Mrtvici se dá jednoduše předcházet každý den. Stačí se smát či jíst lesní plody

Cévní mozková příhoda neboli mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí ve světě. Leckdo se jí proto obává. Málokdo ale ví, že lze podnikat preventivní kroky, díky kterým se její riziko sníží. Není to přitom nic namáhavého, ba naopak si lze vše osvojit jako návyk. Za delší a zdravý život to stojí.

Podle CDC bylo dosud možné až 80 % případů mrtvic předejít. Ročně toto onemocnění celosvětově postihne více než 17 milionů lidí. Bez ohledu na věk pak mozková příroda hrozí každému šestému z nás, v České republice se za rok vyskytne cca 25 tisíc případů, jak uvádí web Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Mnoho lidí jako prevenci před mrtvicí užívá Aspirin, který lehce ředí krev, to by se však mělo dělat pouze po poradě s lékařem. Pokud se považujete za zdravého jedince, můžete jít přírodní cestou a mozkové příhodě zkusit předcházet naprosto jednoduchými kroky, které vás v podstatě neokradou o čas ani peníze.

Jezte lesní plody

Maliny, jahody, borůvky, ostružiny. Tyto a další druhy ovoce snižují riziko mrtvice, podle vědců z European Journal of Clinical Nutrition dokonce o 30 % u těch jedinců, kteří plody konzumují ve velkém množství. Mohou za to antokyany v ovoci obsažené, které rozšiřují cévy a snižují krevní tlak. Je ovšem třeba brát v potaz, že čerstvost těchto potravin má na jejich účinek velký vliv. Mražené tak nejsou ideální volbou, ale v případě nouze postačí.

Pijte exotické smoothie

Tato kombinace by leckoho mohla svést k přípravě koktejlu piña colada, ale o prospěšnosti pro tělo by se pak nedalo už ani diskutovat. Smoothie z banánu a kokosu výborně chutná a také je plné draslíku, který snižuje krevní tlak. Pokud budete tento minerál tělu dodávat, vědci z BMJ tvrdí, že u sebe snížíte riziko mrtvice o 24 %. Dát do mixéru banán a kokosovou vodu je navíc rychlovka, taková snídaně nikoho nezdrží.

Po jídle žvýkejte

Když se bakterie z úst dostanou do krevního oběhu, mohou způsobit zánět v cévách. Pouhá péče o dásně může riziko mrtvice snížit o 50 %, jak odhalila studie v European Heart Journal. Když si po jídle dáte žvýkačku bez cukru slazenou ideálně xylitolem, zbavíte se až 100 milionů bakterií způsobujících nemoci dásní.

Každou hodinu se hýbejte

Obzvláště pokud máte sedavé zaměstnání, je důležité, abyste se každou hodinu alespoň na pár minut zvedli a protáhli tělo. Můžete si dojít na toaletu, po cestě si popovídat s kolegou, zalít květiny na chodbě nebo se projít po schodech pro dokumenty. Cokoliv vám bude vyhovovat. Podle studie zveřejněné magazínem Frontiers in Neurology může tento pohyb, ač zdánlivě nepatrný a nedůležitý, snížit riziko mrtvice až o 72 %.

Hydratujte se

Vědci z Loma Linda University zjistili, že riziko mrtvice je až o 53 % nižší u osob, které denně vypijí alespoň pět sklenic čisté vody, oproti těm, které vypijí jen dvě. Abyste si zjednodušili pití takového množství tekutin, pokud na něj nejste zvyklí, kupte si speciální láhev se značením, kterou si ráno vodou naplníte a do večera ji vypijete. Existují i aplikace, které můžete nainstalovat do telefonu a budou vám připomínat, že je čas se napít.

Smějte se

Smích je kořením života a podle vědců také nepostradatelným pomocníkem v prevenci mrtvice. Studie v magazínu Journal of Epidemiology dokládá, že ženy, které se denně něčemu smějí, mají o 62 % nižší riziko mozkové příhody než ty, které ne. Pakliže si najdete během dne chvíli volna, sedněte si k oblíbenému sitcomu nebo si pouštějte vtipná videa na internetu. I tato aktivita je zdraví prospěšná.

Koupejte se

Půlhodinka relaxace v horké vaně je po dlouhém dni k nezaplacení. Nejenže si člověk ve vodě odpočine, vědci z magazínu Heart také dokázali, že zvednutí tělesné teploty v takové lázni podporuje průtok krve, čímž se snižuje opotřebení cév. Podle vědců je tato činnost dokonce tak efektivní, že ti, kdož se koupou denně, se o 26 % pravděpodobněji vyhnou mrtvici než ti, kteří se koupou jen dvakrát týdně.

Dokázali byste pomoci člověku s mozkovou mrtvicí?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.