Nejdepresivnější den roku je tady. Blue Monday zavedl psycholog a schytal za to kritiku

Třetí pondělí v lednu je už od roku 2005 označováno jako Blue Monday – nejdepresivnější den v roce. Popsal ho britský psycholog, a přestože za něj schytal vlnu kritiky, termín se ujal. Pokud jste o něm doposud neslyšeli, vězte, že modré pondělí, které letos připadá na 15. ledna, nevzniklo úplnou náhodou.

Blue Monday jako nejdepresivnější den v roce zavedl psycholog Cliff Arnall podle vzorce, jenž zohledňuje různé faktory. Samozřejmě by klidně mohlo jít o jakékoliv jiné datum v lednu nebo i jindy v zimě, kdy jsou dny krátké a chladné. Srovnání skutečností, jako je průměrná doba, po kterou se nám nedaří dostát novoročním předsevzetím, špatné počasí, dluhy, povánoční období a úroveň motivace, však Arnallovi napovědělo, že půjde právě o třetí lednové pondělí.

Podívejte se na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou. Popsala, proč míváme v zimě tak často špatnou náladu:

Až později se objevily spekulace, že termín vznikl na zakázku cestovní kanceláře, která se snažila prodat zájezdy k moři. Zdá se, že lidé o cestování do exotiky v tomto období mají zájem i nyní, alespoň podle četných příspěvků celebrit, které utíkají před zimou za sluncem a dělí se o fotografie na sociálních sítích.

Deprese versus špatná nálada

Pondělí se všeobecně nepovažuje za šťastný den. Podle Českého statistického úřadu během něj lidé páchají nejvíce sebevražd. K faktorům vyvolávajícím špatnou náladu se v posledních letech může přidat i politické napětí, ekonomická situace nebo pandemie covidu-19.

Nicméně termín, který se takto ujal, tedy „nejdepresivnější“ den, je zavádějící. Slovem deprese mnoho lidí popisuje svůj smutek či špatnou náladu, ty se však občas objeví u každého a jsou přirozenou součástí života. V případě klinické deprese jde ale o dlouhodobější zdravotní problém.

Co dělat, abychom se cítili lépe

Doktor Arnall dříve vyučoval na Cardiffské univerzitě a v roce 2019 řekl, že by se lidé měli naučit využít příležitosti obrátit list. Vydat se vstříc nové kariéře, seznámit se s novými přáteli, začít s novým koníčkem nebo dobrodružstvím...

Pro boj s pocitem slabosti v lednu doporučují zdravotní experti podle dailymail.co.uk kombinaci cvičení, ovoce, zeleniny a vitaminu D, které pomohou zlepšit náladu. Pro zvýšení hladiny energie a zlepšení spánku doporučují také vzdát se alkoholu nebo ho alespoň omezit. Všeobecně odborníci radí, abychom se nestyděli o svých pocitech mluvit a nebáli se vyhledat odbornou pomoc. Adresář pomoci najdete například na mvcr.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.