Matce v porodnici upadl novorozenec na zem. Stalo se tak i přes varování lékařů

Kritický incident se stal v anglické nemocnici Royal Stoke Hospital, když maminka upustila teprve třídenního novorozence na zem, a to i přes varování personálu. V nemocnici se navíc vyšetřují další nedávné nehody, při nichž došlo k úmrtí.

Matka chovala tři dny starého novorozence v náručí, což by nebylo nic zvláštního, kdyby u toho ovšem neležela a nespala. Přestože ji lékaři před rizikem varovali, novorozenec jí z rukou vyklouzl na zem. Podle nemocnice byla provedena všechna preventivní opatření, k dispozici byla dětská postýlka, která se běžně používá, matčino lůžko bylo sníženo a vystavena byla i bezpečnostní upozornění.

Přečtěte si také: Jak zvládnout vztek u dítěte? Inspirujte se u Veroniky Arichtevy

Z údajů nemocniční dokumentace nevyplývá informace, zda dítě utrpělo vážná zranění. Odhalily ale, že ve stejné nemocnici se vyšetřují další dva nedávné případy, při nichž dítě zemřelo.

Když miminko upadne doma

Chvíle, které se bojí každý milující rodič. Prevence je sice nejlepším způsobem, jak se pádu vyhnout, nicméně nehody se mohou stát – a také že k nim dochází. I krátké odložení miminka na postel může být nebezpečné kvůli kopání nohama nebo máchání rukama, které ho může posunout. Jaký je doporučený postup, když k neštěstí opravdu dojde?

  1. Přestože se to snadno řekne, nepropadejte panice. Snažte se nemyslet na nejhorší a jednat rychle.
  2. Pokud se dítě nezdá být vážně zraněné, jemně je zvedněte a utěšte, pravděpodobně bude hlavně vyděšené – při uklidňování opatrně prohlédněte hlavu.
  3. Po uklidnění děťátka zkontrolujte také celé jeho tělo a zjistěte, zda má známky zranění. Pokud je vaše dítě mladší než jeden rok, měli byste po pádu vždy zavolat svému lékaři. Po pádu byste měli nadále dítě sledovat a všímat si možných neobvyklých projevů.
  4. V případě horšího pádu s možným zraněním ihned zavolejte záchrannou službu na lince 155 nebo 112.
  5. Pokud se zdá, že je dítě zraněné, nehýbejte s ním. Manipulace se doporučuje jen v případě, že mu bezprostředně hrozí další zranění. Pokud zvrací nebo se zdá, že má záchvat, otočte ho na bok a držte jeho krk v rovině.
  6. Pokud vidíte krvácení, jemně na místo zatlačte pomocí gázy nebo čistého ručníku, dokud nepřijede pomoc.

Zdroj: healthline.com

Podívejte se na reportáž o dvou zachráněných miminkách v babyboxu:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.