Celebrity

11. srpna 2024 19:06

Tomáš Durčák

Michal David promluvil o svém údajném boji proti totalitě. Schytal velkou kritiku

Hitmaker Michal David se rozhodl promluvit o tom, jak on sám ze svého pohledu bojoval s dřívějším režimem a proti jeho totalitě. Ostrá reakce veřejnosti však jasně ukázala, že si hudebník, kterému se v branži velmi dobře dařilo i před rokem 1989, svá slova měl lépe rozmyslet.

Na rozdíl od některých jiných Michal David během socialismu nemusel čelit žádným zákazům činnosti, nepříjemným výslechům či popotahování ze strany státních orgánů. Místo toho se pravidelně objevoval v televizi a mohl bez komplikací koncertovat. Svou pozici hvězdy tuzemské popové scény si navíc udržel i po Sametové revoluci a prakticky až do dnešních dnů.

Čtěte také: Michal David nesouhlasí s vyzbrojováním Ukrajiny. Putina ale kritizuje a vyřadil svůj megahit

O to víc překvapila jeho slova v nedávném rozhovoru, kde sám sebe pasoval do aktivního bojovníka proti totalitě. Tím však u mnoha svých fanoušků očividně šlápl vedle. „Víš co, mně už dneska připadá, to teda můžu říct na kameru, já se toho nebojím. Že už člověk skoro nesmí pomalu nic říct. Že už se lidi bojí taky říct pravdu a že už se vracíme zpátky do totáče,“ vyslovil svůj názor na současnost hitmaker v interview pro televizi A11.

„Co se to děje? Vždyť my se vracíme tam, co jsme říkali, proti čemu všichni bojovali. A hlavně my muzikanti taky, že jo. A teď najednou už nesmíš skoro nic říct, nebo pozor, jé, to je špatně tohle, co říkáš. Tak já ti nevím, tak se na to vyprdnu radši a už radši nic neříkám a dělám si jenom muziku,“ neskrýval David své rozčarování z dnešní „cancel culture“ a dalších trendů.

Mohlo by vás zajímat: Stihli jsme se rozloučit, říká manželka Rudolfa Jelínka. Věděl, že jsem u něj

Na jednu stranu je nepochybně právě Michal David vzhledem k tomu, že v totalitě polovinu svého dosavadního života opravdu žil, člověkem, který oba režimy skutečně srovnávat může. Avšak jeho slova o tom, že i on byl součástí muzikantského odboje proti totalitě, nenechaly některé fanoušky ani trochu chladnými.

Marta Kubišová by z něj asi zvracela,“ okomentovala Davidova slova na síti X.com jedna z uživatelek. „On si fakt nevidí do huby. O něj nemám obavy, ten se přizpůsobí, kam potřebuje,“ přisadila si uživatelka Lenka s odkazem na to, že hitmaker slaví úspěch v obou režimech, jimiž si během své kariéry prošel. „On proti něčemu bojoval? Celý život kolaboroval s režimem,“ zkritizoval hudebníkova slova další uživatel.

„Já ho chápu, zatímco za skutečné totality byl chráněná osoba a nikdo si na něj netroufl, teď, když plácne ko*otinu, tak o něm lidi klidně napíšou, že je... Chudák,“ nešetřila Davida další komentující Marie. „Tak ten normalizační kolotočář je dnes bojovník proti komunismu. To nevymyslíš,“ nevěřil slovům známého písničkáře uživatel Milan. A podobných komentářů se pod rozhovorem objevilo několik stovek.

Michal David se po šedesátce pustil do hubnutí a jde mu to náramně:

Sdílejte článek
Štítky hudba Twitter rozhovor socialismus kritika Michal David totalita Sametová revoluce normalizace umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 9. 2024

Berani, dnes k vám členové rodiny možná nebudou upřímní, zejména pokud jde o práci v domácnosti. Nebuďte překvapeni, když uslyšíte výmluvy. Může to být nepříjemné, ale nenechte se tím vytočit. Nechte domácí práce plavat. Dělejte něco, co vás baví. Je to větší zábava než vynášení odpadků.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.