Lidé si nechávají zbrousit zuby „na delfína“. Nebezpečný trend šíří i influenceři

Na internetu se rozmohl trend, při kterém si často i velmi mladí lidé nechávají zbrousit zuby takzvaně „na delfína“. Na zbroušené pahýly zubů si potom nasazují bílé zubní náhrady. Zubaři před tím varují a upozorňují na možná rizika.

Touha po zářivě bílém úsměvu může být natolik velká, že zastíní i zdravý rozum. Na internetu v poslední době koluje trend, kdy si lidé nechávají zbrousit své vlastní zuby a na ně si nechají nasadit zářivě bílé korunky.

Zbroušené špičaté zuby připomínají delfíní úsměv, a právě od této podobnosti vznikl i samotný název. Lidé se za tímto zákrokem často vydávají do Turecka, kde vyjde mnohem levněji, a oni si tak z dovolené odnášejí kromě zážitků ještě hollywoodský úsměv.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejen víno nebo káva: Tyto věci vám mohou barvit zuby, aniž byste to tušili

Zubaři před tímto zákrokem varují

Zubaři před podobným počínáním varují, jelikož si lidé často ničí jinak naprosto zdravé zuby. Pokud se pro podobný zákrok navíc rozhodne mladý člověk, musí počítat s tím, že se velice brzo dočká protézy. Bílé korunky je navíc nutné vyměňovat zhruba po 10 letech, což se pochopitelně o dost prodraží. „Budete muset k zubaři mnohem častěji a zničíte si vlastní zuby. Rozhodně to nedělejte v 18 letech,“ upozorňuje britská zubařka Shaadi Manouchehri na svém TikToku. Na modelových zubech ukazuje, proč je takové broušení nebezpečné. Broušením se totiž dostáváte stále blíže k nervům jednotlivých zubů a tím pádem hrozí komplikace mnohem dříve. Zuby se pod bílými korunkami navíc mohou stále kazit.

„Za jeden den vám udělají „krásné zuby“, ale obrousí je destruktivním způsobem až na takové drobné pahýly, což je absolutně proti pravidlům dnešní stomatologie, kdy je naopak naším úkolem zachraňovat zubní tkáně,“ popsal pro iDnes.cz problém stomatolog Jiří Šedý.

Děti mají zkažené zuby. Počet kazů u školáků šokoval stomatology:

Trend propagují známí influenceři

Za podobný zákrok zaplatíte zhruba 200 tisíc korun. Z českých influencerů si nové zuby nechal podobným způsobem udělat například TikToker Honza Michálek a také Marek Valášek alias Datel, který je známý z pořadu Like House. Oba dva mají vysoký počet sledujících a velký podíl z toho tvoří děti a mladiství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při čištění zubů platí pravidlo jako při sexu. Roman Šmucler dal jednoduchý návod

Kromě pochval si oba dva od fanoušků přečetli také pořádnou kritiku. „Bože, proč jste si nechal obrousit své „normální“ zuby v tolika letech? Jen, abyste měl zářivý úsměv? Já už tady ničemu nerozumím,“ okomentovala Datlovu fotku jedna uživatelka. „Z hezkých zubů si udělat nepřirozené orbitky… Mladej kluk, za pár let bude litovat,“ napsala pod video jiná žena Michálkovi.

Sdílejte článek
Štítky Turecko zuby celebrita Roman Šmucler TikTok stomatologie Marek Valášek trend bělení zubů zubní lékař Influencer Like House korunky fazety Jiří Šedý

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.