Celebrity

18. září 2022 09:30

Vanesa Havlíková

Hlasatelce Marii Tomsové chodily nabídky k sňatku. Dnes jsou místo nás reklamy, smutní

Show Jana Krause - legendární moderátorka Marie Tomsová

Marie Tomsová (70) je bývalá televizní hlasatelka, která promlouvala k divákům z obrazovky veřejnoprávní televize a uváděla vysílané pořady. V legendární červené pohovce u Jana Krause zavzpomínala na svou profesi i nabídky k sňatku a prozradila, co její muž nejraději dělá.

Marie Tomsová promlouvala k divákům televize bezmála 20 let a stala se velmi oblíbenou a úspěšnou. Ani poté, co legendární hlasatelka opustila obrazovky, se z veřejného života nestáhla. Vrhla se na dráhu moderátorky a také divadelní herečky. Aktuálně ji můžete vídat například v inscenaci slavného detektivního dramatu Jezinky bezinky, ve kterém se objeví v roli jedné z vražedkyň.

Těžké začátky televizní hlasatelky

„Konkurz do televize jsem dělala v roce 1976 a rok trvalo, než mě prokádrovali a pustili na obrazovku, protože jsem nebyla ve straně a moji rodiče také ne. Nicméně jsem konkurz úspěšně absolvovala, takže 10. 10. 1977 jsem měla první službu. Bylo to úterý dopoledne,“ zavzpomínala na své začátky na Kavčích horách. „Když už jsem byla asi po deseti službách a myslela jsem si, že už to mám na háku a všechno umím a znám, dostala jsem večerní vysílání,“ pokračovala.

Její první večerní výstup se ale nezdařil, a protože ho zrovna viděl i tehdejší ústřední ředitel ČT a aktivní funkcionář KSČ Jan Zelenka, upadla v nemilost. „Znelíbila jsem se mu a rok trvalo, než jsem se zase dostala na večer. Směla jsem vysílat jen dopoledne a odpoledne,“ prozradila Tomsová.

Hvězdy první kategorie vytěsnila reklama

Televizním hlasatelkám definitivně odzvonilo v roce 2005. Dnes už toto povolání neexistuje. Ve své době však byly hlasatelky velice populární, byly tvářemi televize a nebylo jich mnoho. Marie Tomsová odhaduje, že za jejího působení fungovalo v televizi na stejném postu zhruba osm žen a čtyři muži.

„Chodily nám nabídky k sňatku,“ vyprávěla dál se smíchem. „Měli jsme dokonce jednoho diváka, který si nás chtěl vzít všechny,“ dodala stále usměvavá moderátorka v Show Jana Krause. Ne všechny její zážitky jsou však veselé. Kromě úsměvných historek o ctitelích má v paměti uloženou i jednu nepříjemnou vzpomínku, a to na jednoho pacienta z psychiatrie, který z ústavu utekl a počkal si na ni před domem.

Dříve hlasatelky provázely programem, udávaly módní trendy a časem se z nich staly hvězdy. Ty ovšem o záři připravil nástup komerčních televizí, které již jejich služby nevyužívaly. Snížil se počet uváděných pořadů, vstupy byly předtáčeny a nakonec byla tato profese zrušena úplně. „Dnes nemá prostor ani opodstatnění. Místo nás jsou reklamy, které vám řeknou, na co se máte dívat a co si máte koupit,“ myslí si půvabná dáma a rozhodně není z konce jedné éry nijak zahořklá.

Žehlení je manželova vášeň

V roce 1967 se divadelní herečka šťastně provdala za právníka Miloše Tomse, se kterým postupně přivedli na svět tři syny. O prvorozeného však přišli hned záhy po narození. V pěti měsících života zemřel na syndrom náhlého úmrtí kojence, což moderátorka s rodinou pochopitelně velmi těžce nesla. Veřejně promluvit o tragédii našla sílu až po mnoha letech. Opět otěhotnět se Marii Tomsové povedlo až o sedm let později. V devětatřiceti letech se Tomsům narodil syn Miloš a hned o rok později Michael.

S mužem se prý seznámili ještě dávno předtím, než začala pracovat v televizi. V den konání konkurzu prý dokonce myslela více na něj než na sebe, protože právě tehdy dělal státnice na právech. „A víte, proč tady dnes není? Protože doma žehlí! Já jsem loni ke 45. výročí našeho sňatku koupila novou žehličku,“ prozradila informace ze svého soukromí. „On žehlí a já skládám. To je dělba práce. A takhle se dělíme o všechno,“ uzavřela rozhovor s Janem Krausem Marie Tomsová s úsměvem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.