Celebrity

7. března 2024 06:00

Eliška Reiglová

Kvůli lidem držím emoce v sobě, říká Olena Zelenská. Syn se jí ptá, kdy válka skončí

Před sedmi lety se postavila proti plánům Volodymyra Zelenského (46) stát se ukrajinským prezidentem, ale když šlo do tuhého, ukázala se jako jeho největší podporovatelka. Olena Zelenská (46) zůstává po boku manžela i dva roky poté, co odmítl opustit svou zemi tváří v tvář ruské invazi. Přiznává, že válka má velký dopad na děti i na ni, kvůli ukrajinskému lidu se ale nepřestává usmívat.

Když jí její manžel poprvé řekl o svých plánech opustit hereckou kariéru a kandidovat na prezidenta, byla velmi rázně proti a netajila se tím. Jako první dáma tak byla Olena Zelenská zpočátku zdráhavá. Na rozdíl od Volodymyra Zelenského nebyla na slávu zvyklá, pro jeho soubor sice psala texty, ale zůstávala stranou pozornosti. Ve veřejné roli se proto necítila nejlépe.

V únoru 2022 se Olena Zelenská začala potýkat s nejtěžší výzvou v roli první dámy. Navzdory osobnímu ohrožení se spolu s manželem a dětmi rozhodla zůstat v Kyjevě. Vystupuje silně, sebevědomě, jezdí o válce mluvit do zahraničí a zároveň přijímá návštěvy z jiných států. Nyní v rozhovoru s Piersem Morganem promluvila o tom, jak válka dopadá na její rodinu.

Čtěte také: Rusko ve válce vede, Zelenskyj bije na poplach. CNN popsala, co znamená stažení z Avdijivky

„Nebylo by správné si stěžovat, protože situace naší rodiny se od ostatních rodin na Ukrajině příliš neliší. Ale bolí mě, že přicházejí o ty roky dětství... Je to těžké, když nemůžete pro své děti nic naplánovat. Nemůžete spolu s nimi snít, naplnit jejich život pozitivními emocemi. Takže všechno je pozastavené. Žádné prázdniny, žádný odpočinek,“ přiznala první dáma Ukrajiny.

Pár hodin s tátou

Syn Zelenských, teprve jedenáctiletý Kyryl, pokládá složité dotazy a trápí se. „Všichni myslí na válku. Můj syn o tom neustále mluví a je velmi těžké to dětem vysvětlit. Když se vás dítě zeptá: ‚Kdy už bude konec války? Dokážeš mi na to odpovědět?' Neexistuje žádná odpověď. Nikdo ji nemá. Všichni si přejeme, aby toto strašné období našich životů skončilo,“ řekla Olena.

Mnoho let fungovala rodina Zelenských zcela normálně. Otec se po práci vracel domů k dětem, všichni mohli společně jezdit na výlety, sedět při jídle u jednoho stolu nebo třeba z gauče sledovat televizi. Nic takového teď není možné, ukrajinský prezident se věnuje povinnostem spojeným s válkou a dál se od rodiny drží i kvůli její bezpečnosti.

Čtěte také: Od vstupenky do EU po podporu USA. Ukrajina potřebuje tři vítězství, hřmí Zelenskyj

„Vidíme se zhruba jednou týdně na několik hodin. Někdy ani to ne, když má zahraniční návštěvy nebo se s námi nemůže setkat z jiných důvodů. Nikdy ne častěji. Samozřejmě je to pro něj velmi těžké období. Je unavený, ale má své vlastní způsoby, jak se dobíjet. Děti mu vždy pomáhají. A může se s nimi bavit, zpívat veselé písničky, smát se, a to mu také pomáhá dobíjet energii,“ vysvětlila Zelenská.

Emoce na uzdě

„Mým úkolem je stále se usmívat, mluvit s lidmi, inspirovat je, bez ohledu na to, zda na to mám energii. Takže se snažím držet emoce v sobě,“ přiznala Olena Zelenská, jak válku sama prožívá a co se skutečně skrývá za úsměvem, který lidé vídají na fotografiích a videích. Když je ale sama, dovolí si prožít to, co v sobě před ukrajinským lidem zamyká.

„Je tragické žít v situaci, v jaké se nacházíme, a denně vidět oběti. Člověk nemůže vypnout emoce. Nedávno mnou otřásl příběh celé rodiny, která zahynula při zásahu řízenou střelou, šlo o matku a dva syny. Jednomu nebyl ani rok. Uhořeli zaživa. Takové věci vám nedovolí být šťastný nebo klidný, nikdy, a jsou věci, které vás prostě dorazí, až začnete plakat a vzlykat. Ale plakat se musí,“ dodala.

Poslechněte si rozhovor s Olenou Zelenskou o životě za války:

Sdílejte článek
Štítky válka rodina emoce Ukrajina manželé Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj První dáma Olena Zelenská

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.