Nejdepresivnější den roku je tady. Blue Monday zavedl psycholog a schytal za to kritiku

Třetí pondělí v lednu je už od roku 2005 označováno jako Blue Monday – nejdepresivnější den v roce. Popsal ho britský psycholog, a přestože za něj schytal vlnu kritiky, termín se ujal. Pokud jste o něm doposud neslyšeli, vězte, že modré pondělí, které letos připadá na 15. ledna, nevzniklo úplnou náhodou.

Blue Monday jako nejdepresivnější den v roce zavedl psycholog Cliff Arnall podle vzorce, jenž zohledňuje různé faktory. Samozřejmě by klidně mohlo jít o jakékoliv jiné datum v lednu nebo i jindy v zimě, kdy jsou dny krátké a chladné. Srovnání skutečností, jako je průměrná doba, po kterou se nám nedaří dostát novoročním předsevzetím, špatné počasí, dluhy, povánoční období a úroveň motivace, však Arnallovi napovědělo, že půjde právě o třetí lednové pondělí.

Podívejte se na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou. Popsala, proč míváme v zimě tak často špatnou náladu:

Až později se objevily spekulace, že termín vznikl na zakázku cestovní kanceláře, která se snažila prodat zájezdy k moři. Zdá se, že lidé o cestování do exotiky v tomto období mají zájem i nyní, alespoň podle četných příspěvků celebrit, které utíkají před zimou za sluncem a dělí se o fotografie na sociálních sítích.

Deprese versus špatná nálada

Pondělí se všeobecně nepovažuje za šťastný den. Podle Českého statistického úřadu během něj lidé páchají nejvíce sebevražd. K faktorům vyvolávajícím špatnou náladu se v posledních letech může přidat i politické napětí, ekonomická situace nebo pandemie covidu-19.

Nicméně termín, který se takto ujal, tedy „nejdepresivnější“ den, je zavádějící. Slovem deprese mnoho lidí popisuje svůj smutek či špatnou náladu, ty se však občas objeví u každého a jsou přirozenou součástí života. V případě klinické deprese jde ale o dlouhodobější zdravotní problém.

Co dělat, abychom se cítili lépe

Doktor Arnall dříve vyučoval na Cardiffské univerzitě a v roce 2019 řekl, že by se lidé měli naučit využít příležitosti obrátit list. Vydat se vstříc nové kariéře, seznámit se s novými přáteli, začít s novým koníčkem nebo dobrodružstvím...

Pro boj s pocitem slabosti v lednu doporučují zdravotní experti podle dailymail.co.uk kombinaci cvičení, ovoce, zeleniny a vitaminu D, které pomohou zlepšit náladu. Pro zvýšení hladiny energie a zlepšení spánku doporučují také vzdát se alkoholu nebo ho alespoň omezit. Všeobecně odborníci radí, abychom se nestyděli o svých pocitech mluvit a nebáli se vyhledat odbornou pomoc. Adresář pomoci najdete například na mvcr.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.