Matěj má vše domácí a naučí soupeře vyrábět klobásy. Ti hledají na jídle chyby
Soutěž amatérských kuchařů z Prahy v pondělí započne u extrovertního Matěje. Upovídaný milovník masa doufá, že nepřijde žádný vegetarián. Pečivo i nudle budou domácí a bude vtipné sledovat, jak soupeři hledají chyby. Ohromí je především předkrm.
Dvaatřicetiletý Matěj se do Prahy přestěhoval před třinácti lety z jižní Moravy, aby se stal hercem. To mu úplně nevyšlo, ale i tak se živí mluvením jako team leader v interním vzdělávání. Žije v bytě se snoubenkou a tříměsíční Medou. Rád vaří, připravuje maso a domácí sýry. Je extrovert, má rád lidi a nerad peče. Menu má plné cizích názvů, takže ne všichni rozumí filírování, sous-vide nebo malinovému coulis. Jak už je v Prostřeno! zvykem, o to vtipnější pak bude jejich komolení při čtení. Podávat se bude Matesovo prkénko s focacciou, hovězí vývar z oháňky s domácími nudlemi, filírované kachní prso sous-vide s bramborovým pyré se sladkou demi-glace omáčkou a jako dezert čokoládové soufflé s malinovým coulis a zmrzlinou.
Matěj Valvoda Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Matesovo prkénko s focacciou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí vývar z oháňky s domácími nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filírované kachní prso sous-vide s bramborovým pyré se sladkou demi-glace omáčkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládové soufflé s malinovým coulis a zmrzlinou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Mikuláš Růžek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Míchaný salát s cibulovo-zázvorovým dresinkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Mrkvový krém se zázvorem a ricottou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kachní prsa s pomeranči a batátový pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pomerančový sorbet Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Karel Pinkas Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z microgreens s pečenou dýní a fetou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Minestrone Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a pyré z kořenové zeleniny Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový fondant Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tomáš Voříšek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hummus s žitnou plackou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Bádenská šnečí polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kodok kaki goren Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Domácí zmrzlina s překvapením Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Veronika Pourová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový dip s mátou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí vývar s masem a nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Bramborové noky s lehkou smetanovou omáčkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Ovocný knedlík Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Matěj se pustí do domácího pečiva. „Netuším, co by mohla být fokačia. Nějaká omáčka?“ ptá se rozpačitě Tomáš. Jako předkrm na prkénka hostitel rozmístí vlastnoručně připravované klobásy, uzené maso, fermentované párky, hovězí kýtu, hovězí roštěnou na česneku a sýry, které by podle něj zachránily situaci, kdyby dorazil vegetarián. Jak na prima+ a vpodvečer na obrazovce uvidíte, naštěstí maso všichni jedí, i když Veronika by v pokrmech uvítala více zeleniny.
Podívejte se, co řeknou soutěžící na prkénko plné masa:
Pyré jako ze školní jídelny
U stolu se tento týden sejdou čtyři muži a jediná žena. I když by si někteří přáli vyváženější počty, nakonec to nikomu nevadí. Jako přípitek dostanou soutěžící panáka slivovice. Hostitele se také ostatním svěří se svým snem stát se hercem. Mikuláš si myslí, že by se ještě neměl vzdávat. Zdá se mu, že by mohl mít talent. Polévka bude podle Veroniky chutnat správně, Mikuláš si myslí, že je vývar jednodušší polévka. Jediné, co soutěžící vytýkají, je moc nebo málo soli. V hlavním chodu budou také hledat mouchy.
Veronika by si přála jemnější kachní prsa, Tomášovi připadá bramborové pyré jako ze školní jídelny. Nejvíc u stolu mluví Karel, který se pořád vyptává. Je znát, že má něco navařeno. Matěj si myslí, jestli to není z jeho strany taktika. Jako zábavu budou soutěžící vyrábět klobásy. Plnění střívek je docela věda a nejlépe se povede Tomášovi. Do dezertu Matěj zakamufluje úkol týdne – krupicovou kaši. Soufflé by si Karel přál tekutější. Tomáš soudí, že pondělní hostitel nasadil laťku docela vysoko. Jak se to projeví na bodování?