Celebrity

26. října 2022 16:05

Vanesa Havlíková

Nejsilnější okamžiky z pohřbu Josefa Somra: Dojatá Balzerová i zamyšlený Bartoška

Ve středu odpoledne se rodina a nejbližší přátelé v obřadní síni strašnického krematoria v Praze rozloučili s Josefem Somrem, který 16. října ve věku 88 let odešel do hereckého nebe. Na poslední rozloučení dorazila rodina i řada hostů z uměleckého světa.

Josef Somr ztvárnil ve filmech více než 170 postav, přičemž jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička z oscarových Ostře sledovaných vlaků (1966) režiséra Jiřího Menzela (†82). Legendárního herce již delší dobu sužovaly zdravotní problémy, kvůli kterým se musel vzdát své bohaté kariéry a časem se zcela přestal objevovat ve společnosti. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši a problémy mu dělaly především plíce.

Poslední sbohem mu přišlo dát mnoho kolegů z herecké branže

Poslední sbohem dali Josefu Somrovi bývalí kolegové, a to jak z filmu, tak z divadla. Přišla například i herečka Jitka Zelenohorská (75), která ztvárnila společně se Somrem jednu z hlavních rolí v Ostře sledovaných vlacích. Zdeničce Svaté tehdy herec coby výpravčí Hubička ve slavné scéně orazítkoval pozadí.

„Před pěti lety mi křtil knížku, tak jsme to rozjeli s muzikou a měli radost, že se vidíme po dlouhé době. Potkávali jsme se čas od času, naposledy jsme se viděli před pěti lety. Byl velice vzácný, měla jsem ho ráda, byla s ním legrace a byl skoro plachý. Měl rád muziku a vínečko, byl to skromný herec,“ uvedla Zelenohorská pro Super.cz.

Jak na Josefa Somra vzpomínali herci přítomní na jeho pohřbu?

Smuteční řeč pronesla Taťjana Medvecká

Smuteční projev na pohřbu měla dlouholetá Somrova kolegyně z divadla Taťjana Medvecká (68). „Byl to pan herec, který dokázal zaplnit prostor a přesvědčit vás o čemkoliv,“ vzpomínala se smutkem Medvecká.

„Zpráva, že Josef Somr už není mezi námi, mě zastihla minulou neděli před budovou Národního slovenského divadla, a tak se mi vybavily všechny vzpomínky,“ začala svou řeč Medvecká a vzpomněla na zážitky z divadelních zájezdů, bujarých večírku, ale i na společné role. „Byl jedinečný a vždy autentický v jakékoliv roli, měla jsem ho jako předobraz hereckého partnera,“ pospala herečka.

„Děkujeme za to, jaký jsi byl, za to, co jsi nám dal, o co jsi nás obohatil. Budiž ti země lehká, čest tvojí památce,“ dodala Somrova dlouholetá kolegyně. Z dalších hereckých přátel a kolegů mu přišli vzdát hold Jiří Bartoška (75), Eliška Balzerová (73), Jan Kačer (86), Vlasta Peterková (76) či ředitel Národního divadla Jan Burian.

Dalším hostem byl například i ředitel Národního divadla Jan Burian (63), který uctil památku zesnulého herce za všechny spolupracovníky divadla. „Josef patřil k hercům, kteří formovali české moderní herectví, a to jak osobnostně, tak svými hereckými prostředky. Loučíme se dnes s velikánem, kterého bychom měli uchovat v paměti,“ zavzpomínal Burian.

Během smutečního obřadu poté živě zazpíval například barytonista opery ND Roman Janál (58) nebo Jiří Pavlica (68) s Hradišťanem. Po závěrečném proslovu začalo další hudební vystoupení, po němž se za rakví Josefa Somra naposledy zavřela opona.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.