Celebrity

13. července 2024 06:00

David Laštovka

Ladislav Pešek randil s matkou Jiřího Štěpničky. Rozešli se kvůli šílené fanynce

Obušku, z pytle ven!, Adéla ještě nevečeřela, Já už budu hodný, dědečku!, Valentin Dobrotivý, Cesta do hlubin študákovy duše, Škola základ života. To je jen stručný výčet filmů, v nichž zazářil herec Ladislav Pešek. Od jeho smrti 13. července uplynulo 38 let. Jaké bylo jeho soukromí?

Zatímco v profesním životě se Ladislavu Peškovi velmi dařilo, v tom soukromém zažil perné chvíle. V době, kdy prožíval svoji první velkou lásku s o šest let starší herečkou Jiřinou Štěpničkovou, matkou herce Jiřího Štěpničky, mu do života vstoupila šílená fanynka Renata z bohaté a vlivné židovské rodiny.

Čtěte také: Jiřina Štěpničková: Vynikající herečka, ale i sportovkyně s tragickým osudem

Nejenže mu zničila jeho spokojený vztah, ale doslova ho tyranizovala. Umanula si, že Pešek patří jenom jí a šla si tvrdě za svým. Začala ho citově vydírat a posléze i vyhrožovat. Oznámila mu, že pokud si ji nevezme za ženu, zabije se.

Po demonstrativní sebevraždě si šílenou fanynku vzal za ženu

Když herec nereagoval na její dopisy a básně, které mu neustále posílala, demonstrativně spolykala prášky a skončila v nemocnici. Její otec následně Peška vyhledal a sdělil mu, že se s ní musí oženit, jinak ji bude mít na svědomí. Přecitlivělý a dobrosrdečný Pešek nátlaku nakonec podlehl a posedlou fanynku si v říjnu roku 1937 skutečně vzal. Nešťastné manželství trvalo skoro pět let, pak si Renata vyhlédla jiného muže a herce opustila, což pro něj znamenalo doslova vysvobození.

Dceru měl s profesorkou

Se svou první láskou Jiřinou Štěpničkovou se Ladislav Pešek po letech, kdy už oba byli v seniorském věku, setkal během natáčení seriálu Malý pitaval z velkého města, který nyní každé pondělí od 20:15 vysílá TV Prima. V díle nazvaném Kuchařinka ztvárnili manželský pár.

Životní láskou Ladislava Peška se stala profesorka Zora, se kterou se oženil v srpnu roku 1942 a žil s ní ve spokojeném manželství až do své smrti. Měli spolu dceru Zuzanu, které byl báječným otcem.

Zemřel krátce před svými osmdesátinami

Ladislav Pešek, přezdívaný Lála, byl mezi kolegy velmi oblíbený. Byl velmi skromný, přátelský a milý. Neustále z něj vyzařovala vitalita a optimismus. Od mládí sportoval a velmi dobrou fyzickou kondici si udržoval až do pozdního věku.

„Začínal jsem jako mladokomik. Když jsem po čtyřicítce a po padesátce hrál zelené mladíčky, obdivovali kritici i diváci, jak dovedu zahrát mládí. Nehrál jsem ho. I když přibývalo let, snažil jsem se nepropadnout nečinnosti, omrzelosti a vnitřní prázdnotě, která člověka hubí. Myslím si, že mládí si musí člověk udržet až do smrti, když chce lidem rozdávat radost a silný zážitek. Snažil jsem se, aby kus mládí bylo v každé postavě, kterou jsem hrál. To je vlastně celé tajemství tvořivé herecké práce a snad je to i tajemství života,“ svěřoval se ve své autobiografické knize Tvář bez masky.

Zemřel tři měsíce před svými osmdesátými narozeninami. Místem jeho posledního odpočinku je Vyšehradský hřbitov.

Herec Jiří Štěpnička si zahrál v oblíbeném seriálu Modrý kód primáře Bojana:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.