Máslo je nahraditelné. Co místo něj použít do sladkostí a co při pečení?
Ceny másla připomínají jízdu na horské dráze. Jednou nahoře, jednou dole. Jisté ale je, že na svou nejpříznivější cenu se v obchodech v nejbližší době jen tak nedostane. V některých receptech je ale možné ho nahradit, a nejen to, něčím jiným si můžete namazat i kousek chleba a pochutnáte si stejně.
Máslo je v kuchyni cenným pomocníkem. Skvěle chutná samotné na kousku pečiva, při vaření a pečení pak skvěle dochucuje výsledná jídla a dodává jim správnou konzistenci. I bez něj lze ale vykouzlit báječné pokrmy. Nahradit ho není tak složité, jak se může zdát.
Náhrada másla při pečení
Když dáváte máslo jako přísadu do pečených dobrot, budou díky tomu nadýchané a lehké. Přispívá také k tomu, aby se na jazyku přímo rozplývaly. Absence másla tak může vést k tomu, že pokrm bude splasklý, suchý a nebude chutnat tak dobře. Jaké jsou tedy alternativy?
Ghí
Ghí, často také psané ghee či zvané ghíčko, je přepuštěné máslo z kravského mléka, je ale zbavené laktózy a mléčných bílkovin. Má lepší výživové vlastnosti a je lépe stravitelné, Indové dokonce věří, že prodlužuje život. Výhodou je, že má mnohem delší trvanlivost než klasické máslo a nemusí být nutně uchovávané v lednici.
Pokud chcete péct a nechcete se ochudit o chuť másla, stačí ho ghíčkem nahradit v poměru 1:1. Nejlépe chutná v pokrmech pečených při vyšší teplotě, jakými jsou například chléb či sušenky. Pokud se vám výsledné jídlo bude zdát příliš vlhké, stačí příště na množství ghí lehce ubrat.
Kokosový olej
V posledních letech se kokosový olej těší nejen v kuchyních velké oblibě. I jako náhražka másla může sloužit skvěle, ale výhradně při pečení sladkých pokrmů. Jeho kokosová chuť totiž výsledný produkt ovlivní. Pokud pečete něco s kokosem, může být značným vylepšením, naopak při pečení slaného koláče moc dobře neposlouží.
Čtěte také: Náhražky másla jdou na dračku. Lidé si produkty často pletou, výrobci si chybu nepřipouští
V tropických oblastech je kokosový olej běžnou součástí kuchyně, čehož je možné si všimnout i v gastro podnicích. Tamní lidé jsou ovšem na jeho chuť zvyklí a kombinace slaného se sladkým jim vyhovuje. Pokud ho vy budete chtít využít jako náhradu másla, udělejte to v poměru 1:1.
Olivový olej
Kromě výroby pokrmů je olivový olej, stejně jako ten kokosový, hojně využívaný i v kosmetickém průmyslu, dále pak také ve farmacii. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E, díky čemuž je jeho konzumace považována za zdraví prospěšnou.
Pokud chcete máslo v receptu nahradit olivovým olejem, udělejte tak v poměru 3:4. Je ale tekutý a proto se nehodí do receptů, které vyžadují tuhost másla. Jeho chuť pak vynikne v pečených dobrotách s ořechy, například v bábovce či v muffinech.
Další náhražky
Ať už chcete máslo nahradit v jakémkoliv receptu, při pečení nebo vaření, všechny následující ingredience můžete použít v poměru 1:1. Některé ale ovlivní chuť a jiné mají konzistenci, kvůli bude potřeba operovat i s dalšími ingrediencemi, abyste dosáhli vytoužené konzistence.
- Jablečné pyré - Významně zredukuje kalorie v receptu, v němž jím máslo nahradíte. Je ale sladké, na což je třeba myslet, až budete odměřovat cukr. Je lepší ho použít méně.
- Avokádo - Avokádo se hodí hlavně do sladkých receptů, ideálně takových, kde lze použít čokoládu, jejíž barva překryje zelenou. Má v sobě spoustu zdravých tuků.
- Rozmělněné banány - Banány dodají vašemu pokrmu živiny a uberou mu na kaloriích a tuku. Do těst je ale přidávejte pomalu a po troškách, abyste dosáhli kýžené konzistence.
- Řecký jogurt - Řeckým jogurtem dodáte svému receptu navíc proteiny a sladkou chuť nahradíte lehce nakyslou. Při pečení je nejlepší použít plnotučný, díky kterému budou vaše pokrmy jemné.
- Oříšková másla - Přestože přidají vašim pokrmům na kaloriích, chuťově jsou výborná a každé pečené dobrotě dodají oříškovou chuť a jemnost.
Není máslo jako máslo: