Celebrity

27. dubna 2022 08:32

David Laštovka

Když slavní přijdou na buben. Abrhám i Suchánek kvůli podnikání přišli o miliony

7 pádů Honzy Dědka (17) - Suchánek jako nesnesitelný režisér

Řada českých celebrit během života zkoušela podnikat a vydělat velké peníze. Jak se ale ukázalo, slavné příjmení a známý obličej nemusí být vždycky zárukou toho, že se byznys vydaří. Kteří umělci pohořeli?

Josef Abrhám

Známému herci byla po revoluci v restituci vrácena rodinná cihelna v Kunovicích. Do nových technologií nasypal několik milionů korun a provoz opět rozjel naplno. „Po čtyřiceti letech bolševismu došlo k jakési restituci a my museli do cihelny investovat milionové částky. Obstát na trhu v tomto oboru je však nesmírně obtížné. Je mi moc let, cihlář nejsem, ale nedá mi to, abych se nepokusil navázat na činy mých předků, dědy a otce,“ vysvětloval médiím na začátku podnikání Abrhám.

Jenže nic nebylo podle představ. Na továrnu byl v roce 2002 uvalen konkurz, který soud o čtyři roky později zrušil, neboť majetek podniku nestačil ani na náklady konkurzního řízení. Herec prodělal miliony korun. Josef Abrhám se po smrti milované Libušky vzdal několikamilionového dědictví.

Michal Suchánek

Herec si na začátku devadesátých let s kamarádem otevřel hospodu. Jenže společník se ukázal jako velmi nesolidní partner. Na konto podniku naložil astronomické dluhy a zmizel. „On to všechno šéfoval, byl v tom dobrej, já jen blbej herec. Protože byl předtím trestaný, tak musel být živnosťák na mě. Strkal mi třeba dvě faktury, které měly jiné číslo, ale mně bylo trapný kontrolovat kamaráda, tak jsem to jenom podepisoval,“ svěřil se Suchánek v podcastu U Kulatého stolu. Milionové dluhy, které jeho parťák nadělal, tak musel nakonec splatit sám. „Deset let jsem měl obstavené účty a velké problémy,“ dodal Michal, který je také úspěšný režisér.

Roman Skamene

Po revoluci, kdy se mohlo začít svobodně podnikat, si jeden z nejmenších českých herců pořídil hospodu. Kšefty ale nešly tak, jak si představoval, navíc ho okrádal vlastní personál. Podnik nakonec zkrachoval a zůstaly obrovské dluhy. Skamene si peníze vypůjčoval od lichvářů, kteří mu začali vyhrožovat fyzickou likvidací. Dokonce ho drželi za nohy z okna. V zoufalé situaci, kdy byl úplně na dně a nevěděl, co dál, se rozhodl o pomoc požádat kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, který ho zachránil. „Vylíčil jsem mu, v jakých jsem sračkách. Že ke mně mají přijít do restaurace pro prachy a já je prostě neměl. Oni šli po tom dost tvrdě. Výhrůžky se stupňovaly, šlo mi o krk. Jonák tam poslal své lidi, kteří lichváře zpacifikovali. Od té doby jsem je neviděl. Jeden z nich se mi při odchodu i omluvil,“ zavzpomínal Roman Skamene. Kvůli neúspěšnému podnikání přišel o svou milovanou chalupu na Berounsku. Tu si nakonec musel koupit znovu.

Martin Dejdar

Herec a dabér Barta Simpsona z amerického animovaného seriálu si v roce 1999 vyzkoušel i práci filmového producenta. Jednalo se o film Panství. Zbyly však milionové dluhy, které splácel několik dlouhých let. Z dluhů Dejdar vinil distributora, který nezaplatil peníze za prodej filmu do zahraničí a tvrdil, že jde o prohřešky jiných. O to více pracoval, aby své závazky splatil, což se mu nakonec podařilo.

Petr Rychlý

V podnikání prodělal i známý herec a bavič. „Otevřeli jsme si s manželkou na Václaváku obchod s italskou módou. Ale Italové šili přes zimu jen plesové šaty a já na tom prodělal půl milionu. Člověk se má držet své profese,“ uvedl na rozhlasové stanici Dvojka Petr Rychlý. Od té doby už o podnikání nechce slyšet. „Vím, že touhle cestou už nepůjdu,“ dodal.

Václav Vydra

Po revoluci se dvěma kamarády začal podnikat se zbraněmi. Ze začátku šlo všechno výborně. Jeden čas byli dokonce největší firmou na trhu, stále rozšiřovali prostory a prodejní místa. Pak ovšem vláda vydala nový zákon o zbraních, který vstoupil v platnost, ale neměl prováděcí vyhlášku, a to jim zlomilo vaz. Téměř půl roku nemohli nic prodávat. Herec se dostal do obrovských dluhů, a dokonce mu byl zabaven i dům.

Pomoc přišla svým způsobem se záhrobí. Zachránila ho jeho zesnulá maminka, herečka Dana Medřická. „V té době, kdy to bylo všelijaké, mě kontaktovala jedna paní, kterou jsem neznal. Sdělila mi, že komunikuje s duchy a na seanci přišla máma, která mi vzkazuje, abych se nebál, že všechno dobře dopadne. Já měl v té době před vydáním knihy o mé mamince, ale nesehnal jsem nakladatele, který by byl ochoten vydat více než 30 tisíc výtisků. Musel jsem si na to sehnat půjčku. Pak se nám ale podařilo sehnat distributora, který shodou okolností paradoxně bydlel přes ulici a knihu jsme vydali. Po knížce se jenom zaprášilo, byl to takový fofr, že jsem tu půjčku nakonec ani nepotřeboval a z prodaných knih jsem tu tiskárnu zaplatil. Pak už to byl čistý příjem, který mě v podstatě zachránil a umožnil mi koupit zpátky dům, který byl zastavený bankou,“ prozradil pro FTV Prima Václav Vydra.

Braňo Polák

Muzikálový zpěvák si v Brně otevřel kavárnu, podnikání ovšem skončilo krachem. Jak přiznal, měl velké oči a přišel o hodně peněz. „První měsíc jsem byl mínus osmdesát tisíc, druhý šedesát. Pak jsem pochopil, že tak to dál nejde. Pořád jsem házel peníze do díry. Z kavárny jsem neviděl ani korunu, vše jsem platil. Jsem rád, že nikomu nic nedlužím, ale takhle to dál nešlo,“ povzdechl si Braňo pro Super.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.