v teple, že ano.

Vít Hlaváček (Tomáš Měcháček)

Spisovatel.

Obléká se ležérně, což není výsledkem promyšlené módní strategie, ale skutečností, že mu na zjevu opravdu moc nezáleží. Oblečení mu ale sluší a hodí se k němu. Má klidnou povahu, je maličko roztržitý, ale ne zjevně – necuká sebou jako karikatura umělce. Je vzdělaný a sečtělý a to mu dodává sebevědomí. Vít je prostě sympatický chlápek, se kterým se v hospodě klidně dáte do řeči, pokud něco takového praktikujete.

Matouš (Jan Komínek)

Syn Adamova šafáře. Šafář je neurozený, ale významný muž.

Dohaduje zakázky s dodavateli, dbá na výběr daní… Je takový Adamův ekonomický náměstek. Díky tomu se stal Matouš Adamovým chráněncem. Matouš studoval přírodní vědy a medicínu, společně s Damiánem procestoval celou Evropu, když Adam Damiána pověřoval různými diplomatickými i obchodními úkoly.

Matouš a Damián jsou nejlepší přátelé. Na veřejnosti je Matouš Damiánův osobní lékař, astrolog a rádce, ale v soukromí jsou to prostě kámoši. Už od dětství. Když nejsou na cestách za nějakým posláním, je Matouš také Adamovým osobním rádcem. Proto má na své bádání k dispozici nádhernou zámeckou knihovnu. Matouš je v podstatě alchymista a Adam doufá, že z něj dříve či později vypadne elixír mládí či kámen mudrců, s nímž budou moci předělávat olovo na zlato.

Čtěte také: Cestování časem není podle vědců nesmysl. Má ale své podmínky

Adam (Jan Burda)

Osvícený mocný kníže, vládnoucí obrovským državám na jihu země.

Je to v hluboké podstatě bezohledný muž, protože jinak by si své dominium jen stěží udržel, natož rozšiřoval. Je ale inteligentní a vnímavý a pochopil, že nejvíc ze svých statků vytěží, když častěji sáhne po cukru než po biči. I když v jeho světě nehrají city v podstatě žádnou roli, velice šťastně se oženil a je za to osudu vděčný. Jeho poddaní ho respektují, a dokonce snad i milují. Na zámku je pánem domu v pravém slova smyslu – nikdo se mu neodváží odporovat, každý střeží jeho pohodlí a klid. Adam je starší než Damián, ale ne o moc – cca o deset let.

Terezie (Marta Jandová)

Manželka Adama.

Přitažlivá vznešená dáma. Adam je s ní šťastný a mají spolu spoustu dětí. Terezie je milá k hostům. Není zlá na čeleď, ale zkuste udělat něco špatně a uvidíte ten brajgl. Občas má sklony naslouchat klevetám a špatným rádcům.

Na Martu Jandovou se zároveň můžete těšit v porotě show Česko Slovensko má talent. Letošní ročník startuje už v neděli 3. září ve 20:15 na Primě.

Eleonora (Anna Dvořáková)

Mladší sestra Damiána.

Stejně jako Damián má dohodnutý sňatek, jejímu budoucímu ženichovi je však v současné chvíli teprve 12 let. Ukáže se, že Eleonora je duší rebelka. Byla určena jako dvorní dáma Frederice.

Frederika (Anežka Rusevová)

Pruská princezna, kterou si má vzít Damián.

Není nejdůležitější pruskou princeznou, ale pořád je dost významná, aby mohl její sňatek vytvořit silné spojenectví. Zná tedy svou cenu a není hloupá. Taky ale moc dobře ví, že není krasavice – a dost ji to trápí. Je i obtloustlá. Neprojevuje se tedy moc sebevědomě, je spíš tichá a mírná. Mluví s lehkým německým akcentem.

Martin (Petr Buchta)

Zaměstnanec velké reklamní agentury. Chodí s Eliškou a zjevně je jí ve všem oporou.

Je hezký, vtipný, vkusně a nákladně se obléká a celkově je typ, se kterým by ženy rády zašly na drink a na hotel. Zatím nevíme, že je hochštapler.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.