Celebrity

14. července 2023 10:00

David Laštovka

Nedožité 84. narozeniny Karla Gotta. Poslední oslava ho dojala, bál se setkání dcer

Hrob Karla Gotta

Legendární zpěvák Karel Gott zemřel v roce 2019, a to jen pár měsíců po osmdesátinách. Oslavu životního jubilea bral spíše jako rozloučení s nejbližšími přáteli. Jaký byl jeho poslední narozeninový den?

Přesně v den svých osmdesátin odjel Karel Gott s rodinou jako už několikrát v předchozích letech k zámožnému příteli, podnikateli Leonovi, do jeho sídla k Mariánským Lázním. „Šokoval mě obrovským dortem s dvaačtyřiceti Slavíky. Připravil slavnostní oběd, na který k mému dalšímu překvapení přizval mého svědka z Las Vegas Marka a bývalého souputníka Ladislava Štaidla,“ líčil zpěvák Karel Gott ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím, která vyšla až po jeho smrti.

Ještě předtím mu Leon věnoval další dar. Svým soukromým tryskáčem ho odvezl na Sardinii. „Bylo mi jedno, kam mě vezme, hlavně ať mohu ještě naposledy dýchat ten blahodárný mořský vzduch. To, že nakonec vybral Sardinii, jsem vnímal jako další bonus. Ne, že bych byl na tomto ostrově poprvé, ale nikdy mě nepřestala okouzlovat jeho krása,“ zmiňoval ve své knize Gott. V resortu se nacházely samostatné vilky s vlastním bazénem a soukromou pláží. Gottovi měli tu, která byla nejblíže k moři. „Snažil jsem se nemyslet na to, co bude po mém návratu domů. Dny v nemocnici... udržovací léčba... další transfuze,“ poznamenal zpěvák.

Ze společného setkání svých dcer měl obavy

Na konec července byla naplánovaná rodinná sešlost, která mu, jak přiznal, nedávala spát. Měla totiž přiletět prvorozená dcera Dominika s manželem Timem z Finska. „Byl jsem přesvědčený, že naše rodinné narozeninové setkání je zřejmě poslední příležitost, kdy uvidím všechny dcery pohromadě. Proto mi to nedalo a zkusil jsem se Dominiky ještě před jejím příletem zeptat, jestli by u naší rodinné oslavy nemohla být Olga Špátová s kamerou (o Karlu Gottovi točila poslední dokument, pozn. red.). Souhlasila. Byl jsem rád, že budu mít konečně ve filmu všechny své čtyři holky společně,“ přiblížil zpěvák v knize.

Čtěte také: Jak manželka a dcery Karla Gotta zvládají život bez hlavy rodiny?

Rodinná sešlost v kompletní sestavě ho dojala. Nakonec však převažovaly spíše smíšené pocity. „Přes nezávazná témata hovoru to bylo s Dominikou a Timem zvláštně rozpačité setkání. Na Dominiku před domem čekali novináři z bulváru, se kterými plánovala jet na druhou večeři, proto se pochopitelně nikomu moc nechtělo mluvit o čemkoli závažném,“ svěřil se Gott.

Na poslední soukromou oslavu dorazila Havlová i Bohdalová

Začátkem srpna ho čekala poslední oslava. „Na jednu stranu jsem už byl vyčerpaný, ale na stranu druhou jsem si uvědomoval, že je to poslední příležitost vidět se s rodinou a nejbližšími,“ napsal ve své knize. Trachtace se konala na malebném statku ve Stanovicích poblíž Karlových Varů.

Mohlo by vás zajímat: Karel Gott je stále extrémně populární. Dědicům i po smrti vydělává desítky milionů

„Strávili jsme tam dva úžasné dny. Dopředu nebyl domluvený žádný program, jen volná zábava. Pozvali jsme tolik lidí, kolika jsem byl schopen se věnovat. Kromě dcery Lucky a mých vnuků dorazila i moje sestřenice Hanka s dcerou Karolínou, celá Ivanina rodina, pozvali jsme i pár přátel z branže, kteří se nemohli zúčastnit oslavy v Divadle na Jezerce (narozeninová oslava pro přátele z branže, která se konala už v červnu, pozn. red.), a několik dalších,“ přiblížil Gott. Mezi pozvanými nechyběla ani Jiřina Bohdalová nebo Dagmar Havlová.

Zbytek srpna strávil už jen na chalupě v severočeské Doubici. „Jen já, rodina, příroda a jazz, který neustále posloucháme s Charlottkou. Raduji se! Dožil jsem se konce léta, kdy mohu být ještě tady,“ napsal do poslední kapitoly své knihy. Měsíc nato zemřel...

Sdílejte článek
Štítky Karel Gott výročí smrt kniha rodina oslava narozeniny dcera zpěvák Má cesta za štěstím

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.