Celebrity

4. srpna 2024 09:16

Josef Šťastna

Mužské atletky zná také česká historie. Ze Zdeny byl po operaci Zdeněk, rekordy mu vzali

Olympijské hry v Paříži trápí skandál kolem boxerského turnaje, do dění zasáhly dvě ženy, které mají mužské chromozomy. Podobný příběh zná ale také tuzemská atletika. Zdeňka Koubková o rekordy přišla, když se z ní po operaci stal Zdeněk Koubek.

Zdeňka Koubková se narodila v roce 1913 do chudé katolické rodiny. Dívka, která pocházela z Paskova, od malička milovala sport. Běhání jí šlo lépe než škola. Učila se na zahradnici, ale moc jí to nebavilo. Atletika jí šla skvěle, ale neměly ji rády kolegyně z brněnského týmu.

Když Zdeňka odešla do Prahy, tak to holky braly tak, že jim ubyla konkurence. Koubková začala v hlavním městě závodit za Vysokoškolský sport Praha a rychle sbírala úspěchy. Nikdo se jí nemohl rovnat, brzy se dostala do reprezentace a v roce 1934 odjela do Londýna na Světové ženské hry. Tam se postarala o světový rekord v běhu na 800 metrů.

„Jsem světová rekordwoman, tak se o mně píše v novinách. Na Světových ženských hrách 1934 v Londýně vyhrávám běh na osm set metrů a již podruhé překonávám světový rekord. Noviny jsou plné článků o mně. Na ulicích mě zastavují sportovní fanoušci, které neznám, a prosí o autogram. Mě, dvaadvacetiletou, obyčejnou holku z Brna, donedávna neznámou,“ napsala si do deníku, zveřejněného v Pražském ilustrovaném zpravodaji o dva roky později. Její slova cituje web Novinky.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Transgender žáků přibývá. Školy v Česku se jim snaží vyjít vstříc, vyčlenily jim toalety

Rekordy jí štěstí nepřinesly

Usměvavá Zdena Koubková mohla být sportovní celebritou, kluby se o ní praly, ale vnitřně se trápila. Začínalo jí docházet, že s jejím tělem je něco jinak.

V případě Zdeny Koubkové (po operaci Zdeňka Koubka) šlo o hermafroditismus s vyvinutím složky mužské i ženské, ovšem s převahou složky mužské. Operacemi byl u atletky zdokonalen mužský charakter pohlaví, klitoris plnil funkci penisu. Z mužských pohlavních znaků neměla šourek, varlata, nadvarlata, váčky semenné a nebyly patrné ani známky jejich funkce. Ze ženských znaků pohlavních chyběly vaječníky a jejich funkce. Nikdy neměla menstruaci. Svým cítěním a sexuální náklonností k ženskému pohlaví se chovala jako muž.

„Vychovali mě jako děvče, mluvím v ženském rodě, oblékám si ženský oděv. Roli ženy plním, ale stojí mě to čím dále víc sil. Nejspíš jsem v pasti mužského těla,“ poznamenala si do deníku.

Na její fyzické proporce si stěžovaly soupeřky, s kritikou se přidávali sportovní funkcionáři i novináři. V prvorepublikové atletice doutnal skandál, který ukončil až rok 1936. Po operaci zmizela Zdeňka Koubková, na veřejnosti se objevil Zdeněk Koubek. Bylo jasné, že s atletikou je konec.

Koubek později pracoval v automobilovém průmyslu, rád hrál ragby a dokonce se oženil. Byl rád, že může žít klidný život bez zájmu veřejnosti. O své minulosti rád vtipkoval, netajil se tím, že část života prožil jako žena. Zdeněk Koubek zemřel v roce 1986. Veškeré sportovní rekordy mu archiváři odebrali, jméno Zdeny Koubkové z atletických tabulek zmizelo.

Jaká je situace na českých školách? Podívejte se na reportáž:

Sdílejte článek
Štítky Londýn Olympijské hry rekord atletika transgender sport Praha atlet dějiny Česka ESG Paskov sportovní disciplína Zdena Koubková Zdeněk Koubek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.