Celebrity

10. března 2024 08:00

David Laštovka

Radovan Lukavský byl i před smrtí samý vtip. Přál si pohřeb v bílé a lahev vína do rakve

Herec Radovan Lukavský, od jehož smrti letos uplynulo šestnáct let, vždy představoval symbol noblesy, moudrosti a opravdového gentlemanství. V životě se přitom musel vyrovnat s velkou tragédií, když mu přímo v náručí zemřel jeho milovaný syn.

Na sklonku života byl Radovan Lukavský v nemocnici hospitalizován se srdečními problémy, ke kterým se přidal zápal plic. Jeho zdravotní stav byl natolik vážný, že ho lékaři museli napojit na přístroje a byl uveden do umělého spánku. Poslední dny s ním trávila milovaná vnučka Klára. „Chodila jsem za ním každý den do nemocnice. Věděla jsem, že je na smrt připravený, i když si myslím, že měsíc před ní netušil, že brzy bude mrtvý,“ prozradila Klára v rozhovoru pro deník Blesk.

Čtěte také: Zpěvák Milan Chladil zemřel v autě po vystoupení. Krátce před smrtí ještě vtipkoval

Když lékaři herce probudili z umělého spánku, tušila, že je to proto, aby se s ním rodina mohla rozloučit. „Přesto byl samý vtip. Ptala jsem se třeba dědy, jestli se nechce položit. A on mi na to řekl: ‚Já nejsem žádný položid, já jsem celokatolík.‘ On k tomu svému Bohu šel zvesela. Chtěl tam. Už tam měl manželku, syna... Děda uměl umřít,“ přiblížila vnučka. Jasno měl i o svém posledním rozloučení. Přál si, aby na pohřeb hosté dorazili v bílém a do rakve mu pro jistotu přinesli lahev dobrého vína.

S manželkou přišli o miminko

O charakteru Radovana Lukavského svědčí i fakt, že byl celý život věrný jedné ženě. Jmenovala se Ludmila a seznámil se s ní už při studiu na pražské konzervatoři. Byla totiž sestrou jeho spolužačky. Měli spolu syna Ondřeje a od něj pak dvě vnoučata  Martina a zmíněnou Kláru. Jejich manželství bylo doslova idylické. Byli si vzájemně oporou a jeden druhému neustále vyjadřoval lásku, obdiv, respekt a úctu.

Čtěte také: Jan Skopeček s Věrou Tichánkovou prožil 70 let. Bydlela s nimi tchyně, přišli o vnučku

V době, kdy čekali druhé miminko, však Ludmila onemocněla rakovinou a lékaři jí nedávali žádnou šanci. Během ozařování jí provedli interrupci a další dítě už mít nemohli. „Za uchem se jí objevila bulka a lékař, který bydlel v domě o patro níž, nám doporučil, aby si to nechala vyndat. Šla tedy na chirurgii a tam jí tu bulku odstranili. Po čase mi telefonovali, abych přišel na kliniku. Oznámili mi, že je to rakovinný nádor, lymfosarkom, a že je to tragický. Řekli mi: ‚Vaší ženě zbývá tak nejvýš půl roku života.‘ Šel jsem domů. Ludmila mi otevřela dveře a zeptala se mě, tak co? Já jí klidně odpověděl, že říkali, že bude všechno v pořádku, ale že by snad měla ještě chodit na nějaké ozařování. A ona mi stejně klidně odpověděla – nemusíš se přemáhat. Když psala sestřička číslo diagnózy, nad stolem byl seznam nemocí s čísly. V tu chvíli už věděla, co se děje. A že to znamená konec. Bylo nám hrozně,“ uvedl herec v knize Rozhovory s dědečkem, který s ním vedla právě jeho vnučka.

Zázračné uzdravení

Lukavský byl silně věřící člověk a za záchranu své milované ženy se modlil každý den. „Kdykoliv jsem šel kolem kostela, stavil jsem se tam. Jednou při bohoslužbě jsem najednou pocítil intenzivní ubezpečení, že Ludmila bude žít. Lékaři tehdy tu možnost ještě ani nenaznačovali. Já jsem tomu ale důvěřoval, pevně jsem v to věřil. Také Ludmila vzala tu věc do svých rukou. Jednou jsme večer už leželi a ona se mi najednou svěřila: ‚Víš co? Rozhodla jsem se, že budu žít. Už se ničeho nebojím.‘ Operovali ji, ozařovali. Chodila na kontroly. Nejprve každý měsíc, potom jednou za dva měsíce. Až jí nakonec oznámili, že už stačí, když přijde jen jednou za rok. Řekli, že to je neuvěřitelné, že se z toho dostala,“ prozradil herec.

Čtěte také: Eva Pavlová o rakovině: Trvalo, než jsem se dala psychicky i fyzicky dohromady

Když Ludmila v roce 2005, několik měsíců před svým 80. narozeninami, zemřela, v jeho duši najednou zůstalo velké prázdno. Byli na sebe citově fixovaní a s jejím odchodem na věčnost se nedokázal smířit. Dva roky nato přišla další velká rána. Lukavský trávil čas na chalupě se synem Ondřejem, který se pak o něj obětavě staral. Najednou tam dostal silný srdeční záchvat a na místě přímo před jeho zraky zemřel. Radovan Lukavský skonal o rok později. Bylo mu 88 let.

Zpěvák Ivan Hlas promluvil o rakovině hlasivek:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.