Celebrity

4. října 2023 09:51

Eliška Reiglová

Farářka Kopecká má po přiznání orientace radost z plného kostela. Je to úleva, říká

Martina Viktorie Kopecká (37) se na první pohled vymyká běžné představě o tom, jak by měl vypadat duchovní. Je krásná, mladá a hlavně je to žena. Do církve tak vnáší určitý nádech novoty. O to víc také proto, že se rozhodla ke coming outu a veřejnosti sdělila, že žije se ženou. Na křtu své nové knihy přiznala, že plný kostel pro ni byl velkou úlevou.

Husitská farářka Martina Viktorie Kopecká neměla k víře zpočátku blízko, rodina ji nikterak nábožensky nevychovávala, ačkoliv morální hodnoty měla nastavené od rodičů. Ani během dospělosti u ní nic nenasvědčovalo tomu, že se obrátí k víře. Jako studentka vysoké školy nastoupila do velké nadnárodní firmy. Dobře placenou práci ji donutil opustit telefonát rozzuřeného klienta.

Toužila udělat nějaký vývojový krok, potřebovala studovat dálkově a na Husitské teologické fakultě brali bez přijímaček. Začátky byly opravdu krušné, Kopecká se začala učit historii křesťanství z dětské obrázkové bible. Během studia cítila pnutí zvítězit i nad stereotypy, které církev přináší, a to se jí nakonec také podařilo.

V roce 2021 vydala Martina Viktorie Kopecká knihu Deník farářky a letos ji následuje pokračování s názvem Zpověď farářky. V něm mimo jiné otevřela i intimní téma orientace a obsahuje tak i její coming out. Křesťanství obecně stejnopohlavní svazky nepodporuje, ale Církev československá husitská je v přístupu k LGBT komunitě přece jen daleko liberálnější než Vatikán.

Úleva a roztřesená kolena

Důvodů ke coming outu se sešlo v očích farářky hned několik. K zásadním dle jejích slov patří rozhodnutí již nepředstírat, nelhat a touha žít v pravdě. Dnes už se jí na to, kdy bude mít manžela, jen tak někdo nezeptá, a pokud přece jen ano, bude moci popravdě odpovědět, že má milující přítelkyni.

„Úleva to je, ale je spojená s roztřesenými koleny, protože nikdy nevíte, jaké budou ty reakce a já nejsem člověk, kterému by bylo lhostejné to, co lidé říkají, takže mě to určitým způsobem ne úplně rozradostňuje to znova a znova vysvětlovat a říkat, ale musím říct, že ty reakce lidí jsou krásné, povznášející, utvrzující mě v tom, že jsem dál přijímána taková, jaká jsem,“ řekla Kopecká v rozhovoru pro eXtra.cz.

Nervozita jako před maturitou

Coming out navzdory obavám na návštěvnosti kostela nic nezměnil. „V neděli jsme měli hodně plno, tak doufám, že to tak bude dál, ne kvůli mně, ale kvůli té církvi a kvůli tomu, aby tam lidé kultivovali a rozvíjeli svůj duchovní život,“ zaradovala se Martina Viktorie Kopecká, jejíž nejhorší obavy se ani v nejmenším nenaplnily a její ovečky na ni nezanevřely.

Strach před veřejným přiznáním orientace byl velký, podle nejznámější české farářky by se dal přirovnat k nervozitě před maturitou. „Je to tenký led. Nejdříve to řeknete lidem, které znáte nejlépe a kteří nejlépe znají vás. To si odškrtnete a pak máte další téměř nekonečný seznam toho, komu všemu to musíte říct,“ dodala žena, pro kterou sdělení pravdy dopadlo, jak nejlépe mohlo.

Martina Viktorie Kopecká v projektu Žena v zenu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.