Filmový festival Karlovy Vary

7. července 2024 06:00

Vanesa Havlíková

Zuzana Lešák Černá: Oblékat první dámu je skvělé, buklé sáčko nikdy z módy nevyjde

KVIFF: Návrhářka Zuzana Lešák Černá o oblékání Evy Pavlové

S návrhářkou Zuzanou Lešák Černou jsme se potkali na její autorské módní přehlídce, která se konala během 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Webu Prima Ženy poskytla rozhovor, v němž se rozpovídala o tom, jaké je oblékat první dámu Evu Pavlovou. Prozradila, jací jsou Češi v oblékání, a co by v módě zakázala.

Módní návrhářka Zuzana Lešák Černá má s karlovarským filmovým festivalem dostatek zkušeností, každoročně totiž obléká známé tváře a poněkolikáté má v rámci festivalu také svou autorskou přehlídku.

Čtěte také: Návrhářka řekla, co si obléct na červený koberec. Rezonuje černo-bílá kombinace

Zuzano, kde jste tentokrát hledala inspiraci?

Většinou ta inspirace přichází s materiály, takže kdybychom se měli bavit o té resort kolekci, tak ten prvotní nápad přišel již v minulém roce, kdy jsem pobývala na pláži a viděla jsem ve Španělsku spoustu nádherných Španělek. Tehdy jsem si řekla, že bychom mohli vytvořit nějaké ikonické jednodílné plavky, v kterých se bude člověk cítit jedinečně a pohodlně. Tohle je tedy taková naše klíčová kolekce, přičemž zatím nemáme v plánu v ní pokračovat.

Míváte někdy před přehlídkami trému?

Vůbec ne, já se spíš těším. Ta tréma nepřichází. Jsem nervózní z těch příprav jako takových a ne z toho průběhu. Někdy se může něco pokazit a pak to samozřejmě není příjemné. V Karlových Varech je tato akce ale již po čtvrté a vzhledem k tomu, že se nemění lokalita, tak už víme, co a jak. Musím říct, že letos jsem si to poprvé užila již od samého začátku.

Jaký je váš oblíbený módní kousek, na který nedáte dopustit?

Já víceméně nosím všechno jen z mé tvorby. Kdybych měla zalovit v šatníku, tak úplně nejoblíbenější kousek je buklé sáčko, které nosím již od podzimu a je to v podstatě celoroční záležitost. Je to vlastně lurexový kabátek bez zapínání a dělali jsme ho například i pro současnou první dámu Evu Pavlovou.

Jaké to je oblékat první dámu?

Je to skvělé. Ona je úžasná osobnost, skvělá žena. Velmi příjemná a hlavně lidská. Nedávno jsem byla pozvaná na setkání návrhářů, kde jsme se sešli všichni, kdo se podíleli na jejím oblékání v předchozím roce, a všem takto poděkovala. Začala se tam navíc zajímat také o problematiku této profese, naťukli jsme tam téma výroby, vzdělání v tom oboru, který se vlastně již skoro vůbec neučí, takže se o to takhle zajímala a přišlo mi velmi sympatické, že se snaží vše pochopit a takto se do toho vžít.

Vy oblékáte jen dámy, ale přemýšlela jste někdy nad tím, že byste začala oblékat i pány?

Často tato otázka přichází, ale ne. Nechci se nikoho dotknout, ale vnímám to jako dost monotónní. Ty střihy jsou stále stejné a jen se mění materiály. Je to pořád dokola... sako, kalhoty, vesta a košile. Tam toho opravdu na tu tvorbu pod tím strojem příliš není.

Je něco co byste v módě zakázala?

Asi když někdo nosí bavlněné legíny nejen doma, ale i venku. Ještě horší potom je, když si přes ně někdo dá sukni.

Jací jsou Češi jako národ v oblékání?

Já osobně to nerada hodnotím takhle z globálu. Samozřejmě jsme jako národ ovlivněni historií, tím, kde jsme, co jsme si zažili a tak dále. To bych nechtěla omlouvat, co se týče té módy, nicméně když půjdete kamkoliv jinam do zahraničí, tak ono to máme jako takové pozlátko, že Italové, Francouzi jsou cool, jsou módní... Když budete v Paříži, tak třeba ano, ale pojďme se podívat někam na západ nebo sever a myslím si, že to také nebude žádná sláva, že je to asi zbytečně nafouknuté. Nicméně si myslím, že je to lepší a lepší.

Podívejte se na přehlídku Zuzany Lešák Černé během filmového festivalu v Karlových Varech:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.