Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Najděte čtyřlístek a nepijte vodu ze studní

Dnes slaví svátek Jiří a asi každému hned vytane na mysl přísloví, že na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Ale také by se neměla pít voda ze studní a čtyřlístky dnes nalezené prý mají kouzelnou moc. Jaké tradice a pověry se ještě k dnešnímu dni vážou?

Svatý Jiří je jedním z nejznámějších světců, je patronem rytířů, Anglie, všech vojáků a skautů, chrání proti pokušení a válečným nebezpečím. Podle legendy byl sv. Jiří plukovníkem v císařském vojsku. Když se však císař rozhodl pronásledovat křesťany, odmítl se tažení zúčastnit a přiznal se, že sám vyznává křesťanství.

Byl císařem mučen a 23. dubna 303 popraven jako zrádce. Následně byl prohlášen za mučedníka a stal se symbolem síly a víry. Bývá vyobrazován jako přemožitel draka. Podle pověsti totiž zachránil jisté královské město a královskou dceru před nebezpečným drakem. Odměnou mu mělo být přijetí křesťanství všemi obyvateli města.

Jeho svátek je také spojován s příchodem jara, právě v tento den lidé vyháněli po dlouhé zimě konečně zase dobytek na pastvu, při té příležitosti jej polévali studenou vodou, někde svěcenou vodou, aby zajistili stádu sílu a hojnost všeho, co mohl dobytek poskytnout – masa, mléka, vlny i mláďat.

Voda kouzelná, léčivá nebo jedovatá?

Kromě známého přísloví o vylézajících hadech a štírech lidé dříve věřili také tomu, že kopretiny nasbírané v tento den, a následně vložené za ucho nebo na klobouk, ochrání před ušními záněty. Často se lidé vypravovali k potokům a studánkám, aby se v nich vykoupali. Studená voda měla zajistit pevné zdraví, tradovalo se, že voda má v tento den kouzelnou moc.

Jinde ale věřili, že voda ve studních a pramenech je otrávená hadím jedem a neměla by se tedy pít. Hadi naopak v tento jediný den jedovatí nejsou, ale již následující den je vše zase zpátky – voda se může pít a hadům se má člověk vyhýbat. A u hadů ještě zůstaneme. Pokud se na svátek sv. Jiří podařilo někomu chytit hada a ochutnal jeho maso, pak podle pověry rozuměl řeči zvířat.

Chlapci chytali žáby, dívky hledaly čtyřlístky

Aby byla bohatá úroda, museli lidé chodit jen po vyšlapaných cestách, věřili totiž, že půda se v tento den probouzí a lidé by ji mohli udupat. Z tohoto důvodu se také nemělo pracovat na poli ani na zahradě. Chlapci chytali žáby, aby jejich kůstku, tzv. jiříček, vložili na několik dní do mraveniště. Když se s ní potom dotkli jejich vyvolené, měla k nim podle pověry zahořet láskou.

Dívky se zase vydávaly na louku a hledaly čtyřlístky. Věřily totiž, že nalezené čtyřlístky mají kouzelnou moc a dokážou splnit i to nejtajnější přání. Pokud si svobodná dívka navíc dala čtyřlístek pod polštář, ve snu se jí měl zjevit její budoucí manžel.

Ve světě vládnou draci

V mnoha zemích se v tento den slaví první jarní den a svátek přírody. Sbírají se květiny, skáče se přes ohně a koupe ve studené vodě. V Itálii se slaví jako Den draka a děti si přináší hračky ve tvaru draka nebo často vyrábějí draky z papíru. V Anglii a Walesu je svátek sv. Jiří plný nejrůznějších akcí, průvodů s vlajkami jejich patrona i tradičních kostýmů.

Zdroj: Cesketradice.cz, wikipedie.cz, astrohled.cz

Sdílejte článek
Štítky Anglie Itálie pověra svátek čtyřlístek Svatý Jiří tradice

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.